Pět důvodů, proč stojí seriál Falcon & Winter Soldier za zhlédnutí


Proč šlo o povedenou podívanou? POZOR, SPOILERY!!!

Falcon & Winter Soldier měl být první původní marvelovskou sérií pro streamovací platformu Disney+, ale kvůli covid-19 došlo ke změně a nejdříve jsme se dočkali WandaVision, která se rozhodně povedla.

SOUVISEJÍCÍ: PĚT NEJLEPŠÍCH VĚCÍ NA WANDAVISION 

A to samé se dá prohlásit o Falcon & Winter Soldier. Ne, nebyla to dokonalá podívaná, nějaké chyby by se našly, ale pozitiva převládají. Tady jsou ta, která podle mě stojí za zmínku. 

Bucky (Sebastian Stan) a Sam (Anthony Mackie) a jejich komplikovaný vztah

Tohle duo mělo vždy složitý vztah. Spolupracovali spolu, dokázali spolu vyjít, ale v lásce se úplně neměli. Spojovalo je to, že jsou oba přátelé původního Kapitána Ameriky (Chris Evans), ale že by "jeli na stejné vlně", to se říct nedá. 

A situaci ještě víc zkomplikovalo to, že Sam dostal od Kapitána svůj štít a Bucky rozhodně nebyl spokojen s tím, jak s ním Sam nejdříve naložil. Nicméně, osud a scenáristé tomu chtěli, aby tihle dva vytvořili tým a pustili se do boje proti geopolitické situaci, organizaci Flag Smashers i dalším aktérům, kteří ve Falcon & Winter Sodlier působili. A bylo fajn vidět, jak se pomalu rodí přátelství Bucka a Sama.

Filmová akce

Na seriálu bylo velmi sympatické to, že se zaměřil i na "civilnější" věci. Jako je například život "obyčejných" lidí ve světě, ve kterém působí superhrdinové a superzáporáci, kteří lusknutím prstu nechají zmizet půlku živých bytostí. Někomu to možná může přijít jako zbytečné a nudné, ale já jsem to naopak ocenil, seriál díky tomu působil víc "nohama na zemi". 

To ale neplatí pro akční scény, které byly epické. Působivé souboje s kvalitní choreografií, které navíc byly přehledné a nevypadaly jako by se střihač nadopoval Red Bullem a utrhl se ze řetězu. A pokud jde o honičky a souboje ve vzduchu, tak za ty by se nemusely stydět ani stamilionové filmy. 

Baron Zemo (Daniel Brühl) válí

Seriál přivedl zpět některé oblíbené postavy. A není řeč jen o ústřední dvojici, ale také o jednom z padouchů z filmů a to Zemovi. Jeho návrat asi potěšil všechny, protože Daniel Brühl v Captain America: Občanská válka (2016) předvedl skvělý výkon a stejně tak ve Falcon & Winter Soldier, kde dostal poměrně dost prostoru a využil ho naplno. 

Nejen, že jeho špičkování s hlavními hrdiny zaručeně pobavilo, ale momenty jako jeho taneční scéna se ihned (zaslouženě) staly legendárními. A určitě potěšilo i to, že Zemo předvedl, že není jen šedá eminence, která tahá za nitky, ale umí se také ohánět (střelnými zbraněmi i pěstmi). Plus si konečně nasadil svou neblaze proslulou fialovou masku.

Sharon Carter (Emily VanCamp) a Dora Milaje

Další z postav, která se vrátila z filmů Kapitán Amerika, je Sharon Carter, bývalá Agentka 13, která měla také šanci předvést mnohem víc než ve filmech. A udělala to. Nejen, že konečně pořádně nakopávala zadky, ale také se ukázalo, že se za image sympatické slečny, která jen dělá to, co musí, aby přežila, skrývá mnohem víc. Chápu, že každému se odhalení týkající se její osoby nemusí líbit, ale musí se nechat to, že bylo pro mnohé nečekané (pokud se vyhýbaly spekulacím na internetu) a má velký potenciál do budoucna. 

Co se utajit povedlo, byla účast Dora Milaje v čele s Ayo (Florence Kasumba). Ta je druhou nejvýše postavenou členkou této elitní jednotky bojovnic z Wakandy a v seriálu bylo ukázáno, že ji se Samem pojí víc, než jsme si mysleli a snad v každém momentě, kdy se Ayo a její spolubojovnice objevily, zabodovaly. Nejen, že není radno se s nimi pouštět do křížku, ale ony nemusejí ani nic dělat a jen pohled na jejich klidné a až chladné výrazy vyvolá mrazení v zádech. 

Milujeme ho nenávidět

V seriálu byly samozřejmě představeny i nové postavy, například John Walker v podání Wyatta Russella. Ten nejdříve působil jako vcelku sympatický a zkušený voják, ale poté, co z něj americká vláda udělala nového Kapitán Ameriku, začala ho spousta diváků nenávidět. 

Což byl očividně záměr tvůrců s tím, že se postupem času ukazovalo, že John není úplně psychicky vyrovnaný a začal balancovat na hranici padoucha. A klobouk dolů před Wyattem, který ztvárnil Johna jako někoho, koho je radost nenávidět. 

SOUVISEJÍCÍ: NENÁVIDĚNÝ OKAMŽIK Z FALCON & WINTER SOLDIER NEBYL VE SCÉNÁŘI

Nakonec se sice ukázalo, že není úplně ztracen, ale víc o tom asi zjistíme v budoucnu. Co jsme ale zjistili už nyní je to, že je John Walker zajímavou postavu. Ať už jste jí přišli na chuť, nebo ne, určitě nebyla nevýrazná. 

Byl s ní spojen další zajímavý moment a to překvapivé cameo oceňované herečky Julie Louis-Dreyfus v roli Valentiny Allegry de Fontaine, což je v komiksu výrazná a vlivná špiónka. 

Druhá řada seriálu je nejistá, ale pokud nebude, mohou být i tak tvůrci pyšní na to, co nabídli. Seriál se provedl.

Jako bonus tu máte fotografii z natáčení od Anthonyho Mackie.

Zdroj: Marvel Studios/Disney+ (úvodní fotografie) 

Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat