Komiksové filmy poskvrnily kina, celou kulturu a lidé jsou kvůli nim dětinští, myslí si význačný komiksový tvůrce


 Alan Moore má kontroverzní názor. 

S ohledem na to, že jsou komiksové filmy dominantním žánrem v kinech (nebo byly, když kina fungovala klasickým způsobem), je jasné, že se čas od času vynoří někdo, kdo se pustí do jejich kritiky. V minulosti to udělal například filmař Martin Scorsese, ke kterému se přidalo několik kolegů, ale nestává se každý den, že by kritikou nešetřil někdo, kdo má ke komiksové tematice hodně blízko. Jako například tvůrce jednoho z nejoceňovanějších komiksů Watchmen Alan Moore:

"Většina lidí aktuálně srovnává komiksy se superhrdinskými filmy. Kvůli tomu je to pak ještě obtížnější. Neviděl jsem superhrdinský film od dob prvního Batmana od Tima Burtona. [Komiksové filmy] poskvrnily kina a také do určité míry kulturu. Před pár let jsem řekl, že si myslím, že je to varovný signál, stovky tisíc dospělých stály ve frontě, aby viděly postavy, které byly vytvořeny před 50 lety, aby pobavily dvanáctileté kluky. Vypadalo to tak, že to ovlivňuje jakousi touhu uniknout složitosti moderního světa a vrátit se zpět k nostalgii, vzpomínce na dětství. To se zdálo být nebezpečné, dělalo to populaci více infantilní."

Dál Moore zmínil nečekanou věc, odkázal na rok 2016, kdy se například Velká Británie rozhodla opustit Evropskou unii a Alan poznamenal, že v dané době bylo 12 nejúspěšnějších filmů superhrdinských. Upozornil, že to nemusí mít souvislost, ale že jde o symptom stejné věci - popírání reality a hledání jednoduchých a senzačních řešení. 

Moorovy komiksy jsou často velmi komplexní a zaměřují se na náročná témata, takže asi nepřekvapí, že se mu moc nelíbí filmy, které jsou určeny hlavně k pobavení, na druhou stranu těžko říct, jestli názor, že díky nim se lidé stávají více dětinskými, je založen na reálných základech. 

Zdroj: Deadline, Warner Bros. (úvodní fotografie)

Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat