Správci majetku tvůrce Spider-Mana a Doctora Strange hodlají zatopit společnosti Marvel

 


O co kráčí?

Je veřejným tajemstvím, že společnosti dohlížející na filmové verze komiksů od DC a Marvelu se zrovna nepřetrhnou s tím, aby tvůrcům komiksů, které jsou adaptovány do filmové podoby, platili velké částky. Bavíme se tu o pár tisících dolarech, což je u projektů, které vydělávají stamiliony dolarů rozhodně zajímavé. 

Někteří lidé to obhajovali tím, že takto to bylo v minulosti smluvně vyřešeno a ano, to je pravda, ovšem, je tu pár ale. Tím prvním ale je, že firmám nikdo nebrání dát autorům bonus a tím druhým ale je, že jsou tu očividně určité legislativní záležitosti, na které se mohou tvůrci komiksů odvolat.

Nebo to tak aktuálně vypadá. Potomci legendárního komiksového autora Stevea Ditka rozhodli vsadit na takzvaný Copyright Act z roku 1976, který dovoluje tvůrcům a jejich potomkům, aby požádali o navrácení práv na dílo, aby mohli těžit z pozdějšího ekonomického úspěchu jejich výtvorů. 

Ale není to zase tak snadné, Copyright Act platí pouze na území USA (tržeb mimo USA se to netýká) a nevztahuje se na výtvory, které se inspirovaly u původního díla (je tak možné, že bude Marvel argumentovat tím, že nepoužil originální postavy). Plus je tu ta skutečnost, že Copyright Act se nevztahuje na všechny varianty pracovních poměrů a pokud Ditko pro Marvel tvořil na základě smlouvy o dílo, sehrálo by to u soudu důležitou roli. Jen pro upřesnění, daný případný spor se zaměřuje na Spider-Mana a Doctora Strange, které Ditko vytvořil společně se Stanem Lee.

Co se týče šancí na úspěch, tak v minulosti toto některým tvůrcům vyšlo, ale například rodina jiného známého komiksového autora Jacka Kirbyho štěstí neměla a to proto, že se Marvel oháněl tím, že byl Jack externistou. Tak uvidíme, jak to dopadne teď. 

Zdroj: CB, Marvel Studios (úvodní fotografie)

Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat