Pán prstenů: Jsi moc černá, jsi moc tlustá, jsi n*gr, herečka z fantasy seriálu prozradila, čemu musela čelit


 Sophia Nomvete to neměla snadné. 

Do seriálové verze Pána prstenů s podtitulem Prsteny moci bylo obsazeno několik herců tmavé barvy pleti, což někteří lidé nesli velmi těžce a zvrhlo se to v online šikanu a útoky na dané herce. Například na představitelku trpasličí královny herečku Sophii Nomvete

SOUVISEJÍCÍ: NOVÁ MALÁ MOŘSKÁ VÍLA JE TMAVÉ BARVY PLETI. NO A CO?

Ti slušnější jedinci prskali, protože přece nemůže existovat trpaslík, který žije většinou v místech bez slunce a který má tmavou barvu pleti, ti méně slušní (a bohužel jich nebylo málo) s pocitem toho, že je "chrání" anonymita internetu, rovnou vyrukovali s těžkým rasistickým kalibrem. Čemu tedy herečka čelila? Ničemu pěknému:

"Zazněla slova n*gr a že tam vůbec nepatřím. Jsi moc tlustá, jsi moc černá. Proč tam jsi? Vlastně jsem obdržela jeden [vzkaz], který byl velmi slušný a ve kterém stálo, 'Jsem si jistý, že jsi výtečná herečka a opravdu milá osoba. Jen si prostě nemyslím, že bys toho měla být součástí, nepůsobí to správně. Pokud bych mohla poslat dopis Amazonu se svou rezignací, byl bych ti velmi vděčný.' Pomyslela jsem si, 'Ne, neudělám to, nemůžu. Bohužel si nemůžu dovolit kvůli tobě rezignovat. Zůstanu tu'. Procházela jsem sedmi fázemi smutku, když jsem četla některé komentáře a poté jsem porozuměla poslání. Porozuměla jsem poslání a bylo to pomoci lidem k pochopení a ocenit je a mít je ráda. Nikdy byste neignorovali dítě, pokud by bylo vyděšené. Byli vyděšení, protože nás nikdy předtím neviděli. Takže v tuhle chvíli a napříč tímto seriálem jsem měla misi ulevit jejich obavám a dovést je k pochopení a pomoci je vzdělávat s tím, že je to v pořádku, že můžeme odvyprávět tento příběh, že tam můžeme být a seriál bude díky tomu lepší a díky tomu bude lepší tento průmysl a bude díky tomu lepší i svět."

Je pochopitelné, že v případě realistických historických projektů může některé lidi změna etnika postav zaskočit, ale toto je fantasy a na "akurátnost" tu nehraje až tak důležitou roli. Navíc, pokud se nemýlíme, příbuzní Tolkiena s větší rozmanitostí postav nemají problém a stejně tak recenzenti si například výkon Sophie pochvalovali. Není tedy asi tak podstatné to, jakou barvu kůže má, ale jaký předvádí herecký výkon. 

Dočkáme se i druhé řady seriálu a víme, že se v něm Sophie vrátí. Datum premiéry zatím stanoveno nebylo.

Zdroj: SFF Gazette , Amazon Prime Video (úvodní fotografie)

Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat