She-Hulk: Pět důvodů, proč se mi líbil seriál, kterému mnozí nemohou přijít na chuť


Ne, seriál mi nepřišel špatný. 

První řada seriálu She-Hulk: Neuvěřitelná právnička je za námi a jak se očekávalo, projekt vyvolal značné kontroverze svým unikátním pojetím, které rozhodně nesedlo každému. Projekt je svérázný, vsadil na úplně jiný styl než předchůdci a rozhodně umím pochopit to, že to neoslovilo všechny. Na druhou stranu bylo patrné, že sérii chtějí někteří ztrhat z ne zrovna ospravedlnitelných důvodů, například tvrdili, že se jedná o další "woke" nesmysl, protože očividně neznají komiks a neví, že She-Hulk není aktuálním výmyslem liberálních umělců, ale již poměrně dlouhou dobu etablovanou postavou. 

SOUVISEJÍCÍ: SHE-HULK SE ZAŘADILA MEZI STO NEJLÉPE HODNOCENÝCH SERIÁLŮ LETOŠNÍHO ROKU

A je mi jasné, že některým můj názor rozhodně nebude vonět, ovšem můj subjektivní názor je, že She-Hulk: Neuvěřitelná právnička není dokonalý seriál, ovšem nabídl v podstatě to, co sliboval a cením si toho, že vsadil na jiný recept než většina ostatních marvelovských projektů. 

Co konkrétně se mi tedy líbilo?

1) Obsazení

Když se již před dlouhou dobu začalo spekulovat o tom, že si hlavní roli Jennifer Walters/She-Hulk zahraje Tatiana Maslany, vyvolalo to nadšení a já chápu proč. Herečka ukázala (například v sérii Orphan Black) už v minulosti, že je velmi talentovaná a charismatická a dalo se tušit, že roli Jennifer zvládne levou zadní. 

Což se také stalo. Bez mrknutí oka se jí povedlo ztvárnit Jennifer zábavnou formou, je díky ní charismatická a sympatická a je očividné, že si Tatiana roli užívá. Zvládla jako vážnější, tak veselejší momenty a to s přehledem. 

2) Camea a vedlejší role

Jak už je marvelovských projektům dobrým zvykem, i v She-Hulk jsme se dočkali několika menších či větších cameo rolí. Ať už je řeč o skvělém Wongovi (Benedict Wong), Abominationovi (Tim Roth) nebo třeba nové postavě, kterou si lidé okamžitě zamilovali a to Madisynn (Patty Guggenheim). A samozřejmě zabodoval i Charlie Cox jako Matt Murdock/Daredevil. Plus dodám ještě jedno jméno a to K.E.V.I.N. Pokud jde o účast rapperky Megan Thee Stallion, ta asi neoslnila všechny, ale bylo to rozhodně nečekané. 

3) Nadhled a komediální pojetí

Tvůrci dali vědět předem, že She-Hulk bude odlehčeným komediálním právnickým seriálem a to splnili. A není úplně jejich chybou, že někteří lidé byli překvapení tím, co sledují, když si nezjistili do čeho jdou. Dobře, She-Hulk není novou Ally McBeal a asi by nebylo od věci nabídnout více právnických zápletek, ale pokud jde o mě, tak se mi nadhled a humor obvykle líbily (byť ne každý vtip padl na úrodnou půdu) a rozhodně jsem ocenil to, že se seriál nebere vážně, dělá si legraci ze sebe, Marvelu jako takového i toxických uživatelů internetu, kteří na She-Hulk nenechali nit suchou. A jen pro informaci, nejznámější komiksy se She-Hulk volí podobný odlehčený styl.

4) Jde na to jinak

She-Hulk je výrazně odlišná od toho, na co jsme zatím zvyklí a nestydí se za to. Boří čtvrtou stěnu (Jennifer promlouvá přímo k publiku) a ne, neumí to tak šikovně jako Domek z karet, ale i přesto je to zábavné. Kromě toho se slušné množství pozornosti věnuje i osobnímu životu hlavní postavy, což také není úplně běžné, ale dle mého bylo fajn sledovat, jak se někdo snaží zkombinovat osobní, pracovní a superhrdinský život. 

5) Finále

V případě marvelovských sérií pro Disney+ je bohužel zvykem to, že ve finále ztrácejí dech, ale v případě She-Hulk si myslím, že k tomu nedošlo, právě naopak, seriál šlápl na plyn a dočkali jsme se velmi překvapivého a velmi meta závěru. A opět je mi jasné, že tohle neoslovilo úplně všechny, ale já jsem si užil hromadu pomrknutí na fandy, štiplavý humor a vtipkování na účet seriálu, jeho tvůrců i Marvelu jako takového. Jde asi o finále, které si buď zamilujete, nebo vám vůbec nesedne, nic mezi tím, ale rozhodně bylo originální a nezapomenutelné. 

Nebudu tvrdit, že je She-Hulk dokonalou podívanou. Má velké množství rezerv. Triky nebyly často nic moc, chyběl komplexnější příběh (což ale není u komediálního seriálu výjimečné), záporačka Titania (Jameela Jamil) měla překvapivě malou roli a bylo trochu otravné, že titulky byly skoro delší než samotná epizoda, ale byť by se dala spousta větší vylepšit, označovat seriál za odpad je podle mě opravdu neférové. 

Zdroj: Marvel Studios/Disney+ (úvodní fotografie)

Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat