Recenze: Teen Wolf (druhá polovina páté řady) - Zábavné ale překombinované

Recenze druhé poloviny páté řady. A upoutávka na šestou.

Ač je to pro mě stále překvapení, tak projekt Teen Wolf/Vlčí mládě z produkce stanice MTV považuji za jeden z nejlepších mysteriózních seriálů posledních let. A nemění se to ani po druhé polovině páté řady.

Po vzoru třetí série, byla i pátá rozdělena na dvě poloviny. Ale zatímco obě části třetí byly tematicky odlišné, v případě páté řady tomu tak není.

Námět je slibný. Zápletka věnovaná (skoro) lidským padouchům, kteří jsou známí jako Dread Doctors, má potenciál. Záporáci jsou docela děsiví, ale ve druhé polovině páté řady ustupují do pozadí a místo ústředního zloducha přebírá monstrum známé jako Bestie z Gévaudan.

PODOBNÉ ČLÁNKY: RECENZE FINÁLE PRVNÍ POLOVINY PÁTÉ ŘADY TEEN WOLF

S tou mám ale trochu problém. Ani ne tak s tím, jak ne napsána, ale spíše mě zrovna nezaujalo její vizuální zpracování. To jsem řekl velmi jemně, trikově je nezvládnutá. Jasně, člověk si může říct, že stanice MTV není z těch nejbohatších, ale například efekty v jiném jejím seriálu The Shannara Chronicles (recenze) jsou na mnohem lepší úrovni.

Je to opravdu rušivé. Diváka moc nevyděsí něco, co připomíná kreaturu z deset let starého béčkového filmu.

Zamrzí to, protože (jak už je u seriálu zvykem) se s tím tvůrci nemazlili a tohle monstrum cupuje nevinné lidi na kusy. Mohla to být opravdu hrozivá bytost, ale to by musela mít propracovanější vizáž.

Další problém, který s druhou polovinou páté série mám, je děj. Lépe řečeno jeho překombinovanost. Teen Wolf si vždy zakládal na tom, aby nebyl přímočarou "hloupou" zábavou. Chtěl být (a dařilo se mu to) thrillerem líznutou komplexní podívanou. S tím rozhodně nemám problém. Naopak, jsem za to rád.

Jenže tentokrát se scenáristé utrhli ze řetězu a dost to přepálili. Je tu hromada postav, starých známých, navrátilců, které jsme chvíli neviděli i nováčků představených v první polovině páté řady, plus hromada postranních dějových linií. A je velmi snadné se v tom všem přestat orientovat.

Pokud se nad tím člověk zamyslím, tak to dohromady funguje, většina příběhových linek je pevně propojena, ale vyznat se v nich, to je docela umění. Nebylo by asi špatné se malinko umírnit, možná snížit počet postav a nevěnovat pozornost tolika zápletkám. Na kvalitě by to seriálu určitě neubralo.

Malinko odlehčenosti by nebylo od věci

Také mě zamrzelo, že ubylo humoru. Ten byl vždy nedílnou součástí Vlčího mláděte, ale tentokrát je ho minimum. Neřekl bych, že je to krok správným směrem. Většinou se tvůrcům podařilo velmi dobře vyvážit intenzivní temnou atmosférou se zábavnými momenty. Tentokrát to nevyšlo a člověk, aby odlehčenější chvilky pohledal.

Vyznívá to, že pro mě byla závěrečná polovina páté řady velkým zklamáním. Tak to ale míněno nebylo. Pořád jde o výtečnou podívanou. Jen ne tak výtečnou, jako v případě některých předchozích sérií.

Atmosféra je stále příjemně temná, obsazení sympatické a základní obrysy děje jsou fajn. Ale ve spojení s druhou polovinou páté sezóny mě nejčastěji napadá slovo "nevyvážená". Bavil jsem se, ale už víme, že to tvůrci umějí lépe.

Ale abych to zakončil pozitivně, finále bylo fajn. Mělo rychlé tempo, několik hodně povedených momentů (třeba pomrknutí na fandy Kruhu), závěr páté řady rozhodně nebyl rozčarováním.

Nakonec tak ve mně pátá řada nechala spíše kladný dojem, ale přesto doufám, že šestá bude o něco méně matoucí a o něco více odlehčená.

Ve zkratce:

Teen Wolf pořád zůstává povedenou mysteriózní překvapivě brutální a temnou podívanou. Ale druhá polovina páté řady trpí pár neduhy. Je přeplácaná, zmatená a některé triky jsou, proč chodit kolem horké kaše, nepovedené. A určitě by nebylo špatné častěji odlehčit atmosféru. Ale zklamáním závěrečná polovina páté řady přesto není.

Klady

+: Temné a brutální
+: Sympatické obsazení
+: Hlavní příběhová kostra je zajímavá

Zápory

-: Některé speciální efekty
-: Přehnané množství postav a postranních dějových linek
-: Humoru by mohlo být víc

Hodnocení: 70 %

A nakonec upoutávka na šestou řadu

Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat