Recenze: Black Sails (třetí řada) - Stále je to pecka

Možná o něco klidnější, než předchozí řady, ale to pořád skvělá podívaná.

Ingredience na kvalitní historický seriál nejsou žádným tajemstvím. Chce to zajímavé postavy, děj plný zvratů a intrik a vůbec neuškodí spousta krve a trocha sexu jako třešinka na dortu. Tohle všechno pirátský projekt Black Sails má.

Jeho třetí řada se ale trochu uklidnila, pokud jde o šokující odhalení (i když pořád jsme se několika dočkali) a vydala se malinko jinou cestou. Vsadila na politikaření, pomalé budování nečekaných spojenectví a zrození sporů mezi těmi, kteří dřív stáli bok po boku.

Musím se přiznat, že mě nejdříve úbytek zvratů nemile zaskočil, ale časem mi přestaly chybět a začal jsem si užívat zajímavé vztahy, které se vyvíjely často nečekanými směry.

Třetí řada se tak může zdát méně dynamická, ale není o nic méně zábavná než její předchůdci. Navíc je temnější a to také není ke škodě věci.

Hlavní nosnou linií aktuální série je nejen Flintova (Toby Stephens) touha po pomstě za smrt Mirandy Barlow (Louise Barnes), ale především to, že se zdánlivě blíží konec pirátství v Nassau.

Do něj přijíždí kapitán Woodes Rogers (Luke Roberts), který s pomocí Eleanor Guthrie (Hannah New) hodlá zajistit, aby v Nassau už nevlála černá vlajka s lebkou.

Ale pokud čekáte, že Rogers bude znázorněn jako záporák, tak ne. A je to dobře. Jistě, hlavními "hrdiny" seriálu jsou piráti a Rogers se je snaží zastavit, ale je představen jako rozumný člověk, se kterým se dá vyjednávat. Když na to ale dojde, tak je schopen velmi rázných kroků.

Nic není černobílé

To odpovídá tomu, na co jsme u Black Sails zvyklí. Snad žádná postava není vylíčena jako úplně dobrá nebo špatná. Někdy se tak dá přiklonit k jedné straně, někdy ke druhé. Ano, spousta lidí fandí "zlobivým hochům a děvčatům", ale scenáristům se Rogerse a jeho spojence podařilo načrtnout tak, aby nebyli "tou špatnou stranou".

Obě frakce mají své pochopitelné důvod, proč dělají, co dělají. A obě k dosažení cílů využívají metody, které jsou, řekněme to hodně jemně, morálně sporné.

Právě to přidává seriálu na atraktivnosti. Stejně jako propracované postavy. Někomu možná bude vadit, že Flint tentokrát trošku ustupuje do pozadí (ne úplně) a více pozornosti je věnováno hromadě dalších postav.

Ovšem, dobrou zprávou je, že jsou dost zajímavé, aby nevadilo, že se vše netočí jen kolem Flinta. Veskrze všechny postavy jsou napsány dobře a mají spoustu skvělých momentů. Mou favoritkou je rozhodně Max (Jessica Parker Kennedy).  Zklamáním je snad jen nováček kapitán Teach alias legendární Černovous (Ray Stevenson), který by si zasloužil více prostoru.

Co se mi velmi líbilo, byly komplikované (ale naštěstí srozumitelné) vztahy mezi jednotlivými postavami. Neustále se měnily, posouvaly, vznikala nová spojenectví, z nepřátel se stávali přátelé, z přátel nepřátelé. Je až překvapením, jak strhující to bylo.

Možná víc než akční scény. Těch sice nebylo moc, ale když už na ně došlo, tak byly obrazově zajímavé a někdy i velkolepé (například bitva v závěru třetí řady působila docela draze, zajímalo by mě, kolik do ní stanice Starz, která nepatří k největším, investovala). Trochu mě ale zklamala délka souboje s kapitánem Hornigoldem (Patrick Lyster).

Ovšem, největším kladem závěru třetí série nebyla hromada akce, ale to, že jsme byli svědky zrození další pirátské legendy a navíc se povedlo to, že byl uzavřena jedna velká kapitola, takže divák nebyl zklamán příliš otevřeným koncem, ale současně bylo ukázáno, že nás čekají další velmi zajímavé události. Měl bych ale malou výtku, v závěru třetí řady se odehrálo pár "překvapení", jenže některá bylo až příliš snadné odhadnout předem.

Ve zkratce:

Pokud jde o velké zvraty, tak v tomto ohledu se třetí řada trochu krotí. Zaměřila se místo toho na budování zajímavých vztahů a rozvíjení osudů několika postav. A to určitě nebyl krok špatným směrem. Škoda, že neměl víc prostoru nováček Černovous. Plus některá překvapení nebyla tak nečekaná, jak by si asi tvůrci přáli. Ale jinak oba palce nahoru.

Klady

+: Propracované vztahy
+: Nejednoznačné a zajímavé postavy
+: Intenzívní finále

Zápory

-: Potenciál Černovouse není využit
-: Pár zvratů nebylo zrovna překvapivých

Hodnocení: 85 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat