Recenze: Orange Is the New Black (řada 3) - Jaká byla nová řada vězeňského seriálu od Netflixu?

Zase skvělá nebo už projektu dochází dech?

Orange is the New Black je jedním ze seriálů, kterými streamovací společnost Netflix dokazuje, že se s ní musí počítat. Ceněná komediálně dramatická podívaná sbírá pochvaly ze všech stran, takže se napjatě očekávalo, zda si kvalitu udrží i ve třetí řadě.

Má odpověď je stručná - Ano. A to i přes fakt, že tentokrát, na rozdíl od druhé řady, chybí výraznější záporák a tím pádem i pevnější hlavní dějová linie. Příběh se štěpí do hromady linek, které se věnují různými uvězněným slečnám a paním. Funguje to.

Málokterá zápletka je vysloveně nudná. Samozřejmě, že některé nejsou až tak úderné, ale jen minimum z nich je zbytečných. Je sice pravda, že bych klidně oželel dění kolem postavy Lolly (Lori Petty), která se nejdříve zdá být docela zajímavá, ale když vyjde najevo, že je jen "šáhlá", tak ztratí její "hrdinka" na atraktivnosti. Ale jinak si nevybavuji scenáristickou linii, která by mi vadila.

Seriál pokračuje v trendu, který odstartoval už během první řady a to, že hlavní postava Piper (Taylor Schilling) vlastně hlavní není. Pozornost je poctivě rozdělena mezi různé figurky, které se pohybují na vězeňské šachovnici.

Ovšem, přestože mi Piper k srdci nikdy nepřirostla, musí se tvůrcům nechat, že tentokrát zazářila. Její transformace v "kmotra" byla povedená a nečekaná. Ne, že by to postavě přidalo na sympatičnosti, ale na zajímavosti rozhodně ano.

Pořád vtipné i dojemné

Je až kupodivu, že se tvůrcům daří nabídnout takové množství postav, aniž by měl člověk pocit, že je některá vysloveně nevyužitá. I vězeňkyně, které se většinu času pohybují jen na pozadí, se dočkají svých patnácti minut slávy.

Obvykle je to skrze flashbacky, kdy odhalujeme více z jejich životů před tím, než je soud poslal za mříže. Někdy je to dojemné, někdy vtipné, někdy trochu mrazivé, ale v podstatě vždy získají postavy větší hloubku.

Je ale nutné poznamenat, že občas scenáristé připíší do děje postavu poněkud "násilně". Objeví se zničehonic. Konkrétně mluvím o Stelle (Ruby Rose), která se najednou vynoří odnikud, zaplete se s Piper, aby za pár dílů zase zmizela. Zrovna tohle bylo docela uspěchané.

A asi bych ani nenadával, kdyby si tvůrci více pohráli s Benettem (Matt McGorry), který se také vypaří hodně rychle. Ač je jeho krok svým způsobem pochopitelný (i když ne chvályhodný), vypadá to trochu zbrkle. V jednu chvíli tu je, najednou ne.

To jsou ale opravdu výjimky, jinak si autoři se scénářem poradili na výbornou. A nejen, pokud jde o vězeňkyně, ale i dění týkající se převzetí nápravného zařízení velkou korporací je podáno vtipně a roztomile absurdně (byť více méně pravdivě).

A trochu vážné

Celou dobu není ale vše rozjuchané a veselé, ostatně, pohybujeme se v ne zrovna optimistickém prostředí, takže dojde i na vážnější momenty. Naštěstí není příliš tlačeno na pilu a seriál nehodlá diváka uvrhnout do deprese. Jen je nám předloženo i to, že život (a spoluvězeňkyně) umí být mrcha.

Řeší se témata jako je šikana transsexuálů, ale nečekejte přehnané moralizování, spíše realistický pohled na to, že když jste jiný, nemáte to snadné mezi běžnou populací, natož za mřížemi. A dobře, tohle trošku depresivní je, hlavně proto, že to daná postava schytá, přestože za nic nemůže.

Prostě a jednoduše je Orange is the New Black dobře vyváženým koktejlem. Je úsměvný, je vtipný a tak akorát dramatický. A především hodně zábavný.

Velké plus u mě má seriál za závěrečnou epizodu, která nabídla několik napínavých cliffhangerů, ale také skvělý a prozářený moment, kdy se vězeňkyně dostaly na svobodu (i když jen na moment). To bylo takové malé zahřátí na duši.

Ve zkratce:

Třetí řada potvrzuje to, že je Orange Is the New Black jedním z nejlepších projektů od Netflixu. Tentokrát chybí ucelenější dějová linie a jasný záporák, ale vůbec to nevadí, děj, který věnuje pozornost hromadě různých postav, drží pohromadě překvapivě dobře. A dokonce i "hlavní hrdinka" je tentokrát zajímavá.

Klady:

+: Vtipné i dojemné
+: Většina postav jen načrtnuta dobře
+: Vývoj Piper je zajímavý

Zápory: 

-: Několik dějových linek je uspěchaných

Hodnocení: 90 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE