Pět důvodů, proč je nový Sebevražedný oddíl lepší, než ten původní


Co se na nové verzi povedlo?

V případě recenzentů je situace jasná, nový Sebevražedný oddíl (2021) je podle nich mnohem lepší než ten, který měl premiéru v roce 2016. Pokud jde o hodnocení diváků, na většině známých serverů je nová verze hodnocena mnohem lépe, ale ozývá se i nemalý počet těch, kteří tvrdí, že film z roku 2016 se povedl víc, což samozřejmě respektuji, sto lidí sto chutí, ale já se řadím do skupiny těch, kteří si myslí, že nový Sebevražedný oddíl je výrazně povedenější a tady je pět důvodů: 

Je krvavější

Pokud se nějaký film jmenuje Sebevražedný oddíl, člověk očekává, že se v něm bude hodně umírat a ano, to platí i pro projekt z roku 2016, nicméně ten měl přístupnost PG-13, což znamená, že si v případě násilí nemohli tvůrci zrovna vyskakovat. Nový film je na tom v tomto ohledu lépe, je to takzvaná eRková záležitost, což znamená, že je nevhodný pro osoby do sedmnácti let bez dohledu dospělé osoby. 

SOUVISEJÍCÍ: RECENZE NA NOVÝ SEBEVRAŽEDNÝ ODDÍL - TAKHLE TO MĚLO VYPADAT PŘED PĚTI LETY

A filmaři toho rozhodně využili, Sebevražedný oddíl z roku 2021 je velmi krvavý a brutální a ano, někdo by mohl namítnout, že až moc, ale není to proto, že tvůrci chtějí za každou cenu šokovat, ovšem má to podpořit černohumorný nádech a záměrně přepálenou komiksovou stylizaci. A pokud jde o mě, tak to funguje. Sám nejsem fanoušek samoúčelného násilí, ale v tomto případě se mi prostě brutalita do filmu hodila a dotvářela "over the top" pojetí. 

Je šílenější

Ano, v prvním Sebevražedném oddílu bylo pár zběsilých aspektů, jako třeba humanoidní krokodýl, ale nová verze je v tomhle ohledu úplně jiný level. Opět platí, že to nemusí sednout každému, ale z mého pohledu prostě film, ve kterém je mluvící žralok, který jako svačinu okusuje lidské hlavy, nemůžete sledovat bez pořádné porce nadhledu.

Tahle komiksovka je opravdu bizarní, v mnoha ohledech žene věci extrému a možná na někoho může působit chaoticky, ale můj názor je, že scenárista/režisér James Gunn zvládl chaos "ukočírovat" a moc dobře ví, co dělá. Jistě, některé momenty působí, jako byste sledovali to, co vidí člověk pod vlivem návykových látek, ale ke stylu filmu to prostě sedí.

Je napínavější

V roce 2016 jsem měl během sledování filmu pocit, že není těžké odhadnout, které z postav zemřou. A když jsem četl vyjádření James Gunna, který tvrdil, že si nemáme vytvářet příliš silné citové pouto k postavám v jeho Sebevražedném oddílu, říkal jsem si, že jsou to klasické propagační fráze, ale že si tvůrci nedovolí nechat zemřít oblíbené postavy. 

Spletl jsem se. A byť mě samozřejmě mrzí, že se konce nedožili někteří jedinci, tak to filmu přidalo na napínavosti. Ne nadarmo je nový Sebevražedný oddíl přirovnáván ke Hře o trůny a to z důvodu toho, že si nemůžete být jistí, kdo zemře. 

Je vtipnější

Původní Sebevražedný oddíl samozřejmě obsahoval humor, ale ve většině případů se bral vážně a byť jsem fanda temných komiksovek, v tomto případě mi to nepřišlo úplně ideální. Mnohem víc se mi líbí přístup nového filmu, který si utahuje ze všeho možného, některé momenty jsou vysloveně komediální, několikrát jsem se od srdce zasmál a to, že postavy pronášejí naprosto ujeté věci s vážným obličejem je prostě k popukání. 

SOUVISEJÍCÍ: V SEBEVRAŽEDNÉM ODDÍLU MĚL ÚSTŘEDNÍ TÝM BOJOVAT SE SUPERMANEM

Ne, všechny vtipy a gagy nefungují, tak jak by měly a obecně není humor nového Sebevražedného oddílu pro každého, ale jak jsem napsal, pokud vám nevadí infantilnější a zběsilejší styl humoru, pořádně se zasmějete.

Je rozmanitější

Než někteří z vás začnou vyřvávat to, že chci chci chválit větší etnickou nebo sexuální rozmanitost postav, tak ne, nemluvím o tomto typu rozmanitosti, mluvím o tom, že (nejen) ústřední tým byl sestav z ještě šílenější postav, než původní Sebevražedný oddíl.

Jak už bylo zmíněno, máme tu mluvícího žraloka King Sharka (Sylvester Stallone), někoho, kdo ovládá krysy nebo postavu, která vystřeluje barevné "body", které jsou výsledkem mimozemského viru. Plus je tu samozřejmě obří vesmírná hvězdice s gigantickým okem.

Kvůli podobným bizarním postavám je samozřejmě těžké brát film úplně vážně, ale to on po vás ani nechce a ještě, že tak. A kromě toho, díky Sebevražednému oddílu se na plátna dostaly antihrdinové a padouši, kteří by se asi jinak v hrané podobě neměli šanci představit.

Souhlasíte, že je nový Sebevražedný oddíl lepší, než ten původní, nebo si myslíte, že verze z roku 2016 byla povedenější?

Zdroj: DC Entertainment/Warner Bros. (úvodní fotografie)

Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat