Recenze: Jessica Jones S01E01 (AKA Ladies Night) - Je to opravdu taková pecka?

Připravil Netflix další komiksovou lahůdku?

Konečně se objevil druhý seriál z pěti, na kterých spolupracuje komiksový gigant Marvel se streamovací společností Netflix. Očekávání byla hodně ale hodně vysoká. Předchozí projekt jménem Daredevil byl skvělý a první ohlasy na Jessicu Jones extrémně pochvalné. 

Můžu hned prozradit, že Jessica Jones nezklamala. A to i přes skutečnost, že je jiná, než by asi mnozí očekávali. 

Už Daredevil ukázal, že tahle pětice seriálů nebude klasickými komiksovými podívanými, ale spíše temnými kriminálkami s nádechem komiksu. Jessica Jones v tomto trendu pokračuje. Neservíruje nám jeden akční moment za druhým, ale sází na intenzivní dusivou atmosférou a hlavní postavu, která má daleko k tomu, aby ji lidé oslavovali jako superhrdinku. 

Jessica Jones (Krysten Ritter) je oním typem ústřední postavy, které jsou aktuálně hodně v módě. Její chování je lehce amorální, její povaha silně nevyrovnaná a je pronásledována démony minulosti. A to tak nepříjemným, že se utápí v alkoholu a oddává se příležitostnému sexu. 

Není to úplně nejoriginálnější přístup, podobné typy "hrdinů" máme v každém druhém seriálu, ale Jessica Jones jde v tomto ohledu ještě dál. Ne, že by byla vyslovenou troskou (i když občas ano), jen je hodně zlomená. Není vysloveně amorální, ví, kdy udělat správnou věc a i když se k ní musí hodně přemlouvat, nakonec se do toho pustí. Na druhou stranu se neštítí ohýbat pravidla a překračovat hranice, za které by se většina lidí nevydala. 

Ne do takové míry, aby se jí nedalo fandit, ale její přístup k řešení některých věcí je docela rázný. Ale, kdo by se jí mohl divit, když ji pronásleduje někdo tak nebezpečný jako je Kilgrave (David Tennant). 

Děsivý protivník

Toho uvidíme jen na pár okamžiků a v první epizodě není jasně stanoveno, co přesně Jessice provedl. Ale pokud je slečna, která bez mrknutí oka zvedne auto, z někoho vyděšená, tak je jasné, že to není jen tak nějaký "béčkový" záporák. 

Navíc se dozvíme pár dalších důležitých skutečností. Například to, že dokáže donutit lidi dělat, co se mu jen zlíbí a hlavně fakt, že se neštítí ničeho. To ukazuje závěrečná scéna, která není úplně překvapivá (už nějakou dobou předtím, než k oné události dojde, se dá odhadnut, že se něco podobného odehraje), ale to jí neubírá na působivosti. 

Původně jsem váhal, zda nedat úvodnímu dílu nižší hodnocení, ale díky tomu, jak silný dojem ve mně závěrečná scéna nechala, jsem názor změnil. 

Šlo o tečku, která mě navnadila na další díly a ukázala, že zvěsti o tom, že Jessica Jones bude nejdospělejším seriálem inspirovaným komiksy od Marvelu, nebyly přehnané. 

Závěr výrazně vylepšuje dojem z prvního dílu. Tím nechci říct, že by byl jinak špatný, ale určité pasáže jsou hodně rozvleklé a místy hraničí až s nudou. Ne, že by momenty v noir stylu, kdy Jessica prochází potemnělými uličkami za doprovodu melancholické hudby, neměly své kouzlo, ale občas jsou trošku delší, než by bylo třeba. 

Seznamte se

AKA Ladies Night slouží hlavně jako seznamovačka s Jessicou, ale samozřejmě jsou nám ukázány i další postavy. Například hrdina dalšího plánovaného seriálu Luke Cage (Mike Colter) nebo drsná právnička Jeri Hogart (v komiksové předloze jde o muže) v podání Carrie-Anne Moss. A většina z těch, kteří jsou nám představeni, mají potenciál a je zřejmé, že budou v příběhu sehrávat důležitou roli. I když u minimálně jednoho si tak jistý nejsem. Konkrétně je řeč o Malcomovi (Eka Darville). Bude mě hodně zajímat, co pro něj mají scenáristé v plánu, protože zatím mě až tak nezaujal. 

Pokud se budeme bavit o obsazení, tak Krysten byla trošku překvapivou volbou, ale vůbec ne špatnou. Vlastně skvělou. Osobně jsem si ji zamiloval díky komediálním rolím, ale ukazuje, že zvládá i mnohem vážnější postavy. I když pravda, Jessica není úplně bez smyslu pro humor. Ten její je ale hodně cynický a sarkastický.

Mike Colter je jako Luke Cage také fajn a ani k většině ostatních herců nemám větší výhrady. Jistě, těžko soudit po jednom dílu, ale v současné chvíli se neobjevil nikdo, kdo by mi vysloveně vadil. 

Další věc, která mě potěšila, je to, že seriál odkazuje na "nadané jedince", tedy neignoruje existenci lidí s nadpřirozenými schopnostmi. Což by asi šlo těžko, když sama Jessica ukáže, že disponuje extrémní silou. 

Seriál to nepřehání, dávat si záležet na tom, aby si  udržel realistický tón, ale současně se nesnaží popírat své komiksové kořeny.

Jessica Jones se stylem blíží tomu, co nabídl Daredevil, ale jde si i svou vlastní cestou. Je ještě depresivnější, ale také o něco více "komiksová", pokud jde o existenci lidí s výjimečnými schopnostmi. Úvodní díl není až taková pecka, jak jsem doufal, ale zklamáním bych ho rozhodně nenazval. Je to hodně silný start pro potenciálně skvělý seriál. 

Ve zkratce:

Velmi dospělá podívaná, která je v první řadě temnou kriminálkou a až v té druhé komiksovým seriálem. Nepopírá, že našla inspiraci v kreslených sešitech, nebojí se přivést na scénu osoby s nadpřirozenými schopnostmi, ale také klade velký důraz na realistické pojetí. První epizoda je hodně slibná, i když očekávání nepřekonala. 

Klady:

+: Obsazení
+: Atmosféra
+: Závěrečné minuty

Zápory:

-: Nějaká ta akční scéna by nebyla od věci
-: Místy zdlouhavější

Hodnocení: 80 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat