Čo bolo, to bolo: Želvy Ninja - Jak dnes vypadají ti, kteří namluvili bojovné želvy?

Už je to dvacet osm let, co začaly Želvy Ninja.

Seriál Teenage Mutant Ninja Turtles (v některých evropských zemích Teenage Mutant Hero Turtles, kvůli tomu, že někde nebyli nadšení ze slova Ninja) odstartoval deset dnů před Štědrým dnem roku 1987. Nejdříve šlo o pětidílnou minisérii, ale Želvy Ninja se staly tak populárními, že se z nich vyklubal celosvětový fenomén. 

Inspiraci našel seriál v komiksu, který byl ale výrazně temnější (krvavý, poměrně vulgární a želvy dokonce fandily alkoholu). Televizní podoba byla umírněna s ohledem na to, že cílovým publikem byla děcka, která by asi drsnější pojetí úplně neocenila (nebo spíše jejich rodiče).

Ze seriálu se stala jedna z nejpopulárnější animovaných záležitostí, objevily se další televizní verze, animované i hrané filmy a samozřejmě i spousta hraček, které se prodávaly jako na běžícím páse. V devadesátých letech Želvy Ninja vysílalo více než 125 různých televizních stanic a pokud jde o komiksy, tak se každý měsíc prodalo 125 tisíc výtisků.

Seriál vydržel na obrazovkách až do roku 1996, kdy byla odvysílána finální 193.epizoda. Ale ještě dnes spousta stanic projekt reprízuje. Želvy Ninja navíc figurují v mnoha přehledech nejlepších animovaných seriálů všech dob. 

V roce 2009 se pak objevil film Turtles Forever, ve kterém se vrátily některé původní postavy ze seriálu, ale nenamluvili je jejich seriáloví dabéři a to z finančních důvodů. 

Co jste možná netušili:

* Přestože seriál byl výrazně méně temný než komiks, od osmé řady přitvrdil. Důvodem bylo to, že soupeřil se seriálem X-Men, který byl o něco dospělejší. A X-Meni byli více sledovaní než Želvy Ninja.

* V pozdějších řadách přestal Michalangelo používat nunchaky a to proto, že v některých zemích byly zakázány. 

* Skupina robotických ninjů The Foot odkazuje na jinou komiksovou záporáckou grupu a to The Hand, proti kterým bojuje Wolverine. 

*  V komiksové verzi měly všechny želvy červenou pásku, v seriálu má každá jinou barvu, aby bylo snazší je rozlišit. S nápadem přišel scenárista Peter Laird. 

* V dané době šlo o nejdéle vysílaný animovaný seriál v USA. Později ale prvenství získali Simpsonovi

* Na znělce se podíleli Chuck Lorre, tvůrce hitovek jako Teorie velkého třesku nebo Dva a půl chlapa

* Herci, kteří namlouvali hlavní postavy vždy pracovali společně v jedné místnosti. Pokud některý z nich nebyl schopen se dostavit, byl dočasně nahrazen. 

* Townsend Coleman a Cam Clarke jsou jedinými herci, kteří pracovali na všech 193 epizodách. 


Cam Clarke (Leonardo)



Barry Gordon (Donatello)


Rob Paulsen (Raphael)


Townsend Coleman (Michalangelo)


Peter Renaday (mistr Tříska)


Renae Jacobs (April O´Neil)


Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE