Recenze: Strážci Galaxie: Volume 3 - Jasný důkaz, že má Marvel stále co nabídnout


 Rozloučení původního týmu Strážců a Jamese Gunna s Marvelem se povedlo.

Marvelovské filmové universum se během čtvrté fáze a na začátku páté potýkalo s kritikou, na kterou není zvyklé. Už neplatí to, že se každý film chlubí skvělým hodnocením a ne každý projekt je velkým finančním úspěchem. 

Někteří tak tvrdili, že marvelovkám dochází dech. Ale Marvel má štěstí, že pro ně James Gunn natočil třetí Strážce Galaxie, než se vydal k DC, protože právě tahle podívaná dokazuje, že tohle universum má ještě stále, co nabídnout. 


Pro Gunna jde tedy o rozlučkový film, pokud jde o marvelovky a stejně tak jde o sbohem pro současný tým Strážců Galaxie. Série může pokračovat, ale ústřední grupa bude mít nové složení. 

Bylo tedy jasné, že tohle bude emotivní podívaná. Ostatně, sami tvůrci dávali před premiérou vědět, že v centru dění nebude ani tak záchrana vesmíru, ale snaha Strážců zachránit sami sebe a o emoce nebude nouze. 

Své slovo dodrželi. Strážci Galaxie byli vždy o kombinaci lehké absurdnosti, humoru a emocí (a samozřejmě výrazných postav) a to platí i pro třetí díl. V některých ohledech dvojnásob. 

Jedná se asi o nejvíce emotivní díl a současně nejtemnější. Tenhle termín je používán často, ale na poměry Strážců je trojka opravdu poměrně drsná a někdy má člověk skoro slzy na krajíčku (já tedy ne, já jsem poměrně necitlivý, ale v kině se pár lidem leskly oči). 

Velkou zásluhu na tom má fakt, že se pozornost věnuje minulosti Rocket Raccoona (Sean Guan/Bradley Cooper), kdy se o něm konečně dozvíme víc a není to nic veselého. Upřímně řečeno, jako dítě bych po zhlédnutí filmu byl asi trochu traumatizovaný.

Ne snad, že bychom se dočkali vysloveně brutálních scén (i když jedna je poměrně drsná), ale jde spíše o to, že dojde na smrti postav, které jsou nevinné a sympatické. A z toho někdy nebylo dobře ani mně a to jsme si ujasnili, že jsem citlivý asi jako špalek. 

Hra na city (většinou) funguje

Tím pádem, když fungovaly emotivních scény na mě, je jasné, že na ostatní budou také. Na druhou stranu, někdy byla na můj vkus hra na city příliš intenzivní a minulo se to účinkem. Nešlo o častý jev, ale asi bych byl raději, pokud by se v určitých momentech filmaři krotili a tolik netlačili na pilu. 


Ovšem, jiné okamžiky jsou opravdu dojemné a možná trochu laciným způsobem, ale ve finále je to jedno, protože fungují. Za ty roky jsme si vytvořili ke Strážcům silné pouto, jde o skvělé postavy a je prostě těžké sledovat, jak procházejí těžkými chvilkami, ale především si uvědomit, že se s nimi loučíme a v téhle sestavě je pravděpodobně vidíme naposledy. 

Jak je u Strážců Galaxie zvykem, vážnější chvilky "nabourávají" vtipné momenty a humor je stále dětinský a někdy záměrně trapný, ale to je pro tuhle sérii typické a většina hlášek a gagů prostě rozesměje, i když nejde o vysoce intelektuální humor. Opět se daří kombinovat dramatičtější nádech s odlehčeným pojetím.

Rádoby hlavní dějová linka, ve které figuruje nový mocný padouch High Evolutionary (Chukwudi Iwuji) má vlastně jeden účel a to, aby na ní mohly být navázány momenty, které ukazují, že jsou Strážci sice často rozhádaná rodina s velmi rozdílnými členy, kteří ale ve finále vždy udělají vše pro to, aby pomohli jeden druhému. 

Nečekejte žádné psychologické drama, ale na poměry komiksovek jde o poměrně komplexní pohled pod povrch nesourodné skupinky podivínů, díky kterému je budete mít ještě raději. 

Akce také bude 

Samozřejmě je to ale marvelovka, což znamená hromada trikových efektů a akčních momentů. Není jich málo a většinou jsou povedené. Nemůžu říct, že by některých vysloveně vyrazil dech (například finální měření sil mohlo být trochu delší), ale je tu několik scén, které jsou vizuálně povedené (bitva v chodbě je skvělá). Popravdě řečeno jich asi není velké množství s ohledem na stopáž nějakých 150 minut, ale film utekl vcelku rychle bez ohledu na to, že jedna akční scéna nestřídala druhou. Zmínit je nutné i soundtrack, který je i tentokrát povedený. Těžko říct, jestli je lepší, nebo horší než v případě předchozích dílů, ale písně byly vybrány dobře a uši si taktéž užijí. 


Pokud bych si měl na něco stěžovat, asi na to, že Adam Warlock (Will Poulter) mohl mít více prostoru, protože jde o skvělou postavu. A něco podobného platí i pro některé členy týmu Strážců, kteří někdy byli příliš upozadění (ano, bylo řečeno, že hlavní hvězdou bude tentokrát Raccoon, ale i tak). 

Nakonec jsem byl ale přesto spokojen a nemůžu říct, že by šlo o jednu o z nejlepších marvelovek vůbec, ale určitě jde o jednu z nejlepších za poslední roky a důstojné rozloučení pro aktuální tým Strážců Galaxie a Jamese Gunna. A ano, jde i o zatím slovně nejsprostější projekt z MCU.

Klady:

+: Fungující mix emocí a humoru
+: Důstojné rozloučení aktuálního týmu Strážců Galaxie
+: Bez ohledu na dlouho stopáž nenudí

Zápory:

-: Adam Warlock by si zasloužil více prostoru
-: Někdy se hraje na city až příliš

Hodnocení:

Možná ne jedna z nejlepších marvelovek vůbec, ale určitě jedna z nejlepších za poslední roky. Jedná se o obvykle velmi dobře namíchaný mix dramatu, emocí a humoru s výtečnými postavami. Ne všechny mají dostatek prostoru a někdy je snaha o vyvolání emocí až příliš intenzivní, ale ve finále jde o skvělé rozloučení aktuálního týmu Strážců Galaxie a Jamese Gunna s Marvelem.

Verdikt: 80 %


Zdroj: Marvel Studios (úvodní fotografie)
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat