V kolika marvelovských filmech se objeví Spider-Man? Uvidíme ho ve Venomovi 2? A jak si zisk rozdělí Disney a Sony?

Co všechno obsahuje nová dohoda?

Asi jen málo lidí věřilo, že Spider-Man zůstane součástí Marvelovského filmového universa. Nedávno se objevily zprávy, že se Disney a Sony nedohodly na nové smlouvě. Poté měla proběhnout další neúspěšná jednání a následně se začalo mluvit o tom, že Disney uvažuje o odkupu práv na Spider-Mana, ale Sony za ně mělo chtít 10 miliard dolarů, což se Disneymu příliš nelíbilo.

Očekávalo se tak, že budou probíhat další jednání, ale více méně se počítalo s tím, že Spider-Man (alespoň na nějakou dobu) opustí Marvelovské filmové universu.

Obavy se ale nenaplnily. Překvapivě bylo prozrazeno, že Marvel bude se Sony spolupracovat i na třetím filmu Spider-Man s tím, že produkovat bude opět šéf Marvel Studios Kevin Feige.

A pokud vás zajímá, co vše nové smlouva, kterou se podařilo uzavřít, obsahuje, tak je to pár zajímavých věcí.

Začněme třeba penězi, což byl ostatně důvod, proč to napoprvé nevyšlo. Původní smlouva poskytovala Disneymu právo na pouhých 5 % ze zisku filmů se Spider-Manem. Nebylo tak divu, že Disney chtěl víc. A to o rovnou 10x víc. Ano, 50 %. To se pochopitelně zase nelíbilo Sony a vypadalo to, že se nepovede najít kompromis. Povedlo. Podle všeho to je nakonec 25 % ze zisku pro Disneyho v případě třetího zatím nepojmenovaného filmu, který by měl do kin dorazit v červenci 2021.

Součástí smlouvy je i to, v kolika dalších marvelovských filmech se Spider-Man objeví. A není jich bohužel moc, vlastně se zatím společnosti dohodly na tom, že Pavoučí muž se ukáže ještě v jednom marvelovském projektu.

Dobrou zprávou pro fandy je asi to, že nová dohoda umožňuje Sony, aby byl Spider-Man součástí jejich ostatních komiksových filmů, což znamená, že to klidně může být i Venom 2 (premiéra 1. 10. 2020). To by byl jistě logický krok, Sony má právo na to dál budovat své vlastní komiksové universum a smlouva s Disneyem je jen na jeden další film Spider-Man a jeden marvelovský projekt. Jestli dojde k prodloužení kontraktu není jasné, takže byl byl od Sony rozumné mezitím rozšiřovat svůj vlastní komiksový svět.

Pro většinu diváků je asi dobrou zprávou, že to nakonec vyšlo a Disney a Sony se dohodly, přece jen, už jsme si na Spider-Mana v Marvelovském filmovém universu zvykli a funguje v něm skvěle.

Zdroj: CB (I, II, III)
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat