Představujeme povedený český nezávislý psychothriller POISONED

Co se Vám může přihodit během chvíle, kdy se dozvíte tu nejhorší zprávu ve svém životě? Jak moc jsme slabí v našich nejtemnějších chvílích? Jak snadno se můžete nakazit parazitem?

Ale nejdříve si představme pracovní tým projektu POISIONED (v překladu Otrávený - potažmo Nakažený). Produkci a režii si na sebe vzal Marek Ančinec, o kterém jste na našem webu mohli číst už v jednom článku, rovněž o české amatérské tvorbě The Visitor. Kostýmy měla na starost Veronika Pavlisová, která si zaslouží poklonu, že i s omezenými financemi a materiálem odvedla velmi solidní práci. V hlavní roli Andrewa Deana spatříme Tomáše Kovaříka, v roli jeho přátel Hanse a Andy můžeme vidět Jana Koníčka a Kamilu Skřivanovou.

Foto z natáčení - byla to dřina, ale užili si to. (zleva Veronika Pavlisová - kostymérka, Tomáš Kovařík - herec hl.postavy, Ondřej Ančinec - herec druhé oběti)


Účinkující herci (zleva V.Pavlisová, Jan Koníček, T. Kovařík, Jiří Loufek, Kamila Skřivanová)
Osazenstvo projektu pochází ze západních Čech je tedy logické, že se natáčelo výhradně v Karlovarském kraji. Mezi hlavní exteriéry patří ulice T. G. Masaryka v Karlových Varech a továrna Jelení, která se vedle bytu jednoho z herců stala i druhým nejvyužívanějším interiérem. Tento projekt neměl žádnou sponzorskou podporu, vše si aktéři hradili a sháněli sami, takže je jasné, že se zde bavíme o té nejvyšší třídě nízkorozpočtových filmů.


T.Kovařík na propagační fotce jako Andrew Dean
Natáčelo se na fotoaparát Panasonic G7, hojně se využíval i mikrofon chlupáč a velkou pomocí byla i steadycam, kostymérka k práci používala pravou zvířecí krev (přesněji použila 2 litry této lahůdky). Díky této aparatuře byl dostatek materiálu na 30minutový film, do kterého se dostaly všechny požadované scény. Režisér Marek Ančinec mi při rozhovoru prozradil, že nebylo nutné žádnou scénu vystřihnout ani odepsat. Natáčení trvalo dva týdny (bylo opravdu těžké sladit studijní i pracovní rozvrhy tvůrců) a nebylo výjimkou, že se denně točilo i 7 hodin vkuse. Celkové zpracování zabralo 2 měsíce, což si vzal na bedra opět režisér.

O čem vlastně film je....

Film začíná nenáročně, hlavní postava Andrew nám vypráví o svém životě IT specialisty na ochranu soukromí. Jeho introvertní podstata nás má ukolébat. Jenže při cestě do potravin mu zavolají z nemocnice, že jeho matka právě zemřela. V rozčilení z nejhorší zprávy v jeho dosavadním životě si nevšiml, že jej někdo sleduje. Andrew je přepaden. Stráví několik dní v kómatu, ale ihned, jak se
dostane domů je rozhodnutý pokračovat ve svém životě dál.

Zbyli mu už jen přátelé Hans a Andy. Andrew jim trochu závidí jejich vztah. Během normální večeře v restauraci začíná v jeho hlavě strašit hlas. Hlas, který jakoby nepocházel z tohoto světa. A to je právě první situace, kdy se potkáváme s démonem, já jsem si ho nazvala dle názvu filmu Poison. Poison se zjevuje v době, kdy je Andrew nejzranitelnější. Během dalších dnů se ve zprávách dozvídá o obětech násilných činů, kdy si Andrew není úplně jistý zda to nemá souvislost s jeho přepadením. Dny jdou dál a hlas v Andrewově hlavě dostává tvář. Jeho duševní parazit se ho snaží ovládnout a vtáhnout na stranu zla. Jistě, můžete si říkat, že jde o následek traumatu a Andrew jednoduše trpí nemocí způsobenou jednak jeho prací, ale i těžkým životním obdobím. Jenže Poison není prostě duševní nemoc, která se zrodí s daným člověkem a s ním i umírá. Poison si svého hostitele podmaní a po jeho smrti pokračuje dál. Buď na obětech činů nebo na dalších nic netušících lidech, kteří jsou zranitelní.

Nezapomínej, že zranitelný jsi i ty.



Hodnocení: 95% (bez ohledu na rozpočet)

Ději, scénáři a tématu nemohu nic vytknout. Jde o skutečně dobře propracovaný kousek. Od studentského seriálu The Visitior se Ančincova tvorba posunula o pořádný kus vpřed. S tím málem, co měli, dokázali natočit psychothriller na úrovni, a kdyby měli k dispozici neomezené možnosti reklamy a publikace, tak by se na Poisoned stály fronty u kin. Herecký výkon Tomáše Kovaříka předčil má očekávání, navrch k tomu, že se točilo na veřejnosti, mezi lidmi a přesto se do postavy naprosto ponořil. Líbila se mi i symbolika karet na stolku, kdy se jednotlivě odkrývaly.
Ace of Spades - celková smůla hlavní postavy.
Sedmička - "štěstí" pro Poisona.
Žolík - plné vyobrazení Poisona.

Mám dvě věci, které bych vytkla - až přílišné využívání detailů a polodetailů, aby se vystupňovalo napětí a temná atmosféra. JENŽE - tato technika funguje s diváky, kteří mají silnou představivost a dovedou s ní pracovat. Pro běžného diváka je to matoucí a odvádí to od hlavního dění na scéně, takže pak nedovede ani zpracovat, co vlastně na scéně probíhá.  Druhá maličkost a spíše než podstatná hrubka bych to nazvala estetickou/kosmetickou vadou - hlavnímu hrdinovi rostou vousy v trsech, což v temném thrilleru působí docela komicky, zvláště při oněch detailních záběrech. Tento nedostatek, ale naprosto přetříská skutečnost, že maska Poisona je skutečně propracovaná a profesionální. Jde o zjev mezi Jeepers Creepers a upírem z Nosferatu, rozhodně doporučuji zhlédnout film už jen kvůli jeho vzhledu. Nečekaný úspěch.
Na odhalení Poisonovy tváře si musíte počkat do premiéry.
Film trvá pouze 30 minut, ale přesto jde o velmi kvalitní zpracování a podání dvou zásadních problémů dnešní doby. Zranitelnost lidí a nebezpečí internetu, kde se může stát obětí každý z nás. Celý film je metaforou na riziko internetu.



Film Poisoned je možné zhlédnout od 1. listopadu 2018 na Ančincově youtube kanálu.
Sdílej na Google+

Autor: Sandra De Santa

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat