Ostuda, Marvel a DC vydělávají miliardy, ale komiksovým tvůrcům platí "pár korun"

 

Společnosti za to schytaly kritiku. 

Komiksové filmy od Marvelu a (některé) projekty od DC vydělávají stamiliony a klidně i miliardy dolarů, takže by se dalo čekat, že společnosti budou ke komiksovým tvůrcům, jejichž příběhové linky a postavy používají v seriálech a filmech štědré, ale podle článku The Guardians opravdu nejsou. 

"Podle několika zdrojů autoři nebo umělci, jejichž práce je výrazně zastoupena v marvelovském filmu podle praktik společnosti dostanou pozvánku na premiéru a šek na 5 000 dolarů. Tři rozdílné zdroje tuto částku Guardianu potvrdily."

Tvůrci nejsou povinni zúčastnit se premiéry, takže danou finanční odměnu nemusejí využít na cestovní náklady a ano, nám to na první pohled může přijít jako slušná odměna, ale přece jen, když film vydělá miliardu dolarů a osoba, která vytvořila hlavní postavu dostane pět tisíc dolarů, nepůsobí to úplně férově. 

Není tak divu, že už se nějakou dobou ozývají tvůrci komiksů s tím, že nejsou úplně nadšeni z dané situace a kromě toho si někteří museli vydupat i to, aby jejich jméno vůbec bylo uvedeno v titulcích filmů a seriálů na motivy jejich děl.

Podle všeho to není protiprávní, protože komiksoví tvůrci jsou většinou najímáni kvůli jednotlivým komiksům, často nejsou zaměstnanci daných firem a je smluvně ošetřeno na kolik peněz jsi přijdou, ale samozřejmě Marvelu a DC (které se údajně také nepřetrhne s tím odměnit komiksové umělce) nic nebrání nabídnout tvůrcům bonus, pokud projekt, který se u jejich práce inspiroval uspěje. 

Není tak divu, že se obě společnosti čelí kritice za svůj přístup ke komiksovým tvůrcům.

Zdroj: Marvel Comics/DC Comics (úvodní fotografie)

Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat