Ve věku 80 let zemřel režisér Batmana a seriálu Domek z karet


Odešel Joel Schumacher.

Z Hollywoodu bohužel přišla další smutná zpráva, ve věku 80 let zemřel filmař Joel Schumacher. Tenhle newyorský rodák sice vystudoval designerský obor a chvíli to vypadalo, že bude působit v módní branži, ale nakonec ho učaroval filmový svět. 

Nejprve v něm působil jako kostymér, ale postupně se přeorientoval na scénáře (jeho prvotinou byl muzikál Sparkle) a v roce 1981 si u filmu Malá, menší, ještě menší vyzkoušel také režii a očividně ho zaujala, protože se jí věnoval následujících několik dekád. 

Pod jeho dohledem tak vznikly filmy jako Eliášův oheň (1985), Ztracení chlapci (1987) nebo Volný pád (1993). V roce 1995 pak Schumacher nahradil Tima Burtona v případě režie filmů Batman, konkrétně Batman navždy (1995) a Batman a Robin (1997), nicméně, to nevyšlo podle představ, oba filmy byly hodnoceny poměrně kriticky (speciálně pak druhý zmíněný). 

Schumacher se tak rozhodl, že se opět zaměří na temnější a dramatičtější projekty, což byl dobrý krok, protože vznikly povedené filmy jako 8 MM (1999) nebo Fantom opery (2004), který byl nominován na tři Zlaté glóby a stejný počet Oscarů. 

Následovalo několik filmů (posledním byl Teror z roku 2011), které díru do světa zrovna neudělaly, ale za zmínku určitě stojí to, že Joel režíroval několik epizod ze seriálu Domek z karet, jehož tvůrcem je David Fincher, což byl Schumacherův dobrý kamarád. 

Schumacher zemřel po těžkém boji s rakovinou.

Zdroj: Deadline, Warner Bros. (úvodní fotografie)


Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat