Recenze: Shannara S01E01E02 (Chosen) - Obrazově úchvatné fantasy z produkce MTV

Hrdinové, magie a démoni na hudebním kanálu.

Hra o trůny je kultovní podívanou, o které mluví každý a bylo jasné, že další stanice dříve nebo později vyrukují s vlastními fantasy projekty. Překvapivě i MTV. I když možná ne až tak překvapivě, už dávno nejde jen o televizi, na které běží pouze videoklipy a reality show o steroidních svalovcích a silikonových "pipkách". Kanál nabízí několik zajímavých seriálů, například Teen Wolf (recenze) nebo Scream (recenze).

Ale novinka Shannara je bezesporu zatím nejvelkolepější sérií, do které se MTV pustilo. Riziko toho, že si na ní vyláme zuby, tak bylo docela reálné. Ale neštěstí k tomu nedošlo a stanice přichází s podívanou, které byste měli dát šanci.

Pokud to náhodou nevíte, tak jako inspirace posloužily knihy Terryho Brookse, konkrétně trilogie The Sword of Shannara. Já osobně jsem první díl četl, ale už si vůbec nepamatuji o čem byl a možná je to dobře, protože takhle můžu prohlásit, že se v ději neztratíte, ani, když nemáte s předlohou zkušenosti.

Příběh je načrtnut tak, abyste ho pochopili bez studia knih. Zápletka není nikterak složitá. Jedná se o běžné fantasy schéma o proroctvích, magii, hrdinech a démonech. Neočekávejte styl, který je aktuálně moderní. Žádné velké intriky, politikaření, extrémní brutalita a odvážné sexuální scény, ale sází se spíše na klasické pojetí, které už dnes možná působí zastarale, ale své kouzlo pořád má.

Je nutné trochu přimhouřit oči nad někdy poněkud úsměvnými dialogy, ale proslovy o záchraně světa a vyvolených prostě k podívané tohoto ražení patří (dobře je, že se občas nevyhýbají vtípkům).

Rozhovory a obecně děj nejsou nejsilnější stránkou seriálu (nebo alespoň ne prvních dvou dílů), klady se skrývají někde jinde. Nejvidětelnějším a nejpůsobivějším pozitivem jsou nádherné scenérie. Ať už jsou skutečné nebo vypomohli počítačoví grafici, tak jsou naprosto dechberoucí a seriál vypaluje rybník i některým mnohamilionovým filmovým hitům. Pochvalu si zaslouží i hudba, což se ale od MTV dalo čekat. Nemusíte se bát profláknutých radiových hitů, ale použity byly působivé melodie, které ještě prohlubují zážitek z obrazových výjevů, které jsou pro diváka připraveny.

Zajímavě vypadají i interiéry, i když jsem občas měl pocit, že se tvůrci až příliš dívali na Nekonečných příběh (1984) a vypůjčili si pár nápadů právě z něj.

Vůbec špatně nedopadly různá monstra a efekty kouzel. Ne, že by si pár scén nezasloužilo ještě nějakou péči, ale veskrze nemám k vizuální stránce větší výtky a upřímně mě překvapuje, že MTV vyrukovalo s tak draze vypadající sérií.

Manu Bennett, přátelé

Určité obavy jsem měl z obsazení. Děsil jsem se toho, že stanice nažene před kamery partičku extra hezkých lidí, kteří mají herecký talent asi jako kávovar z tržnice. A ano, MTV obsadilo hodně přitažlivé herečky a herce, ale většina z nich umí i hrát. Nemluvíme u to výkonech, které by si zasloužily Emmy nebo Zlatý glóbus, ale také nepředvádí něco na úrovni vánoční besídky střední školy.

Nejvíce asi zaujme Manu Bennett, který je v roli druida Allanona skvělý. Představitel hlavního hrdiny Wila Austin Butler sice na můj vkus občas přehrává, ale není to nic bolestného. Obecně se v tomto ohledu nemá seriál za co stydět.

Určitě potěší přítomnost Johna Rhyse-Daviese, který je fandům žánru velmi dobře znám jako představitel Gimliho v Pánovi prstenů (mimochodem, Manu Bennett hrál pro změnu v Hobitovi).

Je škoda, že scénář nedá většině postav vyniknout. Jsou poněkud ploché (nemluvím o hrudníku), zatím postrádají větší hloubku. Jde o hodně neoriginální fantasy figurky. Ale věřím a doufám, že to se během první řady změní.

Ve zkratce:

Překvapivě velkolepá podívaná z produkce stanice MTV, která nabídne dechberoucí vizuální zpracování, působivou hudbu a sympatické obsazení. Jde o klasickou fantasy záležitost v dobrém i špatném slova smyslu. Pokud tedy čekáte podívanou plnou intrik a extrémní brutality, pak smůla. Jestliže máte chuť na klasickou podívanou plnou hrdinů, proroctví a démonů, pak jste tu správně.

Klady

+: Vizuálně úchvatné
+: Fajn obsazení
+: Špetka humoru

Zápory

-: Zatím nepříliš komplexní postavy
-: Dialogy jsou občas nezáměrně úsměvné

Hodnocení: 70 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat