Recenze: Justice League Zacka Snydera - Lepší, než verze z roku 2017? Určitě. Bezchybné? Rozhodně ne


 Fandové se konečně dočkali vymodlené verze komiksovky.

Ne, Justice League (2017) nedopadla tak, jak se doufalo. Na tom se shodne velké množství lidí. Měla to být odpověď na marvelovské Avengers, ale vznikl mišmaš, na kterém bylo patrné, že na něm pracovali dva lidé s velmi odlišnými vizemi. 

Jak asi víte, tak původní režisér Zack Snyder se během natáčení svého postu vzdal kvůli tragédii v rodině a na jeho místo nastoupil režisér prvních dvou filmů Avengers Joss Whedon. A mluví se o tom, že studio Warner Bros. instruovalo Whedona, aby z Justice League udělal odlehčenější podívanou. 

Zdroj: Warner Bros./HBO Max/DC Entertainment

Nebyl to dobrý nápad, Justice League očekávání zdaleka nenaplnila, šlo o nedoladěnou komiksovku, která měla potenciál, ale ten byl "pohřben" tím, že film vlastně nevěděl čím, chce být. Chyb měl jednoduše spoustu a tak nepřekvapivě začali fandové volat po tom, aby Snyder dostal šanci dokončit to, co začal. 

Dlouho to vypadalo, že k tomu nedojde, ale nakonec Warner Bros. žádosti fanoušků vyslyšelo, poskytlo Snyderovi volnou ruku, několik desítek milionů dolarů a nechalo ho připravit svůj sestřih, který nabídla streamovací službě HBO Max. 

Nebudu to protahovat a rovnou prozradím to, co asi nikoho nepřekvapí, ano, nová verze je lepší, než ta původní. Laťka nebyla moc vysoko, takže nebylo zase tak těžké ji překonat. Otázka tak zní, jestli je nová Justice League tak skvělá, jak si diváci přáli. 

A jaká je tedy odpověď? Pokud si sundám fanouškové brýle a bude hodnotit Justice League Zacka Snydera s chladnou hlavou, tak můžu s čistým svědomím prohlásit, že nový sestřih DC týmovky je povedený, ale chyby má a není jich úplně málo. 

Čtyři hodiny většinou nenudí, ale tempo občas není ideální

Zřejmě už jste zaslechli, že film bude dlouhý a je to pravda, má zhruba čtyři hodiny, což je stopáž, která může působit na běžného diváka možná až strašidelně. Naštěstí tu není extrémně velké množství míst, která by vysloveně nudila, ale párkrát se tempo hodně zpomalí a Justice League se trochu "táhne". 

Možná by úplně neuškodilo, pokud by došlo k mírnému zkrácení s tím, že určité scény působí spíše tak, že je do filmu Snyder "nacpal" jen proto, že mu je bylo líto nepoužít, ale pro příběh nehrají důležitou roli. 

Zdroj: Warner Bros./HBO Max/DC Entertainment


Jak jsem řekl, nejde o nic vysloveně bolestného, málokdy se dočkáte "zívacích" momentů, ale pokud by některé chvilky (zase) skončily na podlaze střižně, Justice League by to neublížilo, ba právě naopak. 

Mimochodem, když už jsem se zmínil o tom, že se film občas táhne, tak pokud znáte Snyderovu práci, víte, že je to velký milovník zpomalených záběrů. A nic proti tomu, já je mám rád a to velmi, ale musejí být používány s mírou. 

To ale Zack někdy nezvládá a tak se připravte na to, že občas se dočkáte jedné zpomalovačky za druhou a postupem času to začne ztrácet na zajímavosti a efektnost se po čase začne výrazně snižovat. To ale platí jen pro první polovinu filmu, ve druhé se Snyder krotí a se zpomalenými momenty to nepřehání. 

Všichni víme, že je Zack někým, kdo si dává záležet na vizuální stránce svých projektů a platí to i pro Justice League s tím, že o epičnost není nouze. Akce je propracovaná, přehledná, občas přijde s dobrým nápadem, prostě se na ni dobře dívá. 

Možná vás ale trknou do oka některé triky a bohužel to není míněno v dobrém slova smyslu. Pár scén působí dost nedotaženě a ještě by si nějakou práci zasloužily. Není to vysloveně častý problém, ale někdy asi zaznamenáte, že speciální efekty nejsou doladěné a je to škoda. 

O postavách se dozvíme víc

Dost bylo kritiky, teď se vrhneme na to, co se povedlo a naštěstí pozitiva převažují. V první řadě je nutné vyzdvihnout příběh. Ten je mnohem víc drží pohromadě a je srozumitelnější i pro lidi, kteří příliš neznají DC komiksy. A ještě, aby ne, když měl Snyder k dispozici čtyři hodiny. Další bod mají tvůrci za to, že vysvětlili některé věci z původního sestřihu, u kterých člověk původně nechápavě zvedal obočí. Pro příklad jsme zjistili, proč Mother Box v Atlantidě střežilo tak málo bojovníků.

Samozřejmě víc prostoru a šancí zazářit mají jednotlivé postavy. Nejlépe druhé šance využil Cyborg (Ray Fisher), o kterém se nově dozvíme mnohem víc a jeho příběhová linka je podstatně zajímavější, než ve verzi z roku 2017. 

Ale ani ostatní členové týmu Justice League nejsou odsunuti do pozadí, každý z nich si užije svých "patnáct minut slávy". Všichni mají k dispozici dosud neviděné scény a jsou aktéry několika momentů, které si určitě zapamatujete. 


Rozšířena byla i dějová linka úhlavního padoucha Steppenwolfa (Ciarán Hinds), ale úplně mu to nepomohlo. Pořád nejde o dostatečně děsivého a propracovaného protivníka pro Justice League.

Zdroj: Warner Bros./HBO Max/DC Entertainment

Je asi problémem to, že se zničehonic objevil až v tomto filmu a v předchozích projektech zmiňován nebyl, působí tak, jako někdo, kdo se zničehonic vynořil a nemá se členy týmu žádnou společnou historii.

A upřímně řečeno nevím, co si myslet o jeho novém vzhledu. Pokud se zaměřím na jeho vizáž bez brnění, tak asi vypadá lépe, než ve verzi z roku 2017, ale jeho nové brnění mi přišlo poměrně zvláštní a nemůžu se rozhodnout, jestli v dobrém, nebo ve špatném slova smyslu. 

Co je ale určitou útěchou je to, že se dočkáme hned několika nových zloduchů, ovšem možná to ve finále není pozitivní věc, protože se zatím neuvažuje o pokračování a je očividné, že se s jejich využitím počítalo právě v případě dalších dílů. 

I když Snyder připravoval svůj sestřih s tím, že se nepočítá s dvojkou a trojkou, jak bylo původně v plánu, tak to ignoroval a nabídl několik různých příslibů do budoucna (například s Deathstrokem nebo Jokerem), které ale asi vyzní na prázdno. 

Na jednu stranu je fajn, že Deathstroke má víc než jen krátké cameo, ale na tu druhou dost "bolí", že nedostaneme asi víc, než několik dalších minut, které natočil Snyder pro svůj sestřih. 

Hraje to pěkně

Jak bylo avizováno předem, nový je i soundtrack. Respektive staronový, původně na hudbě pracoval Junkie XL, poté ho ale nahradil Danny Elfman, ovšem Snyder povolal do zbraně opět Junkieho a ne všechny songy jsou vysloveně trháky, ale několik se opravdu povedlo.

Zdroj: Warner Bros./HBO Max/DC Entertainment

Co pro mě bylo určitým rozčarováním je skutečnost, že tentokrát je sice přístupnost filmu R (do sedmnácti let vhodné pouze v doprovodu dospělé osoby), ale Snyder toho úplně nevyužil. Ano, stříká o něco více krve a ano, párkrát padne slovo "f*ck,", ale to je zhruba vše, nová verze mi nepřišla výrazněji drsnější, než ta původní, v tomto ohledu se mohlo trochu šlápnout na plyn.

Snyderova Justice League je ale o něco vážnější. Humor úplně nevymizel, pár vtípků tu je (stojí za nimi hlavně Flash), ale je ho méně, než původně, což je v souladu s tím, že je nová Justice League očekávatelně temnější, než Whedonova podívaná. 

Možná to vyznělo tak, že jsem z filmu zklamaný, ale není tomu tak. A to hlavně proto, že jsem očekával lepší Justice League, než je tak čtyři roky stará, ale neměl jsem přehnaná očekávání a nepředpokládal jsem, že Snyder zvládne zázraky. 

Nezvládl, ale film posunul o několik úrovní výš. Pořád to není perfektní, v určitých ohledech film "hapruje", ovšem, ve finále je to jedna z dosud nejlepších hraných komiksovek od DC a to je rozhodně fajn. 

Verdikt:

Ano, Snyder zvládl natočit výrazně lepší film, než je ten z roku 2017, což se předpokládalo s ohledem na (ne)kvalitu původního sestřihu. Na druhou stranu, bylo by naivní očekávat, že párkrát neuklouzne. Uklouzl, triky nejsou vždy doladěné, tempo párkrát zakolísá a otázkou je, jestli byl dobrý nápad připravit půdu pro další díly, když se s nimi aktuálně nepočítá. Ovšem, pozitiva převažují. Příběh je lépe propracovaný, stejně tak postavy a samozřejmě akce většinou nezklame. Justice League Zacka Snydera je jedním z povedenějších DC filmů, nicméně zázraky neočekávejte, Snyder je (většinou) šikula, ne kouzelník. 

Hodnocení: 7,5 z 10

 

Zdroj: Warner Bros./HBO Max/DC Entertainment (úvodní fotografie)
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat