Recenze: Hra o trůny - Opravdu byla osmá řada tak strašná?

Extrémně populární seriál skončil, ale asi ne tak, jak si někteří fandové představovali.

Hra o trůny je kultovní sérií, která má miliony a miliony fanoušků po celém světě. A v případě předcházejících sedmi řad z jejich úst málokdy zaznívala výraznější kritika. Nějaká byla, ale ve srovnání s tím, jak drsně se někteří pustili do finální osmé řady, to byl jen slabý odvar.

Osmá série je ukázkou toho, jak rychle se mohou sympatie diváků změnit ve vztek a skoro až nenávist. Ostatně, o tom, že finální řada není úplně to pravé ořechové svědčí i fakt, že petice, která žádá její přetočení, má už více než milion podpisů.

Je ale otázkou, zda je opravdu osmá řada tak hrozná, jak někteří hlásají. Můj názor je, že rozhodně ne. Na druhou stranu je pravda, že není tak kvalitní, jak by být mohla a ve srovnání s některými předchozími řadami je opravdu zklamáním.

Pravdou je, že si Hra o trůny sama "podrazila nohy". Nastavila kvalitativní laťku tak vysoko, že bylo skoro nemožné, aby závěrečná řada naplnila očekávaní. Ale je také na místě zmínit, že tvůrci udělali několik nemalých přešlapů, které přilily olej do ohně.

Diváci doufali ve velkolepé rozloučení se skvělou sérií, ale málokdo byl asi úplně spokojen. Důvody? Je jich několik. V první řadě jsou to ona zmíněná očekávaní. Na osmou řadu se čekalo relativně dlouho a navíc měla jen šest dílů s tím, že tvůrci naznačovali, že menší počet epizod nebude ke škodě věci, protože budou bombastické.

Ale ono to úplně nevyšlo. Zatímco několik prvních dílů se nese ve velmi pomalém tempu a skoro by se chtělo říct, že se v nich nic extra zajímavého neděje, tak následující epizody jsou zase tak natřískané různými událostmi, že to působí velmi chaoticky a přeplácaně. Vrší se jedna věc na druhou a člověk pořádně nestačí vstřebat, co se děje.

Přestože se odehraje spousta na první pohled zajímavých momentů, tak se musím přiznat, že z mého pohledu jim chyběla větší údernost a osudovost. Kde jsou ty časy, kdy jsem s otevřenými ústy sledoval Rudou svatbu nebo souboj Oberyna Martella (Pedro Pascal) s Horou (Hafþór Júlíus Björnsson).

Možná už jsem otupělý, ale postrádal jsem podobně intenzivní chvilky. A vrcholným zklamáním pro mě pak byla smrt Cersei (Lena Headey). Asi se shodneme na tom, že by si zasloužila mnohem drsnější odchod ze světa za to, co předvedla.

Nelogické chování postav? Ano, ale ne vždy je to špatně

Práce s postavami byla obecně jednou z výrazných slabin osmé řady. U Hry o trůny jsme zvyklí na to, že nabízí komplexní a zajímavé hrdiny i záporáky, jejichž charakter se formuje klidně několik řad. Jenže v osmé řadě scenáristé několikrát ujeli a diváky nemile zaskočili tím, že se některé postavy chovaly ne zrovna pochopitelně.

Mezi nejvíce zmiňované příklady patří Jaime Lannister (Nikolaj Coster-Waldau) a především Daenerys Targaryen (Emilia Clarke). A rozhodně chápu, že se mnohým divákům nelíbilo to, že Jaime zčistajasna otočil o 180 stupňů, zahodil svou dlouhou snahu stát se lepším člověkem a šanci na šťastnou lásku a vrátil se za Cersei. To nebyl od scenáristů dobrý krok.

Ovšem, v případě Daenerys budu asi patřit k menšině, ale to, že se z ní vyklubal vražedný maniak, který zabil tisíce lidí s představou toho, že to dělá pro dobrou věc, mi vlastně nevadilo. Náznaky toho, že by se něco takového mohlo stát, byly patrné už delší dobu.

Je ale na místě říct, že v případě hned několika postav byl děj uspěchaný a ne úplně uspokojivý. Opět mě to vrací k tomu, že prvních pár epizod bylo zbytečně prázdných. Tvůrci by udělali lépe, pokud by je využili k tomu, aby detailněji zpracovali osudy některých hrdinů a padouchů.

Ono není zrovna ideální, když se pak snaží rychle dořešit X dějových linek. A vlastně i konec Daenerys působil jako ušitý horkou jehlou. Není problém to, co se s ní stalo, ale jak rychle se to stalo.

Konec špatný nebyl

Je docela smutné, že tvůrci měli dostatek času na dopilování scénáře, ale nezdá se, že by toho využili. Možná byla nedotaženost některých zápletek způsobena tím, že scenáristé už se nemohli inspirovat u knih, protože je dějově přeběhli, ale není to první řada Hry o trůny, která má původní scénáře. Očividně to jde i bez nahlížení do knih, takže těžko říct, proč to tentokrát úplně nevyšlo. A zrovna radostné nebyly ani úlety ve stylu hradeb, které se hroutí jako by byly z papíru nebo to, že jeden drak je zabit ve vteřině a druhý bez mrknutí oka zničí město, i když na něj míří hromada kuší.

Ale abych jen nekritizoval, tak přiznám, že závěrečný díl The Iron Throne mi nepřišel vůbec špatný. Doufal jsem ve víc, ale mohlo to dopadnout ještě hůře. Ano, bylo tu několik klišé, ano, něco působilo hodně uspěchaně, něco zase nelogicky, ale nemůžu říct, že by mě ukončení většiny dějových linek hlavních postav zklamalo a několikrát mě dokonce mile překvapilo.

Seriál se nerozloučil tak, abych na to myslel ještě týden v kuse, ale bylo fajn vidět, že cesty jednotlivých postav ještě zdaleka nekončí.

Z mého pohledu tedy osmá řada nebyla zdaleka tak katastrofální, jak někteří hlásají. Ale výrazné chyby měla. Scénář by potřeboval ještě řádně doladit, stejně tak tempo některých epizod a překvapivě ani technická stránka nebyla úplně dokonalá. Například bitva o Zimohrad mohla být dechberoucí, ale díky zběsilému střihu a tmavému obrazu si ji člověk pořádně neužil. Ovšem, útok na Královo přístaviště byl naopak vynikající. Co se týče triků, občas pokulhávaly, ale většinou byly na poměry televizní produkce vysoce nadprůměrné.

Klady

+: Finále rozhodně nebylo špatné
+: Některé bitevní scény byly vynikající
+: Náznak zajímavé budoucnosti některých hlavních hrdinů


Zápory

-: Chování některých postav je těžko obhajitelné
-: Tempo prvních epizod je příliš pomalé, následujících příliš rychlé
-: Ukončení dějových linek určitých jedinců bylo velmi neuspokojivé


Hodnocení:

Finální řada Hry o trůny byla ve srovnání s předchozími řadami zklamáním, ale pořád jde o nadprůměr, který nabídl několik působivých momentů a velkolepých akčních scén. Na druhou stranu, nevyrovnané tempo jednotlivých epizod nebo práce s některými postavami podrazily osmé řadě nohy. Scénář by potřeboval ještě dopilovat, ale rozloučení kultovní fantasy série není tak hrozné, jak někteří hlásají.

Verdikt: 70 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

2 komentářů:

  1. Souhlas příteli, výstižná recenze. Narazil jsem na ni až teď a docela mě překvapilo, jak se v některých momentech shodujeme, i těmi 70 %.

    OdpovědětVymazat