Recenze: Fear the Walking Dead/Živí mrtví: Počátek konce S01E01 (Pilot) - Zombíků minimum, rodinných patálií hromada

Spin-off k hitovým Živým mrtvým odstartoval rekordně. Stal se nejsledovanější premiérou na kabelových televizích v historii. Zaslouženě?

Jelikož Živí mrtví lákají k obrazovkám obrovské množství lidí, bylo jasné, že dříve nebo později stanice AMC vyrukuje s dalším projektem z totožného universa. Je to tu, odstartoval spin-offový prequel (nebo prequelový spin-off) nazvaný Fear the Walking Dead/Živí mrtví: Počátek konce.

Ten je zasazen do doby, kdy zombie apokalypsa teprve začala, sleduje osudy úplně nových hrdinů a odehrává se v Kalifornii.

Rovnou nám byl naservírován skoro 90 minut dlouhý první díl, takže stopáž byla dostatečně dlouhá na to, abychom se seznámili s ústředními postavami a udělali si obrázek o tom, co čekat.

Upřímně, zatím jsem dost v rozpacích. Je pravda, že Živí mrtví také neustále přesvědčují diváka, že nejsou jen vizuálně poutavou akcí plnou zombíků, ale projektem se silnými dramatickými prvky. Ovšem Počátek konce z mého pohledu hraje na dramatickou notu až příliš.

Naprostou většinu času se totiž seriál věnuje rodinnému dramatu, kdy tu máme sympatický pár a dvě děti, které nemohou přijít na jméno otčímovi a samozřejmě jsou oba sourozenci nesnesitelní. Starší syn Nick (Frank Dillane) je narkoman, mladší Alicia (Alycia Debnam-Carey) je pro změnu vysoce inteligentní, ale také velmi nepříjemná puberťačka.

A 99 % času budeme sledovat problémy této rodinky. Pokud tedy očekáváte nějaký pěkný zombie masakr, tak si nechte zajít chuť. Nemrtví se na scéně objeví asi tak třikrát a to jen na několik málo minut.

Je pochopitelné, že se tvůrci snaží představit hlavní hrdiny, jejich vztahy, povahy a podobně, ale přece jen, seriál se jmenuje Živí mrtví, takže by nebylo od věci dát více prostoru oživlým mrtvolám.

Atmosféra ujde

Jistě, ocitáme se na počátku zombie apokalypsy, takže se tu krvelačná monstra ještě neprohánějí na každém kroku, ale i tak by si zasloužila více stopáže.

To, že se něco děje, je jemně naznačováno v průběhu celé první epizody, ale opravdu jen jemně. Klidně by tu mohlo být o něco více momentů, které by daly vědět, co se blíží. Ale i těch pár chvilek stačí, aby si divák několikrát užil mile mrazivou atmosféru.

Další silnou stránkou je obsazení, kterému kralují Cliff Curtis a Kim Dickens. Ti ztvárňují ústřední pár Madison a Travise.

Jejich dialogy jsou obvykle svižné a někdy i vtipné, Madison a Travis jsou sympatické duo, ale ve srovnání s hrdiny z Živých mrtvých jsou docela nevýrazní.

Dobrá, dobrá, zatím byla odvysílána jen jedna epizoda, ale i to je dost, aby postavy zaujaly. Zatím se to příliš nedaří.

Scénář by si prostě zasloužil větší péči a to nejen, pokud jde o načrtnutí charakterů, ale také jestliže se bavíme o různých klišé. Těch je tu několik, jako například bitka o pistoli a několik dalších. Tomu se mohli tvůrci vyhnout.

Největším zklamáním ale je pro mě zatím tempo. To bylo někdy až líně pomalé a hodně hlasitě na dveře klepala nuda. Jen doufám, že se to v dalších dílech zlepší.

Ve zkratce:

Fear the Walking Dead je místy atmosférickou podívanou, která je ale zatím hlavně rodinným dramatem. Nic proti tomu, ale za trochu akce by se jistě diváci nezlobili. Obsazení je samo o sobě dobře zvolené, ale postavy by si ještě zasloužily dopilovat a tvůrci by se mohli pro příště vyhnout okoukaným momentům. A určitě by nebylo špatné, kdyby bylo tempo o něco svižnější.

Klady:

+: Obsazení
+: Atmosféra
+: Nové prostředí

Zápory:

-: Místy zdlouhavé
-: Minimum akce
-: Několik klišé

Hodnocení: 65 %

Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE