Recenze: Mortal Kombat - Třetí film na motivy legendárních videoher se nebojí krve, ale v některých jiných ohledech má co dohánět


 Není to žádá katastrofa, ale rezervy tu ještě jsou. POZOR, SPOILERY!!!

Po (zaslouženě) chladném přijetí druhého dílu Mortal Kombat z roku 1997 se třetí film ocitl v takzvaném produkčním pekle. Jinak řečeno, přípravy se táhly tak dlouho, že i největší optimisté pomalu začali věřit tomu, že další projekt Mortal Kombat vznikne. 

Zdroj: Warner Bros./HBO Max/New Line Cinema

Chvíli to vypadalo nadějně, když velký fanda Mortal Kombat Kevin Tancharoen natočil na vlastní náklady krátký film Mortal Kombat: Rebirth (2010), aby prezentoval Warner Bros. to, jak by si Mortal Kombat představoval. Jeho dílko společnost zaujalo, ale nejdříve mu svěřilo dohled nad seriálem Mortal Kombat: Legacy s tím, že poté dostane šanci natočit celovečerní film. Nedostal. Nakonec ho přestalo čekání bavit a od projektu odstoupil. 

Následně se ale produkce třetího filmu ujal James Wan a ledy se pomalu začaly hýbat. Režii dostal na starost nováček Simon McQuoid a scénář pak napsali Greg Russo a Dave Callaham. A zprávou, která nadchnula snad všechny fandy, bylo oznámení, že se dočkáme velmi slušné porce brutality. Nová verze je prvním hraným filmem Mortal Kombat, který je mládeži nepřístupný. 

Po více než dvaceti letech čekání a faktu, že půjde o první film Mortal Kombat, který se nebude bát velkého množství krve, byla očekávání vyhnána hodně vysoko. Naplněna nebyla, ale vysloveným propadákem nový Mortal Kombat není. Pochybuji, že si získá stejně kultovní status jako první film Mortal Kombat (1995), ale o katastrofu nejde. 

To prohlašuji jako někdo, kdo je velkým milovníkem téhle značky a sebevědomě se považuje za experta. Nový Mortal Kombat není tím, co by stálo za dvě dekády čekání, ale nebyl jsem přímo zklamaný. Jen jsem doufal v malinko víc. 

Nový hrdina? A to proč?

Příběh nového Mortal Kombat je asi něco jiného, než mnozí očekávali. Místo toho, abychom se zaměřili na turnaj, se dostáváme do doby před něj, kdy se síly Outworldu (Jinozemě/Vnější svět) snaží zajistit si vítězství tak, že jednoduše hodlají zlikvidovat pozemské šampiony dříve, než turnaj propukne. 

Zdroj: Warner Bros./HBO Max/New Line Cinema

Chápu, že to může někoho zklamat, ale je to poměrně neotřelý přístup k tematice a kromě toho to nebrání tomu, abychom se dočkali hromady soubojů, které navíc nemusejí být úplně férové. Na pravidla se tu nehraje, což je svým způsobem dobrá věc. 

Řekněme si to rovnou, děj slouží hlavně k tomu, aby pospojoval jednotlivé střety, kterých je velmi slušné množství. Děj je hodně "béčkový" a rozhodně nemá ambice sbírat různá ocenění. Na druhou stranu, není natolik strašný, aby vysloveně vadil. Dalo se z něj "vystřískat" víc, ale upřímně, očekávat od Mortal Kombat propracovaný scénář je poměrně naivní.

Pokud bych si měl na něco stěžovat, pokud se bavíme o příběhu, je to hlavní hrdina. Z mně nepochopitelného důvodu se tvůrci rozhodli, že pro film vytvoří úplně novou postavu a to Colea Younga (Lewis Tan), což mi nedává smysl s ohledem na to, že videoherní předloha nabízí desítky zajímavých jedinců. Nic proti Lewisovi, je charismatický, bojová umění mu nejsou cizí a je to sympaťák, ale prostě a jednoduše bylo zbytečné přijít s nováčkem (který má navíc superschopnosti "ukradené" z filmu Pěsti ze železa).

Co se týče ostatních hrdinů a záporáků, veskrze byli obsazeni dobře. Jistě, "nahradit" Christophera Lamberta nebo Cary-Hiroyuki Tagawavu bylo nemožné, ale většinou nebyli herci vybráni špatně. Nový Raiden je trochu unylý, ale je to spíše vinou scénáře, než jeho představitele jménem Tadanobu Asano

Naopak zabodovali Kano (Josh Lawson), Kung Lao (Max Huang), Jax (Mehcad Brooks) a rozhodně nezklamal Joe Taslim jako Sub-Zero. Někteří by si ale zasloužili víc prostoru. Tvůrci sice slibovali, že se každý dočká svých 15 minut slávy, ale byla to lež jako arkádová věž, protože některé postavy mají k dispozici minimum času a skoro nic se o nich nedozvíme. 

Fatality!!!

Prostě jsou tu proto, aby si zabojovaly, aniž bychom podrobněji zjistili, co je k tomu motivuje a o nějaké jejich postranní dějové lince si můžeme nechat zdát (příkladem budiž upírka Nitara). Ale dobrou zprávou je, že alespoň souboje jsou zvládnuty slušně. 

Zdroj: Warner Bros./HBO Max/New Line Cinema

Choreografie je většinou řemeslně dobře zvládnuta, je vidět, že někteří z herců se bojovým uměním věnují profesionálně, střety jsou přehledné, postavy používají své klasické útoky z videoher a s krví se opravdu nešetří. 

Nemusela by tedy být tolik digitální, někdy to působí úsměvně, ale brutalita obecně filmu sluší, speciálně pak, když dojde na proslulé extrémně krvavé dokončovací údery známé jako fatality. Mohlo by jich být o něco víc, ale i tak jsem spokojen, tvůrci se toho rozhodně nebáli a očekávat tedy můžete hromadu vnitřností, useknutých částí těl a vyrvaných srdcí. 

Akční složka Mortal Kombat, která je jedním z nejdůležitějších aspektů, je nadprůměrná, o tom není sporu. Pár soubojů by mohlo být lepších, působí malinko uspěchaně, ale veskrze jsem s akcí spokojen. 

Uši budou chtít víc

Něco podobného ale nemůžu prohlásit v případě hudby. Film z roku 1995 zabodoval i proto, že nabídl vynikající soundtrack. Ten je kultovní. Pochybuji, že podobný úspěch čeká i na hudbu z nového filmu. Ne, že by byla úplně špatná, ale je často nevýrazná a nezachrání to ani remix legendárního hitu Techno Syndrome od The Immortals.

Zdroj: Warner Bros./HBO Max/New Line Cinema

V případě filmu Mortal Kombat je očividné, že tvůrci počítají s pokračováními. Ostatně, sami se nechali slyšet, že by rádi natočili trilogii s tím, že druhý díl by se zaměřil na samotný turnaj a třetí na události po něm. Tento film tak působí jako slušný předkrm. Je hutný, ale stále po něm máte chuť na hlavní chod. 

Jako letitý fanoušek značky Mortal Kombat nejsem z nové verze zklamán. Souboje jsou fajn, krve je tu dostatek, některé postavy potěší, stejně jako různá pomrknutí na znalce Mortal Kombat, kterými je film prošpikován. 

Nevadí mi ani to, že tentokrát se příliš nesází na humor, ale co je pro mě zklamáním je hudba a volba hlavního hrdiny. Během sledování závěrečných titulků jsem tedy nebyl úplně rozčarován, ale nemohl jsem se vyhnout pocitu, že tohle za více než dvacet let čekání nestálo. Stručně řečeno jde o slušný nadprůměr. 

Verdikt: 

Flawless Victory to rozhodně není, ale Victory (s odřenýma ušima) ano. Roky připravovaný třetí film Mortal Kombat ubral na humoru (i když některé hlášky Kana se povedly) a přitlačil na pilu v případě násilí. Brutalita filmu sluší (byť je někdy moc digitální), fatality jsou lahodné a souboje slušné. Na druhou stranu je tu otázka, proč byl pro film vytvořen úplně nový hrdina a nepotěší ani průměrný soundtrack. Je to slušná "béčková" podívaná, která potenciál úplně nenaplnila, ale o propadák také rozhodně nejde. 

Hodnocení: 65 %

Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat