Nová malá mořská víla má tmavou barvu pleti. No a co?


Bouře ve sklenici vody?

V kinech je aktuálně k vidění hraná verze Malé mořské víly (2023) a upřímně, to co se kolem ní děje už začíná hraničit s absurdností. Někteří lidé nemohou překousnout, že původně bělošskou rudovlasou animovanou postavu hraje herečka/zpěvačka tmavé barvy pleti a to Halle Bailey. Samozřejmě zaznívají výtky, že je to hrozně "woke" a už se to přehání s rozmanitostí a další podobná kritika. Je tedy asi na místě se podívat na ty nejzmiňovanější argumenty (?) odpůrců nové verze.

1) Takhle Hans Christian Andersen malou mořskou vílu nepopsal - to je pravda, v jeho knize má kůži jako okvětní lístek růže a modré oči. Ovšem, už animovaná verze se v mnoha ohledech od předlohy výrazně odkláněla a stejně tak nová podoba filmu je jen volně inspirována původním příběhem, takže pokud míří výtky jen na vzhled hlavní hrdinky, je to pokrytecké, když ostatní změny očividně nejsou takový problém a nejsou v podstatě vůbec zmiňovány.

2) Už se to s tou rozmanitostí přehání - to v případě princezen u Disneyho rozhodně neplatí. Těch, které nemají světlou barvu pleti je aktuálně šest. Drtivá většina hlavních postav v disneyovskách má světlou barvu kůže, takže o přehnané rozmanitosti (ať už to znamená cokoliv) nemůže být ani řeč.

3) Mořské panny nemůžou mít tmavou barvu pleti, vždyť žijí pod hladinou - v první řadě jde o fantasy žánr a tam se na často na realističnost úplně nehraje, ale budiž, na první pohled takhle výtka zní přijatelně. Ovšem, stačí se trochu více zaměřit na mořskou faunu a určitě vás napadne hned několik tvorů, kteří bledí nejsou. A možná víte, že legendy o mořských pannách mají původ u zvířat kapustňáků a ti rozhodně světlou kůži nemají. Jestli se zaměříme na vědecké teorie, ty operují s ideou, že by mořská panna, pokud by existovala, měla specifický typ pigmentace, který by jí dovolil pohybovat se jak v hlubinách, tak v mělkých vodách.

Nechoďme kolem horké kaše, byť někteří mají oprávněné důvody kritizovat novou Malou mořskou vílu (například některé příběhové přešlapy nebo určité nedoladěné písně), spousta lidí to dělá z rasisticky motivovaných důvodů. Halle Bailey dokázala, že je talentovanou herečkou i zpěvačkou (má pět nominací na prestižní cenu Grammy), takže v tomto ohledu jí nelze nic vytknout. Stejně tak zní poměrně absurdně to, že v případě fantasy projektu s mluvícími mořskými tvory někdo peskuje kvůli tomu, že mořská víla má tmavou barvu pleti, protože to přece není realistické.

Je tím pádem docela smutné to, že film, který není vůbec špatný (průměrné hodnocení recenzentů podle RottenTomatoes je slušných 6,4 bodů z 10) čelí takzvanému review-bombingu. A například u nás na ČSFD je hodnocení (podle mého názoru) neférových 37 %.

Pokud jde o tržby, film byl uveden před necelým týdnem a celosvětově se blíží ke 200 milionům dolarů.

Zdroj: CNN, Disney (úvodní fotografie)

Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat