Batman: Jedna z nejpovedenější komiksovek vůbec, nejlepší Catwoman a nezapomenutelný Pattinson, to tvrdí recenze


 Boj na plátna byl dlouhý a namáhavý, ale vyplatil se. 

Přestože nový Batman (premiéra 3. 3. 2022) se do kin neprobojovával snadno, neustále docházelo k různým změnám scénáře, tvůrců i herců, tak lidé, kteří za filmem stojí neměli malé cíle, hodlali překonat Nolanovu kultovní trilogii o Temném rytíři. 

A podle recenzí se jim to zřejmě povedlo, protože nadšení je opravdu velké a zaznívají hlášky o jednom z vůbec nejlepších komiksových filmů v historii kinematografie. 

Většina recenzentů se shoduje na tom, že jde o zatím nejvíce autentickou verzi Batmana. Pokud tak máte rádi, co největší věrnost komiksu, pak zklamáni rozhodně nebudete, ovšem není to jen nudná adaptace, která kopíruje každé políčko kreslených sešitů, stále je to velmi vzrušující podívaná. 

Pokud jde o srovnání s předchozími verzemi,  je atmosféra (v pozitivním slova smyslu) jiná, intenzivnější a syrovější a těšit se máme na to, že nám bude nabídnuta jedna z nejdetailnějších verzí Gothamu vůbec.

Jestliže se budeme bavit o tom, jak si stojí Batman ve srovnání s komiksovou konkurencí, nejen s předchozími Batmany, pak drtivá většina novinářů označuje film za jednu z nejlepších komiksovek vůbec, která se nebojí k hlavní postavě přistupovat jinak, než to obvykle dělá superhrdinský žánr. Nepanuje jasná shoda na tom, že byl překonán Temný rytíř (2008), ale recenzenti tvrdí, že je Batman na jeho úrovni. 

Samozřejmě se spousta lidí ptá na to, jak si vede Robert Pattinson v hlavní roli. Přece jen, jeho obsazení nevyvolalo u všech zrovna nadšené reakce (což se u ikonických postav stává často, ale tentokrát to bylo opravdu výrazné). 

Novináři očekávají, že ne všichni mu přijdou na chuť, ale někteří se nebojí označit ho za jednoho z nejlepších představitelů Batmana a dokonce je srovnáván s Joaquinem Phoenixem a jeho výkonem v roli Jokera. Jeho Bruce Wayne/Batman je jiný, než asi diváci čekají, ale určitě zajímavý a nezapomenutelný. 

Koho novináři hodně chválí je Zoë Kravitz v roli Seliny Kyle/Catwoman, kdy si někteří myslí, že tahle verze je zatím vůbec nejlepší, kterou jsme kdy viděli (a to už něco znamená, pokud si vzpomenete na skvělý výkon Michelle Pfeiffer). Recenzenti jsou ale nadšení i z Farrellova Penquina a Danova Riddlera.

Akční složka novináře rozděluje, někteří ji chválí, ale jiní některé scény považují za velmi chaotické. Vizuální stránka je ovšem skvělá a recenzenti nešetří lichotkami na práci kameramana Greiga Frasera. Obrazovou mrazivou stránku pak skvěle dobarvuje soundtrack od Michaela Giacchino.

Pokud jde o další klady, tak si potlesk zasloužilo to, že se Batman hodně věnuje detektivnímu aspektu téhle postavy, což není v hraných filmech úplně běžné, ale tentokrát je tomu jinak a podle novinářů je to dobře.

Samozřejmě se ale film nevyhnul některým uklouznutím, podle některých je příliš upovídaný, nicméně tempo není většinou příliš pomalé, byť někteří novináři by nebyli proti tomu, aby došlo k určitému prostříhání.

Hodnocení v době psaní článku:

86 % pozitivních recenzí (RottenTomatoes)

73 % (Metacritic)

Zdroj: RottenTomatoes, Warner Bros./DC Films (úvodní fotografie)

Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat