Captain America 4: Marvel se vyjádřil ke kontroverzní superhrdince. A režisér zareagoval na online útoky proti Samu Wilsonovi


Co prohlásil?

Ve spojitosti s filmem Captain America: New World Order (premiéra 2. 5. 2023) se pojí určitá kontroverze a to proto, že se v něm objeví izraelská superhrdinka a mutantka Sabra (Shira Haas), která v komiksu spolupracovala s Mosadem a její přístup k palestinským obyvatelům není podle některých zrovna ideální. 

SOUVISEJÍCÍ: MARVEL OPĚT ČELÍ KRITICE, TENTOKRÁT ZA IZRAELSKOU SUPERHRDINKU

A k celé situaci se nyní vyjádřil Marvel:

"Přestože jsou naše postavy a příběhy inspirovaný komiksy, vždy jsou kvůli dnešnímu publiku na plátno převedeny neotřelým způsobem a filmaři také volí nový přístup v případě postavy Sabry, která byla v komiksu představena před více než 40 lety."

Ostatně, to už jsme řešili v jednom předchozím článku, dalo se předpokládat, že Marvel přizpůsobí Sabru aktuální geopolitické situaci, doba je jiná než před X lety, když se Sabra poprvé objevila a je logické na to reagovat.

Obecně to ale čtvrtý Captain America nemá snadné, jak se dalo očekávat, někteří lidé nemohou překousnout například to, že je novým Kapitán Amerika postava tmavé barvy pleti (bez ohledu na to, že k tomu došlo i v komiksu). 

To, že by někdo preferoval Buckyho Barnese (Sebastian Stan) jako nového Kapitána je v pořádku (tvůrci ale vysvětlili, že ten byl pod mentální kontrolou HYDRY, takže by to bylo velmi riskantní, což dává smysl), ale to, že někomu vadí Sam jako Kapitán Amerika jen kvůli barvě pleti, to v pořádku není. 

A režisér Captain America: New World Order Julius Onah  se rozhodl Sama bránit:

"V první řadě počkejte na to, až film uvidíte. Zadruhé, myslím si, že v případě těch, kteří se ptají, jak může být někdo jako Anthony Mackie nebo Sam Wilson v centru tohoto [filmu], pak se vracíme k tomu, co Kapitán Amerika reprezentuje. Je skvělé míst postavu, která stojí za tím, co je správné a pomyslet na svět, kde se každý může stát jeho součástí, to je bezpochyby správné. To je přesně to, o čem je Kapitán Amerika. Takže tu opravdu není nic, co by mělo být znevažováno, ale pouze věci, které by měly být oslavovány a všichni tihle lidé by měli mít pocit, že jsou zváni, aby to oslavili."

K tomu zbývá jen odkázat na slova režiséra a opravdu počkat, až film uvidíme a pak teprve můžeme hodnotit, jestli byl dobrý krok, že se Kapitánem stal Sam Wilson.

Zdroj: The New York Times, CinemaBlend, Marvel Studios/Disney+ (úvodní fotografie)

Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat