Marvel vrací úder, žaluje dědice majetku několika komiksových tvůrců a to včetně Stana Lee


 Marvel to samozřejmě nehodlá vzdát. 

Nedávno vyšlo najevo to, že správci majetku spolutvůrce Doctor Strange nebo Spider-Mana Stevea Ditka žádají o to, aby Marvel přišel o práva na tyhle postavy s odvoláním na Copyright Act z roku 1976, který umožňuje tvůrcům a potomkům (po uplynutí určité doby) o něco podobného bojovat, aby se mohli těžit z případného velkého úspěchu plynoucích z jejich díla. 

SOUVISEJÍCÍ: SPRÁVCI PRÁV TVŮRCE SPIDER-MANA A DOCTORA STRANGE CHTĚJÍ POSTAVY ZPĚT

A je jasné, že Marvel (a jeho vlastník Disney) z toho není nadšený, speciálně, když se to nestalo poprvé a tak se rozhodl bojovat ohněm proti ohni a zažaloval dědice hned několika velkých komiksových tvůrců a to právě Stevea Ditka, ale také Stana Lee a Genea Colana. 

Ti potěšili svět postavami jako Iron Man, Black Widow, Falcon, Ant-Man nebo týmem X-Men a mnoha mnoha dalšími, patří k nejvýznamnějším komiksovým umělcům a jejich díla milují miliony a miliony lidí po celém světě. 

A protože Marvel nechce, aby neustále musel bojovat o práva na tyhle "zlaté doly", tak se rozhodl pokusit se soudně znemožnit dědicům zmíněných komiksových tvůrců, aby mohli žádat o odebrání práv Marvelu na díla Leeho, Ditka a Colana. 

Je těžké odhadovat, jak to u soudu dopadne, v minulosti někdy uspěli tvůrci a jejich dědicové, někdy velké společnosti (často proto, že komiksoví autoři pro ně tvořili na základě smlouvy o dílo nebo jako externisté), takže není jasné, co se stane nyní, ovšem těžko si představit, že by Marvel přišel o práva na všechny díla zmíněné trojice, už jen proto, že se určitě zaštítí armádou extrémně zkušených a extrémně dobře placených právníků. Očekává se tak, že to, co se maximálně může stát je to, že by byl Marvel (respektive Disney) spoluvlastníkem práv, ne o ně úplně přišel.

Zdroj: CBM, Marvel Studios (úvodní fotografie)

Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat