Téma: Jak vybrat nejlepší televizi pro sledování filmů a seriálů

Která je ta pravá?

Přiznám se k tomu, že sice seriály a filmy občas sleduji na PC, ale nejraději si lehnu do postele a užívám si je na velké televizní obrazovce. Jasně, v současné době jsou dostupné kvalitní monitory, ale mně prostě záleží na velikosti a chci sledovat filmy a seriály na velké TV.

Nedávno jsem tak začal pokukovat po nějakém kousku se slušnou úhlopříčkou, ale zjistil jsem, že dnes vybrat telku není žádná sranda. Nejen, že je hromada výrobců, ale také existují různé technologie a milion zkratek a člověk, aby měl vystudované dvě vysoké školy, aby se v tom vyznal. A co udělá moudrý jedinec, když si neví rady? Zeptá se odborníka. Já požádal o pomoc Lucku Doležalovou, která se v této oblasti skvěle orientuje, aby mi pomohla vybrat tu pravou a jedinou TV, která bude vhodná pro sledování seriálů, filmů, ale také hraní her na PS4. 

A protože určitě nejsem jediný, kdo vybírá televizi a tápe v tom, na co vsadit, tak jsem poprosil Lucku, aby připravila průvodce výběrem televizí i pro vás. Tady to je:

Na sledování filmů a seriálů to chce už trochu lepší obraz, než jaký máte na mobilu, nebo notebooku. Jako ano, jsou lidé, kteří sjedou celou řadu Game of Thrones na mobilu během soboty v posteli na chatě. Hlavně díky přeskakování “nudných” příběhů méně zajímavých postav. To pravé filmové je ale pohodlné křeslo, skvělý velký obraz a dobrý zvuk. Nebo kino, ale v něm je snad ze seriálů k vidění jenom Game of Thrones a to výjimečně. 

Každý kdo žije filmy a seriály tohle všechno ví a pořádná telka je prostě nutnost. Dneska jsou televize už hodně vychytané a za nižší desítky tisíc jde sehnat docela dobrá televize s více než slušným obrazem.

Dám vám pár rad, které se budou hodit při výběru nové televize - za kolik, jak velkou, jaký displej, jaké podsvícení nebo, které jsou dobré vychytávky.

Úhlopříčka

Velikost televize je důležitá. Může se zdát, že čím větší, tím lepší. Ale pokud si budete na 65 palcové TV pouštět něco z Novy, nebo Primy, tak budete docela nemile překvapeni docela nehezkým obrazem. V HD totiž dneska vysílá jenom ČT. Ostatní televize jedou v horším rozlišení podobném jako online filmy v 720p. Pokud koukáte na TV a seriály v 720p, tak pro vás je max rozlišení 45-50 palců. Větší televize bude mít kostičkovaný obraz. Naopak, větší televize jsou vhodné na HD TV, filmy a seriály v 1080p a 4K.

Velikost úhlopříčky je taky rozumné zohlednit k velikosti pokoje. Když budete na TV koukat ze dvou metrů, tak 55 palců je až až. Spíše by bylo lepší vzít 50 palcovou. Zkuste skočit třeba do Datartu, nebo showroomu Alzy, lépe si představíte velikost televize a můžete si odhadnout, jak se vám na ni doma bude z gauče koukat.

LED, QLED, nebo OLED

LED je klasika - aktuálně nejčastěji prodávaný. Je to vlastně LCD displej podsvícený LEDkami. Dělí se ještě na EDGE LED a Direct LED - jde jen o formu podsvícení. EDGE svítí z krajů, Direct pod LEDkami. Direct LED má obvykle lepší podání barev a rozdělení jasu/tmavých a světlých míst, ale běžně to nepoznáte.

OLED nemá podsvícení. Každý LED bod obrazu zároveň svítí. To je nový směr a obraz na OLED displeji je velmi velmi dobrý a umí dosahovat vysokých rozdílů mezi tmou a světlem.  QLED je taková lepší LED od Samsungu. Je to dobré, ale OLED to není. Nejlepší je OLED. To uvidíte na první pohled. Sice to má taky mouchy - obraz se více vypaluje, ale barevně je aktuálně nejlepší možností. Následuje QLED, pak ostatní LED.

Cena TV

Dobré televize začínají okolo 15K. OLED začínají na 50 000, QLED trochu níže od 30 000. Pak už je potřeba koukat na velikost, která se na ceně projevuje nejvíce. Kvalitu a poměr cena/výkon si můžete porovnat v testu televizí na www.covybrat.cz. Platí ale, že za kvalitu se platí a dobrý obraz není za pár tisíc.

Funkce, které asi budete chtít:

DVB-T2

Když plánujete koukat na televizi přes terestriální vysílání, tak je to must-have. Dneska ale DVBT2 tuner bude v každé rozumné TV.

Plynulý obraz

Aby se obraz nesekal - u fotbalu a rychlých akčních bijáků - je potřeba nějaká technologie, která se postará o plynulý obraz. Firmy jim říkají různě: 100 Hz, True Motion, Motion flow, Motion Plus atd. Některým lidem je tato funkce nepříjemná při sledování - tohle je lepší si vyzkoušet před koupí. 

HDR

High Dynamic Range - vysoký rozsah mezi barvami. Obraz je barevnější, kontrastnější a při tmavých scénách je výrazně lépe vidět, co je v té tmavé scéně - super třeba pro Temný rytíř povstal, kde je docela hodně tmavých scén. Film ale musí být v HDR. Takových moc není - ale mrkněte na Youtube a Netflix, tam nějaké jsou.

Formáty HDR jsou: HDR10, Dolby Vision, HLG nebo Advanced HDR. Všechny najednou podporují obvykle televize od LG.

3D 

Je mrtvé. Zapomeňte na něj. Nejspíše už stejně žádnou 3D TV neseženete.

Prohnutá obrazovka

Taky mrtvý směr. Vůbec nad ní neuvažujte. Už by se ani neměly prodávat. Byl to omyl roku 2017.

Základ už víte. Teď stačí skočit do obchodu, nakoukat různé obrazovky při různých scénách - ty krásné pomalé přelety nad krajinami nejsou vypovídající, ukazují jen hezké barvy při pomalých scénách. Řekněte si, ať vám v showroomu pustí nějaký sport, akci, nebo to, co rádi sledujete. Tak uvidíte předvybranou televizi v reálnější situaci a pomůže vám to porovnat více modelů televizí mezi sebou.

Autor: Lucie Dostálová
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat