Recenze: Eternals - Opravdu je to nejhorší marvelovka?


Zaslouží si film překvapivě chladná hodnocení?

Odpovím, aniž bych to protahoval. Ne, podle mého názoru ne. Ale je tu jedno ale. Pokud půjdete do kina s očekáváním další velkolepé marvelovky, ve které bude jedna epická akce střídat druhou a člověk si nebude moci ani vydechnout, Eternals (2021) pro vás budou zklamáním a ne malým. Jestliže jste si ale o filmu něco zjistili, tak víte, že tvůrci upozorňovali na to, že to bude úplně jiná podívaná, než jsme zvyklí, více zaměřená na postavy a vztahy mezi nimi. A tím také je. Ano, pro někoho to může být nudné a unylé, ale jestliže máte zájem o marvelovku, která je (bez ohledu na to, že se v ní řeší osud mnoha planet) ve své podstatě komornější a věnuje více pozornosti dialogům a emocím postav, pak budete spokojeni. 


Ostatně, za filmem stojí oscarová režisérka Chloé Zhao, která není rozhodně specialistkou na explozivní blockbustery. Ne, že by Eternals nenabízeli akční momenty, ale ve 157 minutách je jich relativně málo. Když na ně ale dojde, pak jsou obvykle velmi povedené a nepostrádají epičnost. 

Nosnou kostrou filmu je ale deset členů týmu Eternals a to, jak to mezi nimi (ne)funguje. Deset je poměrně vysoké číslo a stalo se to, co se dalo očekávat, některým není věnováno (bez ohledu na štědrou stopáž) dostatečné množství času, ovšem každý z hrdinů dostane šanci zazářit. 

A přestože někteří peskovali, že jsou Eternals sestaveni tak, aby uspokojili volání po diverzitě, tak to není nikterak rušivé a ano, ve filmu je homosexuální pár (což je zlomový okamžik, protože se zatím v Marvelovském filmovém universu žádný gay superhrdina neobjevil), ale je to podáno nerušivě, nedělá se z toho velký poprask a je to prezentováno jako fakt, který není třeba víc řešit. 


Jak bylo řečeno, vztahům mezi jednotlivými členy Eternals je věnována velká pozornost a obvykle to dobře funguje, ale je překvapením, že v některých případech nejde film do větší hloubky, přestože jsou právě pouta mezi Eternals nosným pilířem celého filmu. Ocenil bych, pokud by určité vztahy byly víc rozvíjeny, protože mají velký potenciál, ale využit rozhodně není. 

To naštěstí neplatí vždy, v případě určitých postav se dozvíme spoustu detailů a to, jak je sedm tisíc let na Zemi sblížilo, nebo naopak odcizilo a pro diváka není těžké si vytvořit k některým z hrdinů silnější pouto. 

Slušná část filmu je věnována flashbackům z různých etap lidské historie, kdy se čím dál jasněji ukazuje, že ona idylická "rodina" nakonec tak idylická nebude. 

Eternals umějí překvapit

Čím tvůrci překvapili je to, že se nebojí nechat zemřít i výrazné postavy. A jednu poměrně brzy, díky čemuž je člověk během sledování napjatý, protože si nemůže být jistý tím, zda jeho oblíbenec neskončí špatně. 


A určité Eternals není těžké si oblíbit. Některé proto, že jsou vtipní, jiné proto, že mají zajímavé schopnosti a další proto, že je hrají proslulí herci. Ne každý z Eternals se stane ikonou a miláčkem publika, ale nemůžu říct, že by některý z nich byl vysloveně nevýrazný. 

Plusem je to, že postavy nejsou načrtnuty černobíle. Ten, kdo vypadá jako hrdina za moment hrdinou být nemusí a ten, kdo má být krvelačným záporákem může mít motivaci, kterou lze pochopit. 

Příběh jako takový pracuje s riziky galaktických rozměrů a představí extrémně mocné postavy, ale klasický boj o záchranu světa je spíše kulisou pro drama, které se odehrává mezi Eternals. A právě to je něco, co asi některé diváky zklame, ale klobouk dolů před Marvelem, že se rozhodl zkusit něco jiného. Už roky je mu vyčítáno to, že příliš neexperimentuje a dělá to samé stále dokola a to tentokrát neplatí. Byl to risk a podle některých nevyšel úplně, ovšem mě Eternals rozhodně nezklamali, protože jsem věděl, do čeho jdu.


Je pravda, že jsou filmem, který je asi tím nejméně "marvelovským", co aktuálně v Marvelovském filmovém universu (MCU) najdeme a pochybuji, že Eternals nastaví nový směr, kterým se Marvel vydá, ale tahle podívaná je svým způsobem svěží, což je fajn. 

Ne, nejsou to další Avengers, Eternals působí jako taková odbočka od MCU a filmaři upozornili, že tahle komiksovka je součástí tohoto světa, ale stojí na vlastních nohou, což je pravda. 

Eternals se ale nestydí, že jsou součástí MCU, jak bylo řečeno, nechybí povedená a pestrá akce, která je průvodním znakem marvelovek a je tu slušná řádka odkazů na kolegy (a dokonce i na DC), ale Eternals jsou natočeni tak, že pokud jste neviděli žádný jiný projekt od Marvelu, stejně nebude mít pocit, že vám toho příliš uniká. 

Určitě vás potěší i zmíněné dobře zvolené obsazení, pobaví humor a technicky je film zvládnut také velmi dobře. 

Naprosto rozumím tomu, že zarytí fandové Marvelu, kterým nevadí, že jeho projekty jsou natáčeny podle podobného manuálu (a proč také ne, když to funguje), nepřijdou Eternals na chuť. Ale přestože já mám velmi rád Marvelovské filmové universum, tak mě Eternals naopak potěšili tím, že to zkusili jinak. 

Verdikt:

Filmaři už dlouho před premiérou upozorňovali, že Eternals budou jinou marvelovkou. A nelhali. Je to spíše drama o skupině "věčných" bytostí, nežli epická triková podívaná. Jistě, jde tu o osud (nejen) našeho světa, ale to je spíše druhotná dějová linka. A je pochopitelné, že to některé zklame. Ovšem, pokud vám přišly předchozí marvelovky tak trochu "na jedno brdo", tak by vás Eternals mohli potěšit. Ať svou jinakostí nebo třeba působivým obsazením.

Hodnocení: 8/10

Zdroj: Marvel Studios (fotografie)
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat