Pokud se před kamerou i za ní neobjeví ženy, zástupci národnostních menšin a členové komunity LGBTQ+, tak na Oscara zapomeňte, vzkázala Akademie

 


Akademie filmového umění a věd stanovila nové podmínky.

V posledních letech zaznívají požadavky na rozmanitost filmového a televizního průmyslu a není na tom obvykle nic špatného, pokud je to děláno citlivě a nepřehnaně. Nicméně, těžko říct, jestli to platí i pro nové rozhodnutí Akademie filmového umění a věd, která zaštiťuje udílení Oscarů.

Právě ta přišla s novými podmínkami pro filmy, které se chtějí ucházet o vítězství v kategorii Nejlepší film. Byly určeny čtyři kategorie, kdy film musí splnit alespoň dvě, aby mohl bojovat o nominaci.

Ve stručnosti jsou ony kategorie následující:

Kategorie A (filmu musí splnit jednu ze zmíněných podmínek):

Představitelé hlavních rolí, případně výrazných vedlejších patří k některým z rasových nebo etnických skupin.

Nejméně 30 % menších vedlejších rolí připadá hercům z rasových nebo etnických skupin, ženám, osobám z komunity LGBTQ+, případně osobám s kognitivním nebo fyzickým postižením. 

Hlavní dějová linka/námět se zaměřuje na ženy, rasové nebo etnické skupiny, tématiku LGBTQ+, případně na osoby s kognitivním nebo fyzickým postižením.


Kategorie B (filmu musí splnit jednu ze zmíněných podmínek):

Alespoň dvě vedoucí pozice v případě různých součástí štábu (např. casting, kamera, produkce, režie, střih, kostýmy, hudba, trikové efekty, scénář atd.) musejí mít ženy, členové rasové nebo etnické skupiny, členové LGBTQ+ komunity, případně lidé s kognitivním nebo fyzickým postižením.

Alespoň jedna vedoucí pozice musí připadnout osobám z rasových nebo etnických skupin jsou jako Asiaté, Hispánci, Afroameričané, domorodé obyvatelstvo, Havajci atd.

Alespoň šest pracovních pozic ve štábu a technické podpoře musí připadnout členům rasových nebo etnických skupin.

Alespoň 30 % štábu musejí tvořit ženy, zástupci rasových nebo etnických skupin, členů LGBTQ+ komunity, případně osoby s kognitivním nebo fyzickým postižením. 

Kategorie C (je nutné splnit obě podmínky):

Daný film musí poskytnout placenou stáž ženám, zástupcům rasových nebo etnických skupin, členům LGBTQ+ komunity, případně osobám s kognitivním nebo fyzickým postižením.

Filmová produkce/distribuce musí poskytnout neplacenou stáž ženám, členům rasových nebo etnických skupin, členům LGBTQ+ komunity, případně osobám s kognitivním nebo fyzickým postižením.


Kategorie D:

Filmové studio má na vedoucích seniorských pozicích také ženy, zástupce rasových nebo etnických skupin, Asiaty, Afroameričany, Hispánce, domorodé obyvatelstvo atd., osoby z LGBTQ+ komunity, případně osoby s kognitivním nebo fyzickým postižením. 

Rozmanitost samozřejmě není ničím špatným, ba právě naopak a co si budeme nalhávat, pokud by neexistovala kritéria a limity, které vyžadují zastoupení určité skupiny ve štábu a před kamerou, tak by v případě některých filmových studií měli veškerou moc bohatí bílí mužové a nedali by šanci nikomu jinému, ale je otázkou, zda je dobré v případě rozmanitosti šlápnout takhle intenzivně na plyn. 

Nicméně, dobrou zprávou je, že kategorie jsou většinou poměrně široké a lehce splnitelné a kromě toho začnou tyhle podmínky platit až od roku 2024, takže mají filmaři dost času se na to připravit.

Zdroj: CB

Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat