Recenze: Živí mrtví S06E16 (Last Day on Earth) - Povedená epizoda se zmršeným koncem

Dalo se to čekat, ale stejně to naštve. POZOR, SPOILERY!!!

Tvůrcům The Walking Dead se v případě šesté řady velmi úspěšně daří vytočit publikum. Začalo to předstíranou smrtí Glenna (Steven Yeun), pokračovalo nudným zimním finále a vyvrcholilo to závěrečným dílem. Tvůrci a herci nešetřili slovy chvály a díl to není špatný. Ale ten konec. To je něco, co člověk nenaštve, to člověka... no však víte, které slovo je vhodnější.

Ale než začnu naplno nadávat na poslední minuty, tak se pobavíme o tom, co jim předcházelo. Stručně řečeno, epizoda to byla dobrá. Rozhodně ne dynamická, ale hodně dusná a atmosférická. Hlášky o tom, že půjde o nejlepší díl, který Živí mrtví zatím nabídli, byly samozřejmě přehnané a stejně tak prohlášení, že bude extrémně temný. Ale určitě jde o podívanou, která vyvolá mrazení v zádech.

PODOBNÉ ČLÁNKY: DRSNÉ, NEJLEPŠÍ, LIDÉ SE Z TOHO POS*ROU, ŘÍKAJÍ HERCI A TVŮRCI O FINÁLE ŠESTÉ ŘADY THE WALKING DEAD

Ústřední zápletka se věnuje menší skupince pod vedením Ricka (Andrew Lincoln), která se vydává do kolonie Hilltop za lékařem, protože má Maggie (Lauren Cohan) silné bolesti. Ale zdánlivě jednoduchá cesta se dost zkomplikuje, když si Saviors začnou s hlavními hrdiny hrát na kočku a na myš.

Tomu je věnováno zhruba 90 % času a nic proti tomu nemůžu namítat. Sledovat ústřední postavy, jak si pomalu uvědomují, že jsou zahnány do kouta, je strhující a intenzivní. Saviors je chtějí nejen zajmout, ale také psychicky zlomit. A mají rázné metody, jak toho docílit.

Naše oblíbená grupa se sice snaží, přijde i s docela zajímavým plánem, který ale samozřejmě nevyjde. Ale alespoň se díky tomu dočkáme fajn momentu mezi Abrahamem (Michael Cudlitz) a Eugenem (Josh McDermitt).

Snaha o únik před Saviors nemá úplně rychlé tempo, ale vůbec to nevadí. Obvykle si stěžuji, když se nedočkáme alespoň pár šťavnatých scén se zombíky, ovšem tady mi nechyběly (pár zabitích tu bylo, ale byly to "rychlovky").

Skoro bez dechu jsem sledoval zoufalou snahu Ricka a ostatních dostat se do bezpečí. Ony momenty jako například ten, kdy skupina utíká lesem, zatímco se ozývá uši trhající pískání a ve stínech se objevují Saviors, prostě fungovaly na výbornou.

Carol na útěku

Trochu navíc tak působila dějová linka s Morganem (Lennie James) a Carol (Melissa McBride). Stále se nemůžu smířit s rozhodnutím udělat z Carol pacifistku, která se hodlá vyhýbat zabíjení (opravdu někdo věří, že v novém světě je možné přežít bez násilí?). A tak mě mě příliš nezajímala zápletka týkající se pátrání po ní.

Ne, že by pár okamžiků mezi ní a Morganem nebylo zajímavých. Tihle dva měli ještě před pár epizodami hodně odlišné názory, ale to se začalo měnit a tak některé jejich dialogy měly něco do sebe. Ale obvykle jsem po chvíli začal doufat, že se pozornost zase zaměří na Ricka a spol.. A naštěstí jsem většinou nemusel čekat příliš dlouho.

A asi jsem nebyl jediný, kdo se nemohl dočkat, až dojde k okamžiku, o kterém se tak dlouho mluví. Jasně, že je řeč o představení Negana (Jeffrey Dean Morgan). Jeho příchod sice nebyl "nejlepším představením v historii televize", jak jsme od jednoho z herců zaslechli, ale bezesporu to bylo představení zapamatovatelné.

Určitě vám nemusím připomínat, že Negan není typický záporák, ale charismatický týpek, který má trošku zvrácený pohled na svět. A přesně tak ho Jeffrey Dean Morgan ztvárnil. Žádný padouch jako vystřiženého z Jamese Bonda, ale šarmantní chlápek. Který je ale také pěkně ujetý psychopat.

Závěr epizody byl věnován jeho monologu, ve kterém vylíčil jak vše funguje a co se bude dít dál a pak došlo na to, na co se snad všichni fandové těšili a současně se toho děsili. Negan se rozhodl někoho zabít svou basebalovou pálkou Lucille.

Jenže tvůrci vsadili na hodně laciný trik, kterého jsem se už pár týdnů obával. Nic proti otevřeným koncům, ale čekali jsme na příchod Negana hodně dlouhou dobu a stejně tak na to, až někoho seznámí s Lucille. A k tomu došlo. Ovšem, nedozvěděli jsme se čí hlava byla rozmlácena na krvavou kaši.

Tohle je jako z první kapitoly příručky "Jak naštvat diváka." Upřímně řečeno si myslím, že mnohem lepší by bylo, kdybychom zjistili, kdo zemřel a v další epizodě (kterou uvidíme v říjnu) by byly nabídnuty okamžité reakce přeživších.

PODOBNÉ ČLÁNKY: MUSÍME NATOČIT EPIZODU, KTERÁ TO OSPRAVEDLNÍ, ŘÍKÁ O ZÁVĚRU ŠESTÉ ŘADY THE WALKING DEAD TVŮRCE

Není divu, že tenhle konec mnohé lidí naštvat a co se týče mě, tak mi hodně zkazil dojem z celé epizody. Tu bych se jinak nebál označit za jednu z nejlepších ze šesté řady, ale takhle je pro mě nepříjemným zklamáním.

Ve zkratce: 

Pokud jde o tempo, tak sice pomalá, ale hodně atmosférická a intenzivní epizoda, která byla na velmi dobré cestě stát se uspokojivým finále šesté řada. Třešinkou na dortu pak byl Negan v podání skvělého Jeffreyho Deana Morgana. Jenže tvůrci se rozhodli vsadit na hodně (ale opravdu hodně) laciný otevřený konec a dobrý dojem z celého dílu byl rázem fuč.

Klady

+: Negan
+: Hra na kočku a myš
+: Abraham a Eugene
+: Atmosféra

Zápory

-: Dějová linka s Carol nebyla nic moc
-: Skoro až trapný cliffhanger

Hodnocení: 65 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

1 komentářů:

  1. Prostě jdou jinudy.. no to je debilita.. fakt jsem se z toho posral... kdo tyhle kraviny vymýšlí?
    Prostě už by to mohli zakončit, buť to ostrovem, kam se zombie nedostanou... obrovským umbel... prostě komplexem labaratoří kde by se konečně našel ten lék. Nebo Atomová přestřelka která by vše zahladila.... z návazností na Počátek konce... když už to teda musí být a KONEC! Aby to nakonec nedopadlo stejně trapně jako dva super bratři W v 11serii... co dojebala co mohla!!!

    OdpovědětVymazat