Recenze: Spider-Man: Bez domova - Nejlepší spider-manovský film a jedna z nejlepších komiksovek za poslední roky


 Povedlo se to. POZOR, MÍRNÉ SPOILERY!!!

Spider-Man: Bez domova (2021) byl velmi očekávaným filmem, což není překvapením s ohledem na to, že už dlouho před premiérou se šířily informace a dohady o tom, že dojde na velké věci. Bylo jasné, že v příběhu sehraje roli Multivesmír, který v podstatě dovoluje téměř cokoliv a proslýchalo se, že toho tvůrci hodlají využít naplno. 

Pro třetího Spider-Mana to ale znamenalo určitou nevýhodu, protože lidé doufali v hodně a dostát podobně vysokým očekáváním není legrace. Ale tvůrci v čele s režisérem Jonem Wattsem to zvládli a to, čeho jsme se v kinech dočkali je vlastně takový splněný vlhký sen komiksových fandů. 


Jestli jste byli jako já a v dětství jste listovali kreslenými sešity s Pavoučím mužem a ani nedoufali, že by bylo možné něco takového nabídnout v hrané podobě, tak budete z nového Spider-Mana nadšení, protože tvůrci očividně ví, po čem srdce geeka touží a nabízejí mu to ve vrchovaté míře. 

Tím nechci říct, že by si film neužil i někdo, kdo netráví každou volnou minutu studováním toho, jestli je silnější Thanos se všemi Kameny nekonečna, nebo Celestiáni, ale diváci, kteří se o komiksy zajímají si samozřejmě třetího Spider-Mana užijí ještě víc, protože je prošpikován nejen spoustu odkazů na různé komiksové projekty, ale také se ukázalo, že to, o čem si někteří mysleli, že může fungovat pouze v kreslené podobě, funguje i v hrané formě. 

Největší slabinou nové komiksovky je zřejmě příběh, který je vlastně velmi jednoduchý a není úplně originální (navíc je tu pár opravdu velkých klišé). Trailery nám ukázaly, o co půjde, zvrtne se kouzlo a otevřou se průchody do jiných dimenzí. S trochou přehánění to není shrnutí zápletky, ale v podstatě celá zápletka.

Naštěstí je tu dostatek dramatických, překvapivě temných, ale i zábavných chvilek. Spider-Man: Bez domova je komiksovkou, která ve mně probudila více emocí než většina filmů z posledních let a to už něco znamená, protože mám city na úrovni špalku dřeva. 

Určité scény hodně brnkají na emociální notu, ale málokdy jsem měl pocit, že je to přehnané nebo zbytečné. A hlavně to většinu času fungovalo a nenechalo to člověka chladným. A pro změnu momenty, které měly být vtipné vtipné obvykle byly. 

Světy se prolínají

To, co vás asi hodně zajímá je odpověď na otázku, jak moc se propojil Spider-Man: Bez domova s předchozími filmovými sériemi Spider-Man. Nechci kazit překvapením těm pár lidem, kteří byli v poslední době mimo internet, ale zklamáni nebudete. Scénář nenásilně všechny projekty propojil a každého fandu to musí zahřát u srdce. 


To, co není tajemstvím, je to, že se dočkáme hromady záporáků, které jsme viděli právě v jiných filmech Spider-Man a s tím je spojen jeden problém. Někteří působí jako druhé housle a neubráníte se pocitu, že jsou ve filmu pouze do počtu. Na druhou stranu, někteří jiní děj ovlivní velmi výrazně a občas jejich příběhová linka mile překvapí. 

Pochvalu pak zaslouží Tom Holland, který předvedl zatím svůj nejlepší výkon v roli Spider-Mana. Za což vděčí i scénáři, který mu tentokrát dává prostor ukázat širokou škálu emocí. V jeho stínu nezůstává ani Zendaya (MJ). Ned v podání Jacoba Batolona opět zastává roli "vtipného sidekicka", ale není velkým zklamáním, že mu scenáristé neposkytli větší hloubku, protože pobaví skoro v každé scéně, ve které je. Sympatickým přídavkem je pak Benedict Cumberbatch, který si zopakoval roli Doctora Strange a chemie mezi ním a Spider-Manem je skvělá. 

Jedna z obav, kterou jsem před sledováním měl, bylo to, že stopáž cca dvě a půl hodiny povede k nevyrovnanému tempu, ale nakonec jsem byl příjemně překvapen, jak rychle film odsýpal. V první třetině sice Spider-Man: Bez domova působí lehce zmateně, ale pak přestane být tolik chaotický (nebo si na to možná zvyknete). Kromě toho se poměrně brzy začne něco dít a film neztrácí dech až do konce. Akční scény jsou někdy trochu nepřehledné, ale svižné a dostatečně epické a triky veskrze povedené. 

Spider-Man: Bez domova splnil, co sliboval. Jde o velkou komiksovou událost, na kterou budou fandové ještě dlouho vzpomínat a která bude mít určitě velké dopady na celé Marvelovské filmové universum. Ale hlavně je to film, který skvěle pobaví a o to jde především. 

Verdikt:

Spider-Man: Bez domova je tím, o čem sní děti, když listují komiksy, ale nevěří tomu, že by se něčeho takového v hrané podobě mohly dočkat. Nosná linie příběhu není vysloveně dechberoucí, ale momenty, které jsou na ni navázány jsou často něčím, co každého fandu komiksů zahřeje u srdce. Je pravda, že někteří padouši nejsou úplně dobře využiti, ale to vynahrazuje skutečnost, že je třetí Spider-Man skvělou směsicí dramatu, temných momentů, emocí, ale i scén, které rozesmějí. Ano, pro mnohé tohle bude splněným snem.

Hodnocení: 90 %


Zdroj: Sony Entertaiment/Marvel Studios (fotografie)
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat