Doctor Strange 2: Herečka čelí internetové šikaně kvůli homosexuální scéně. A Benedict Cumberbatch brání rozhodnutí neodstranit LGBTQ+ tematiku


Situace je trochu napjatá. 

Ve filmu Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství (premiéra 5. 5. 2022) se představí superhrdinka America Chavez (Xochitl Gomez), která je v komiksu lesbička. Stejně tomu pravděpodobně bude i v hrané podobě a podle dostupných informacích bude ve filmu dvanáctivteřinová scéna, ve které America zmíní, že má dvě maminky. 

SOUVISEJÍCÍ: NĚKTERÉ ZEMĚ NEBUDOU PROMÍTAT DRUHÉHO DOCTORA STRANGE KVŮLI ZMÍNCE O DVOU MAMINKÁCH

Člověk by si řekl, že něco takového už dnes asi nemůže (a nemělo by) způsobit poprask, ale omyl. Žijeme v době, kdy existuje nemalé množství lidí, kteří "držkují" za monitorem a šikanují ostatní a to zažila i Xochitl. Právě ona čelí na sociálních sítích velmi nepříjemným útokům. 

Důvodem je to, že v některých zemích byl film zakázán právě kvůli zmíněné dvanáctivteřinové scéně (Disney odmítl daný moment vystřihnout) a někteří si tak začali vylévat vztek na patnáctileté herečce. 

Xochitl si tak na svých sociálních sítích mohla přečíst například to, že ničí Marvelovské filmové universum, přání všeho nejhoršího a to, že je ona důvodem, proč někteří lidé film neuvidí. Naštěstí se jí dostává očividně i podpory, protože herečka poděkovala za hromadu vzkazů, které ji brání. 

A rozhodnutí společnosti Disney neodstranit daný moment brání i představitel Doctora Strange Benedict Cumberbatch:

"Obávám se, že je to očekávatelné zklamání. Víme, že to přichází ze strany těchto represivních režimů, kterým chybí tolerance a vylučují lidi, kteří si zaslouží být nejen zahrnuti, ale i oslovováni za to, kým jsou a měl by jim být poskytnut pocit, že jsou součástí společnosti a kultury a také, že nejsou trestáni za svou sexualitu."

Herec kromě toho upozornil, že to, že je America lesbické orientace není rozhodnutí v rámci větší rozmanitosti filmu, ale jde o inspiraci komiksem a America Chavez byla vybrána proto, že jde o skvělou postavu a její orientace je jen jedním jejím aspektem a je z toho dělána politická otázka, i když by být neměla." 

Možná se zdá některým rozhodnutí Disneyho nevystřihnout diskutovaný moment zvláštní, protože by v některých zemích předešel problémům, ale na druhou stranu by asi pro tvůrce nebylo dobré, pokud by si každá země mohla diktovat, co ve filmech bude a co ne. 

Zdroj: TheDirect, Reddit, Marvel Studios (úvodní fotografie)

Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat