Recenze: Supergirl S01E01 (Pilot) - Sestřenka Supermana vtrhla na obrazovky

Jak odstartoval nový komiksový seriál?

Konečně máme za sebou premiéru (dobrá, už před pár týdny unikl první díl na internet, ale řeč je tu o oficiálním uvedení) komiksového seriálu Supergirl z dílny Grega Berlantiho. Ten stojí za hitovkami Arrow (recenze) nebo The Flash (recenze), takže očekávaní byla veliká.

Upoutávky ale moc přesvědčivé nebyly. Vlastně byly docela nezáživné. Ale jak už říkaly naše babičky, nemá se dát na první dojem. Pořád tu byla šance, že i když trailery neoslnily, samotný seriál bude zábavný.

Na rovinu, je lepší než jsem čekal, ale nejde o úplný zásah do černého. I když je pravda, že první díl byl docela zábavný, takže šanci seriálu určitě dám.

To, jak se Kara (Melissa Benoist) dostala na Zemi, je vysvětleno rychle. Krypton je těsně před zkázou, rodiče šoupnou malou Karu do lodi, aby dohlížela na svého bratránka Kal-Ela, ale něco se zvrtne a dívka uvízne v takzvané "Phantom Zone" a k nám se dostává až poté, co už je Kal Supermanem a její pomoc nepotřebuje.

Karu si vezme do péče dvojice Jeremiah a Eliza (ztvárňují je Dean Cain, představitel seriálového Supermana a Helen Slater, která si střihla roli Supergirl ve stejnojmenném filmu z roku 1984). A milá Kara se rozhodne, že chce být prostě normální a začne pracovat v mediální společnosti.

Samozřejmě, že jí to nevydrží a po chvíli už zachraňuje letadlo. První epizoda má určitě rychlý spád, naštěstí se příliš nezdržuje se zbytečným vysvětlováním a co je mi hodně sympatické, nehraje se tu na standardní "jsem superhrdinka, která musí svou identitu skrývat před ostatními, což znamená hromadu komplikací". Většina důležitých lidí v jejím životě už to ví a nebo rychle zjistí.

Ne, že by něco takového mohla hlavní hrdinka dlouho skrývat. V civilním životě se (stejně jako bratránek) maskuje jen brýlemi a není potřeba rentgenový zrak, aby bylo zřejmé, že Kara je Supergirl.

Postavy fajn

Jestliže se budeme bavit o postavách, tak Kara je docela fajn, sympatická, trochu roztržitá, ale v určitých momentech to přehání a její zbrklost je spíše otravná než milá. Co se týče její představitelky, tak Melissa je bezesporu charismatická (mimochodem, seriál Glee je očividně líhní superhrdinů, Grant Gustin hraje Flashe, Melissa Supergirl...) a má sexappeal. Dobrá, oproti komiksové Supergirl postrádá pár (desítek) centimetrů v oblasti hrudníku, ale to nevadí.

Vedlejší postavy mají také potenciál. Nevlastní sestra Kary Alex (Chyler Leigh) nejdříve vypadala, že bude jako osina v zadku (nebylo moc milé, že Karu nutila, aby přestala být hrdinkou poté, co ji zachránila), ale scenáristé ukázali, že je vše trochu jinak a Alex rychle získala na sympatiích.

To, že bude seriál o silných ženách dokazuje i šéfka Kary Cat Graham (Calista Flockhart). Calista podává příjemný výkon (kdo by čekal, že představitelka milé Ally McBealové umí zahrát i tak trochu mrchu), ale trošku jí podrážejí nohy tvůrci, kteří Cat napsali jako "lacinou" verzi hlavní záporačky z filmu Ďábel nosí Pradu.

Mužské pohlaví zastupuje sympatický Mehcad Brooks, který dostal na starost roli Jamese Olsena. Asi vás překvapí, že Jimmyho Olsena ztvárňuje svalnatý černoch, ale nebyl to špatný nápad, představit tuhle postavu jinak, než ji většina z nás zná.

Ale nebojte, nebude chybět trochu zmatený jouda. Máme tu Winna (Jeremy Jorndan). Ten je nepřekvapivě zakoukaný do Kary. Nic originálního, ale je to zatím docela roztomilé. Pokud by ale scenáristé tlačili tuhle zápletku do popředí, moc nadšený bych nebyl.

Zloduchové se blíží

U pilotní epizody je samozřejmě hodně důležité nabídnout příběh, který vás "donutí" říct si "jo, chci vidět, co bude dál". A dá se říct, že to Supergirl zvládla. Námět o tom, že s Karou na Zemi přiletěli i vězňové, které za "katr" poslala její matka Alura (Laura Benanti) není vůbec špatný a já se těším, až uvidím, kdo všechno půjde Kaře po krku.

První padouch, který se představil, byl Vartox (Owain Yeoman) a nebyl to úplně nejvýraznější zloduch v historii komiksových seriálů, ale šlo to. Ovšem, zajímavější byli ti, kteří za ním stojí. Ti působili mnohem nebezpečněji.

Co se ale příliš nepovedlo, jsou trikové scény. To už bylo zřejmé z trailerů, ale doufal jsem, že s tím ještě tvůrci něco provedou. Například scéna s letadlem vypadala docela dobře, ale souboje s Vartoxem byly občas hodně ale hodně počítačové. Je docela překvapivé, že seriály stanice The CW mají lepší efekty než projekt CBS, která je výrazně sledovanější. Není to vysloveně hrozné, ale pár okamžiků je (nezáměrně) úsměvných.

Mezi pozitiva určitě patří, že pro fandy komiksů je připraveno dostatečné množství odkazů na Supermana, ale i jiné projekty od DC Comics.

Ve zkratce:

Je to o něco lepší, než se podle ukázek zdálo. Tempo je svižné, obsazení vybrané dobře, postavy jsou veskrze zajímavé a zápletka s uprchlými vězni možná neoriginální ale lákavá. Co by chtělo doladit, jsou speciální efekty a víc humoru by také rozhodně nevadilo. První epizoda sice pobavila, ale aktuálně běží v televizi zajímavější komiksové seriály.

Klady

+: Obsazení je sympatické
+: Seriál je svižný

Zápory

-: Triky jsou občas nedotažené
-: Je tu spousta klišé

Hodnocení: 65 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat