Žádné světelné meče a velkolepé bitvy a přesto je Andor jedním z nejlepších Star Wars projektů


 Povedlo se. 

Hvězdné války mají kolísavou kvalitu, to nemá cenu zastírat. Platí to pro filmové i seriálové projekty. Některé jsou skvělé a jiné stěží průměrné. 

Co se týče nejnovějšího seriálu pro streamovací službu Disney+ jménem Andor, ten bez ohledu na rozpačitější start spadá do druhé skupiny.

Tím pádem je velká škoda, že se ze strany diváků nedočkal takové pozornosti, jakou si zaslouží, ale doufejme, že se to změní. A dobrou zprávou je, že už byla schválena druhá řada. A jaká jsou vlastně pozitiva téhle série? Tady je pár důvodů, proč byste měli dát Andorovi šanci.

Rozjezd je pomalý, ale pak je jedna epizoda lepší než druhá

Není třeba chodit kolem horké kaše, Andor má velmi pomalý rozjezd. Respektive první epizoda má ještě slušné tempo, ale následujících několik dílů je velmi velmi velmi pomalých a to až tolik, že to bohužel některé diváky odradilo. Postupem času se totiž situace změní. Ne snad, že by jedna akční scéna střídala druhou, ale děj se začne rozvíjet zajímavými směry a mnohé z postav postupně odhalují své pravé já a je to (alespoň pro mě) více strhující, než kdyby se každých pár vteřin někdo oháněl světelným mečem a byli jsme svědky hromady obrovských vesmírných bitev (ne, že bychom se něčeho podobného nedočkali, ale oproti ostatním Star Wars projektům jde o velmi komorní, ale intenzivní moment). 


Postavy jsou na jedničku s hvězdičkou

Když už došla řeč na postavy, ty jsou jedním z hlavních pilířů seriálů a zaslouženě. Samozřejmě ne všechny jsou skvělé, ale velké množství ano a navíc jsou obvykle dobře zahrány. Pokud bych měl zmínit konkrétní jména, určitě je to vynikající Stellan Skarsgård jako Luthen Rael, Denise Gough v roli záporačky Dedry Meero nebo Fiona Shaw, která ztvárnila Maarvu Andor. Ale i mnoho ostatních (včetně představitele titulní role Diega Luny) odvádí dobrou práci. 


Není to černobílé

Co lákavosti hrdinů a padouchů výrazně pomáhá, že to vlastně nejsou typičtí hrdinové a padouši. Jejich motivace a chování není podáváno černobílé s jasným vymezením dobra a zla. Dobří lidé dělají špatné věci a zlí lidé mají někdy pochopitelné motivy. Je tím pádem mnohem jednodušší najít si k postavám cestu, protože působí více lidsky, mají své chyby a byť to ve spojení se Star Wars může vyznít zvláštně, jsou díky tomu více realistické. 


Nejdospělejší Hvězdné války

Což mě přivádí k dalšímu kladu. Jak se dalo čekat s ohledem na to, že Andor je prequel k zatím nejdospělejšímu filmu Rogue One: Star Wars Story (2016), je tahle série poměrně temná a neinfantilní. Ukazuje to, jak se žije obyčejným lidem pod nadvládou impéria a nutno poznamenat, že to se s tím nepáře a dává "běžnému "člověku opravdu zabrat. Atmosféra je intenzivní a Andor je sám o sobě "civilní" podívanou, nemá pozlátko, na které jsme u Star Wars zvyklí a možná to někoho může odradit, ale dle mého názoru jde o jeden z důvodů, proč se z Andora vyklubal zatím jeden z nejlepších přírůstků do universa Star Wars (ano, je srovnatelný s Mandalorianem). 

A nakonec čestná zmínka, skoro každému projektu Hvězdných válek se podaří přijít s tvorem/droidem, kterého si musíte zamilovat a Andor není výjimkou. Řeč je samozřejmě o droidovi B2EMO alias Bee Two (Dave Chapman). Kdo by to býval řekl, že droid dokáže probudit silnější emoce, než hromada postav z masa a kostí...

Můžeme si stěžovat na to, že v Andorovi je málo mimozemských bytostí, že v něm chybí větší množství vesmírných střetů a na pár dalších věcí, ale nic z toho pro mě není důvodem, proč seriál nedoporučit. Právě naopak, myslím si, že si zaslouží mnohem větší pozornost. Ne snad, že by šlo o velký propadák (jak některá média ráda prezentují), ale ve srovnání s jinými seriály Star Wars si vede o něco hůře a je to škoda, velká škoda a snad se to změní.


Zdroj: Disney+/Lucasfilm (úvodní fotografie)
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat