Recenze: Červený trpaslík S11E01 (Twentica) - Kultovní britský sitcom je zpátky

Je o co stát?

Red Dwarf je komediální klasika, o tom se nikdo přít nebude. Viděl ho snad každý z nás a většina diváků si ho zamilovala. A tak není překvapení, že ho britští tvůrci průběžně "oživují". Po kratší pauze (desátá řada se objevila v roce 2012) se seriál vrací s jedenáctou (schválena je ovšem i dvanáctá) šestidílnou sérií.

Ta odstartovala epizodou jménem Twentica a zápletka je poměrně okoukaná (z čehož si samy postavy dělají srandu). Ústřední hrdinové se musejí vrátit do minulost, aby zastavili androidy Expenoidy, kteří chtějí zotročit lidstvo tím, že zlikvidují veškerou technologii, která by proti nim mohla být použita.

Nezní to zrovna originálně a také není, ale samozřejmě, že scenáristé si s okoukaným námětem pohráli, takže se dočkáme několika hodně absurdních (a zábavných) momentů. Například se vydáme do klubu, ve kterém se provádějí nelegální vědecké pokusy.

A je opravdu vtipné sledovat ženštiny, které svůdně nabízejí zákazníkům, že s nimi budou experimentovat (ne ve sexuálním slova smyslu).

Je ale škoda, že podobných takhle zábavných chvilek není v prvním dílu víc. Ne, že bych se nebavil, ale vysloveně povedených gagů je tu o něco méně, než bych si přál. Párkrát jsem se pousmál, asi třikrát od srdce zasmál, ale popravdě jsem čekal a doufal, že premiérová epizoda bude o něco údernější.

Pravda, potěšilo mě parodování Star Treku nebo vtípek s Einsteinem a teorií strun, ale na to, že má Twentica skoro 30 minut, je v ní méně humorných chvilek, než bych si představoval.

Platí to hlavně pro první polovinu epizody. Škádlení posádky na palubě lodi není špatné, ale mohlo by být ještě ráznější. Ale ve chvíli, kdy se hlavní hrdinové ocitnou na Zemi, se situace výrazně zlepší a tempo je svižnější.

A co si budeme povídat, seriálu hodně pomáhá i to, že spousta lidí bude nadšená, že vidí staré známé pohromadě. Někteří z nich sice zestárli, ale pořád jsou to oni. Sebestředný Kocour (Danny John-Jules), přechytralý Rimmer (Chris Barrie), roztomile zmatený Kryton (Robert Llewellyn) a pohodářský Lister (Craig Charles).

Ovšem, v následujících částech už si tvůrci jen s tím, že přivedli zpět na obrazovky tyhle kultovní postavy nevystačí a bylo by fajn, kdyby trochu šlápli na plyn a přidali na absurditě a humoru. Umějí to, to už nám dokázali mnohokrát předtím, tak snad nás o tom přesvědčí znovu.

Ve zkratce:

Start jedenácté řady má pomalejší rozjezd a v první polovině i překvapivě málo údernějších vtipů (i když bradavky byly fajn), ale ve druhé polovině se tempo zvýší a v případě humoru se šlápne na plyn. První epizoda není zklamáním, ale úplnou trefou do černého také ne.

Klady

+: Staří známí jsou zpět
+: Tajný vědecký klub
+: Druhá polovina epizody

Zápory

-: Pomalejší rozjezd
-: Vtipů by mohlo být víc

Hodnocení: 70 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat