Recenze: Hra o trůny S06E02 (Home) - Slušně "natřískaný" díl

Epizoda plná překvapení a "překvapení". POZOR, SPOILERY!!!

A je to konečně tady. To, o čem se ve spojení s Game of Thrones mluvilo dlouhé týdny a měsíce se potvrdilo, Melisandre (Carice van Houten) vzkřísila Jona Snowa (Kit Harington). Pokud jste jen občas zabruslili na internet, tak vás to asi nepřekvapilo. Tvůrci a herci se sice snažili popírat, že k tomu dojde, ale moc se jim to nedařilo. Probuzení Jona Snowa v samotném závěru aktuálního dílu tedy nebylo takovým šokem, jak si asi filmaři přáli. Navíc, natočen byl podle hodně "profláklého" receptu - nic, nic, nic, všichni odejdou, Jon Snow otevře oči.

Naštěstí ale nová epizoda nabídla mnohem víc, než jen očekávané zmrtvýchvstání. Zatímco předchozí díl The Red Woman (recenze) byl docela poklidný a zametal cestičku pro budoucí události, ten nový nešetřil se zajímavými momenty.

Asi nejméně strhující byly dějové linky týkající se Starků. Konkrétně Sansy (Sophie Turner) a Brana (Isaac Hempstead Wright). V prvním případě jsme se Sansou strávili jen pár minut a nestalo se nic podstatného, ve druhém případě byl také hlavním problémem čas.

Po dlouhé absenci jsme se dočkali návratu Brana a díky němu a Tříoké vráně (Max von Sydow) jsme se vydali do minulosti a měli možnost vidět mladého Neda Starka. Ale stejně jako Bran i já jsem byl trošku zklamaný, že jsme s ním nestrávili delší dobu. Nebyl bych vůbec proti, kdyby flashback nebyl tak krátký.

Pokud jde o Aryu (Maisie Williams), budu se opakovat. Byla to také rychlovka, ale alespoň jsme se dozvěděli, že už nebude muset žebrat na ulici. Co se s ní ale bude dít dál, to jsme nezjistili.

Král už nechce být slabý

Radost mi udělalo, že Tommen (Dean-Charles Chapman) začíná být nespokojený s tím, že s ním skoro každý zametá. I když nevím, jestli je nejlepší žádat o pomoc svou matku Cersei (Lena Headey), která se svými dětmi (ono už jich tedy moc nezbylo) ráda manipuluje. Ale je určitě fajn, že si uvědomil svou dosavadní bezmocnost a chce s ní něco udělat.

Velice působivý byl i střet Nejvyššího vrabčáka (Jonathan Pryce) a Jaimeho (Nikolaj Coster-Waldau). Ne, že by se pánové pustili do souboje na meče, ale Nejvyšší vrabčák dal nafoukanému Lannisterovi najevo několik věcí. Například to, že se nebojí smrti, ale také ho poučil o tom, že ve velkých počtech se skrývá síla.

A jako malá zábavná vložka z Králova přístaviště posloužila scéna, ve které neznámý (a opilý) muž tvrdil ostatním, že mu Cersei očumovala nádobíčko. Byla ta sice neškodná historka, u které se člověk musel usmívat, ale pro daného vypravěče to neskončilo nejlépe.

Pořád ale dopadl lépe než nevlastní matka Ramsaye (Iwan Rheon) a její novorozený syn. Jak se dalo čekat, Ramsay se rozhodl nenechat nikoho, aby mu "ukradl" jeho pozici dědice rodu Boltonů a bez mrknutí oka zabil svého otce a pak nechal psy, aby roztrhali na kusy lady Waldu (Elizabeth Webster) a její díte. Byla to velmi mrazivý moment, i když jsme vlastně nic neviděli.

Brutalita Ramsayho jednoduše nepřestává překvapovat a bezpochyby se stává jedním z nejvýraznějších (nebo možná už úplně nejvýraznějším) záporáků celého seriálu. Jediný, kdo mu mohl konkurovat, už je mrtvý (však víte, o kom je řeč).

Někdo nám to spadl přes zábradlí

Pokud jste už danou epizodu viděli, víte, že ani na Železných ostrovech nebyla nuda. Nejen, že se jedna z postav prolétla, ale objevila se nová, která má nemalý potenciál. A kromě toho se zdá, že propukne přetahovaná o Slaný trůn, což také asi bude pořádná legrace.

Člověk se zasmál i u scén z Meereenu, kde opět perlil Tyrion (Peter Dinklage), ale musím poznamenat, že mě úplně neokouzlil moment, kdy se drzý "prďola" vydal k drakům. Chápu jeho pohnutky, rozumím tomu, proč jim uvolnil okovy, ale přišlo mi poněkud zvláštní, že se mu podařilo obě monstra uklidnit vyprávěním historky z dětství. Slyšeli jsme, že draci jsou chytré bestie, ale že by se nechali uchlácholit dojemným příběhem od v podstatě cizího člověka? To se mi nějak nezdá. Ale kdoví, nejsem na tyhle tvory odborník.

Ve zkratce:

Epizoda, která nabídla hned několik zapamatovatelných momentů. Starkové tentokrát příliš parády nenadělali, ale většina jiných dějových linek zaujala. A ne, nemluvím jen o jednom dlouho očekávaném vzkříšení, ale především o Ramsayovi. Nezklamalo ani dění v Králově přístavišti nebo na Železných ostrovech. Rozhodně víc než uspokojivá epizoda.

Klady

+: Jaime vs Nejvyšší vrabčák
+: Ramsayovo řádění
+: Nová tvář na Železných ostrovech

Zápory:

-: Dějové linky týkající se Starků byly velmi krátké
-: Závěr byl vcelku klišé

Hodnocení: 90 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat