Recenze: Sebevražedný oddíl - Takhle to mělo vypadat před pěti lety, tohle je komiksovka, kterou budete milovat

 

Zábavná jízda plné ujetosti, krve a bizarních postav.

Nemá cenu už dál diskutovat o tom, proč dopadl Sebevražedný oddíl z roku 2016 tak jak dopadl, jestli nese vinu hlavně režisér David Ayer, nebo to, že údajně Warner Bros. změnilo film takovým způsobem, že se k němu ani Ayer nechce hlásit. Faktem je, že byť ho někteří považují za slušnou podívanou, objektivně řečeno potenciál zdaleka naplněn nebyl. Není tak asi překvapením, že se společnosti Warner Bros. a DC Films rozhodly nenabídnout přímo pokračování, ale spíše něco jako kombinaci druhého dílu a rebootu nazvané taktéž Sebevražedný oddíl (2021).

Na starosti ho dostal komiksový expert (tvůrce filmových Strážců Galaxie) James Gunn, který napsal scénář a ujal se i režie a dobrou zprávou je to, že měl volné ruce a Warner Bros. podle všeho do výsledného projektu nezasahovalo. 

Zdroj: DC Films/Warner Bros.

A byl to dobrý krok. Nový Sebevražedný oddíl není dokonalý, má pár drobnějších chyb, ale ve výsledku je to podívaná, která možná není revolucí v komiksovém žánru, ale jízda je to parádní, bizarní a zábavná. 

Což se ostatně od Gunna dalo čekat. Je to o špetku ztřeštěnější než Strážci Galaxie a mnohem krvavější. Film totiž dostal přístupnost R (do sedmnácti let pouze pod dohledem dospělé osoby) a tvůrci toho využili, takže brutalitou se nešetří, ale obvykle je prezentována s určitým nadhledem, takže nejde o to, abyste vyzvraceli poslední jídlo, ale byli trochu znechucení a dost pobavení. 

Ostatně, už úvod dává jasně vědět, že Sebevražedný oddíl bude věrný svému jménu a dojde vysloveně na jatka, když budou umírat nejen řadové nepřátelé, ale i členové jednotky Task Force X (oficiální název Sebevražedného oddílu). 

Ovšem, jestli Gunn něco umí, tak poskytnout postavám jejich patnáct minut (nebo alespoň patnáct vteřin) slávy, takže nepůjde jen o bezejmenné tváře, jejichž úkolem je zemřít a hotovo. Kromě toho se tvůrci neobávají zabít ani (anti)hrdiny, u kterých byste to nečekali. U některých se dá odhadnout, že přežijí, ale u dalších vás smrt zaskočí. 

Na jednu stranu je mrzuté, že umřou vaši oblíbenci, na té druhé to výrazně zvyšuje napětí, když si člověk nemůže být jist tím, kdo v následujících scénách "zařve". Speciálně s ohledem na to, že měl prý Gunn dovoleno zabít kohokoliv.

Chemie funguje

Určitě velmi potěší to, že chemie mezi členy týmu funguje, vznikají různá nečekaná přátelství a většina z postav je nejen zajímavá, ale i dobře obsazená. To samozřejmě platí pro "staré známe", kteří se vrátili z prvního filmu, ale i pro nováčky, které jsme zatím neviděli. 

Zdroj: DC Films/Warner Bros.

Jsou obvykle dost ujetí, jejich schopnosti podivné a především jsou výrazní, takže je možná budete milovat, možná nenávidět, ale určitě na ně jen tak nezapomenete. Je těžké vybrat jen někoho, kdo stojí za zmínku, to stojí skoro všichni, ale skvělý je například John Cena v roli Peacemakera. Ale bodují i ostatní. 

Trošku hůře jsou na tom lidští záporáci (respektive záporáci, kteří nejsou členy Task Force X). Ti nejsou příliš výrazní, ale zase nejde o úplný propadák, dá se to zvládnout. 

A navíc, Amanda Waller (v podání skvělé Violy Davis) je opět nepřekvapivě někým, kdo tahá za nitky a manipuluje, takže ji můžeme označit za padoucha a to vynikajícího.

Pokud jde o příběh, tak ve své podstatě nejde o nic objevného, alespoň ne na první pohled, ovšem je přichystáno pár zvratů a překvapení. Děj není vysloveně výjimečný, ale nenudí a vysloveně hluchých míst má jen minimum, jsou tu, ale není jich tolik, což je při stopáži přesahují dvě hodiny úctyhodné. 

Je to jak díky akčním scénám, kterých je dostatek, jsou zběsilé, ale přehledné, krvavé a svižné, tak díky neustálých slovním "přestřelkám" mezi postavami a samozřejmě nechybí spousta gagů. Ne, všechny vtipy nefungují, ale většina z nich ano a ty, které úplně ne nejsou natolik nepovedené, aby vám bylo za tvůrce trapně. 

Verdikt:


Nový Sebevražedný oddíl je bezesporu jedním z nejzábavnějších DC filmů a určitě nejvíce ujetý a to v dobrém slova smyslu. Postav je tu hromada, ale každá má šanci zazářit, obsazení je skvělé, akční scény povedené, brutalita lahodná a tempo (s ohledem na stopáž) až překvapivě svižné. Ano, protivníci ústředního týmu by mohli být zajímavější a příběh není vysloveně originální, ale jako celek film funguje skvěle.

Hodnocení: 80 %



Zdroj: DC Films/Warner Bros. (úvodní fotografie)
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat