Recenze: Arrow S04E01 (Green Arrow) - Arrow je mrtev, ať žije Green Arrow

Oliver (Stephen Amell) v "důchodu" dlouho nevydržel.

Třetí řada seriálu Arrow byla pro některé zklamáním. Ale k odlivu diváků očividně nedošlo, první díl čtvrté série se stal druhou nejúspěšnější premiérou (lépe na tom byl jen úplně první díl).

Ovšem, je otázkou, zda je to zasloužený výsledek. Epizoda Green Arrow totiž není úplně taková, jak by si asi mnozí představovali.

Jedna věc byla jasná, Oliver a Felicity (Emily Bett Rickards) nezůstanou dlouho v ústraní. Sice chvíli sledujeme jejich (až moc) idylický život, ale Starling City (pardon, teď je to Star City) je zase v ohrožení. Tentokrát na něj útočí elitní vojáci, kterým se říká Duchové.

Tedy elitní, to je poměrně sporné. Jejich schopnost bojovat beze zbraně není nic moc a než vystřelí, tak čekají dlouhé vteřiny (je poměrně úsměvné, že dostanou protivníka "na kolena" a nějak se nemají k tomu vpálit do něj kulku). Tvůrci mají zvláštní představu o tom, co znamená "elitní".

Ale zase, zřejmě v rámci férovosti, ani policisté Star City nejsou zrovna zdatní. Člověk by řekl, že po všem, co se ve městě stalo, bude policejní stanice připravena čelit útoku, ale prdlačku, opět je dobyta a to bez větších obtíží.

Mimochodem, je zvláštní, že když po Duších střílejí policisté, je to bez účinku, protože mají neprůstřelné vesty, když po nich pálí Diggle (David Ramsey), tak je k zemi pošle jeden dva výstřely (a ani nejsou do hlavy).

Za útoky nestojí nikdo jiný než Damien Darhk (Neal McDonough), který hodlá zničit město (jak jinak). A jde o vcelku zajímavého záporáka. Jasně, není to Slade (Manu Bennett), ale i tak působí nebezpečně a navíc vládne mystickými schopnostmi.

Možná to je pro někoho moc přitažené za vlasy, ale mně zakomponování magických prvků do seriálu nevadí. Naopak.

Rozhodně je to snesitelnější než některé bojové scény, kterých jsme se v první epizodě dočkali. Především mě nemile překvapil útok na vlak. Kromě toho, že Oliver provádí akrobatické kousky, které prostě nejsou v možnostech ani extrémně dobře vytrénovaného člověka, tak jeden šíp, který zastaví celý vlak, to je hodně velká zběsilost. A to i na poměry Arrowa.

Jen zelená to může být

Z názvu dílu je vám asi jasné, že Oliver přijme novou identitu a to Green Arrow. Konečně navlékne kostým, který odkazuje na komiksovou předlohu. Je ale škoda, že si tvůrci s tímhle okamžikem víc nevyhráli. Jde o (minimálně pro komiksové fandy) svým způsobem historický okamžik a tady je mu věnováno jen pár vteřin a hotovo.

Ale nutno poznamenat, že kostým vypadá dobře. Což se nedá říct o tom, který navléká Diggle. Jeho helma prostě vypadá, že si ji vypůjčil od Magneta z X-Menů (a je mu o dvě čísla větší).

Když už jsem u toho Digglea, tak ten pořád nemůže Oliverovi odpustit, že unesl Lylu (Audrey Marie Anderson) a jejich caparta. A je to samozřejmě pochopitelné, ale časem už to začíná být "opruz" a korunu tomu Diggle nasadí, když se rozhodne Oliverovi zatajit informaci o organizaci HIVE. Jako malé děti, "ty mi lžeš, já ti lžu".

Asi vás také zajímá, kolik prostoru je věnováno vztahům, konkrétně Felicity a Oliverovi. Docela to jde, čekal jsem to horší. Jejich láskyplné pouto se sice řeší, ale dá se to zvládnout. A překvapivě snesitelná je i Felicity, která si odpustila poučování a fňukání, což je jen a jen dobře.

"Pochodeň otravnosti" přebírá Quentin Lance (Paul Blackthorne), který opět nezapomene při každé příležitosti vyčítat (Green) Arrowovi, že za všechno může on a bez něj by bylo všem dobře. Však to znáte, je to ohraná písnička.

S Lancem je také spojeno jedno překvapení. Ukáže se, že spolupracuje s Darkhem, což je zajímavý zvrat. A stejně tak i samotné finále prvního dílu, kdy se Oliver a Barry Allen (Grant Gustin) sejdou u náhrobku někoho jim blízkého. To určitě zvědavost probudí.

Ve zkratce:

Nový padouch má co nabídnout, je tu několik zajímavých zvratů a naštěstí se vše netočí kolem vztahu Olivera a Felicity. Ne vše je ale povedené. Akce neoslní, pár postav je dost otravných a najde se tu i několik věcí, nad kterými asi budou někteří kroutit hlavou. Po slabší třetí řadě by si ta čtvrtá zasloužila o něco slibnější start.

Klady 

+: Nový kostým a identita hlavního hrdiny
+: Několik zajímavých zvratů
+: Damien Darkh

Zápory

-: Některé otravné postavy
-: Elitní žoldáci moc elitní nebyli
-: Nedoladěná akce

Hodnocení: 65 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat