Akolytka: To jako vážně? Nový (a povedený) seriál Hvězdné války čelí kritice, protože má "moc rozmanité" obsazení


 V daleké předaleké galaxii prostě není jen jedna národnost.

Bohužel se nacházíme v době, kdy probíhají takzvané "kulturní války". To jednoduše řečeno znamená, že spolu různé strany bojují kvůli sociálně-kulturním tématům. A ano, občas se stává, že to jedna či druhá frakce žene do extrému. 

Zatímco jedni by nejraději, aby v centru různých filmů a seriálů byli jen lidé jedné barvy pleti, jednoho pohlaví a jedné sexuální orientace, druhá strana naopak tlačí na co největší rozmanitost. Nepříjemné ale je, že "obětmi" těchto tahanic jsou pak projekty, které si to jednoduše nezaslouží.

Častou "zbraní" těch, kteří nemají rádi rozmanitost je takzvaný review-bombing. Jde o organizovanou snahu snížit, co nejvíce hodnocení daného seriálu nebo filmu (často, aniž by daní lidé vůbec seriál nebo film viděli), aby tím projektu ublížili. 

Nyní se centrem podobných aktivit stal nový seriál z universa Hvězdných válek Akolytka a poté, co jsme viděli několik epizod prostě a jednoduše tvrdíme, že je to naprosto nezasloužené.

Je seriál dokonalý? Ne, některé momenty jsou napsány kostrbatě, občas kulisy působí až příliš studiově (přestože je jasné, že byl seriál drahý), ale bez ohledu na některé výtky, které máme, si trváme na tom, že je Akolytka (ne, ani nám se český překlad názvu nelíbí) nadprůměrnou podívanou. 

Působivé akční scény s příměsí kung-fu filmů, které ukazují, že Jediové jsou nebezpeční i bez světelného meče, spousta povedených trikových efektů, období Vrcholné republiky, které jsme v hrané podobě ještě neviděli, skvělé obsazení, některé zajímavé zápletky, je toho dost, proč Akolytku chválit a nemyslíme si to sami. Na agregátoru profesionálních recenzí RottenTomatoes je 93 % recenzí pozitivních (94 recenzí) a na Metacritic je hodnocení 67 z 100 (24 recenzí).

A ne, všichni novináři nejsou podplacení společností Disney a ne, všichni nejsou "woke bojovníci". A ano, chápeme, že jsou aspekty, které se na seriálu úplně nepovedly, ovšem, když se podíváte na hodnocení "běžných" diváků, tak některá jsou konkrétní a pochopitelná, ale spousta kritických je obecná ve stylu "Čekal jsem víc" nebo rovnou uvádějí to, že je seriál moc "woke" a moc "rozmanitý". 

Což nám přijde postavené na hlavu stěžovat na přílišnou rozmanitost v případě projektu zasazeného do universa, kde existují stovky a stovky různých ras. Upřímně, je nám jasné, že se v dohledné době se na tom nic nezmění a nemá cenu na některé jedince apelovat, ale stejně to řekneme, hodnoťte kvalitu, zaměřujte se na scénář, herecké výkony, vizuální pojetí a další podobné aspekty, ale to, jestli má herec určitý etnický původ nebo sexuální orientaci opravdu nemá na povedenost daného projektu vliv. Jistě, pokud dojde ke změně etnika u skutečné historické osobnosti pro účely kinematografie, jsou výtky pochopitelné, ale máme šokující odhalení, Hvězdné války jsou sci-fi a to, co se v nich děje není reálné.

Zdroj: Lucasfilm (úvodní fotografie)

Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat