Chcete válku? Tak nebudete mít filmy. Společnosti Disney, Warner Bros. nebo Sony nebudou promítat své projekty v Rusku

V reakci na invazi Ukrajiny se studia rozhodla své filmy v Rusku nepromítat.

V reakci na ruskou invazi na Ukrajinu se stalo to, co pravděpodobně ruský prezident Putin neočekával a Západ spojil své síly, aby potrestal rozpoutání největšího válečného konfliktu v Evropě od druhé světové války. Došlo tak na různé finanční sankce ze strany velkého množství zemí.

Ale dobrovolně se připojuje více a více subjektů z různých odvětví, například sportovního nebo zábavního. Kromě toho, že spousta hvězd jednání Ruska veřejně odsuzuje, tak některé firmy nezůstávají jen u slov, ale vsadily i na činy. 

To platí i pro firmy Sony, Disney nebo Warner Bros., které nebudou blíže neupřesněnou dobu uvádět své filmy v ruských kinech. A to již o této chvíle, takže si tamější diváci nebudou mít šanci užít například velmi kladně přijatého Batmana (premiéra 3. 3. 2022). 

Jen pro připomenutí, pod Disneyho spadá i Marvel a pokud Rusko neodvolá své válečné tažení, zřejmě tak ruské publikum nebude mít možnost v kinech zhlédnout ani plánované marvelovky jako je Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství (premiéra 5. 5. 2022).

Určité kroky udělal i streamovací gigant Netflix, který sice své služby dál na území Ruska poskytuje, ale odmítl nabízet propagandistické seriály a filmy a vysílání ruských národních televizí, což si Rusko vydupalo zákonem, kdy každý poskytovatel s více než sto tisíci uživateli toto musí dělat povinně.

Možná to může působit jako malé kroky, ale dá se tušit, že spousta (především ale nejen) mladých Rusů nebude nadšená, že neuvidí nejnovější blockbustery.

Zdroj: CNN, DC Films/Warner Bros. (úvodní fotografie)

Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat