Recenze: Teorie velkého třesku - Závěr kultovního seriálu nebyl dokonalý, ale stejně u něj uroníte pár slz

A dojemné video s rozloučením herců.

Dvanáct let, tak dlouho jsme si užívali dobrodružství skupiny geeků v seriálu Teorie velkého třesku. Ale vše dobré jednou končí, a přestože sledovanost byla stále více než skvělá, tak se tvůrci rozhodli, že uzrál čas, aby se milovaný sitcom rozloučil.

Tento týden byla odvysílána poslední dvojepizoda a samozřejmě spousta lidí lidí napjatě očekávala, zda se finále povede. Přece jen, ne vždy to vyjde (Jak jsem poznal vaši matku by mohl vyprávět). A rovnou vás uklidním, Teorie velkého třesku odchází se vztyčenou hlavou, nemá se za co stydět.

Závěrečný dvojdíl (The Change Constant/The Stockholme Syndrome) je překvapivě "klidný", zbytečně netlačí na pilu, pokud jde o drama. Ke konci se dočkáme vyhrocenější situace, ale jinak to tvůrci nepřeháněli a nesnažili se neustále přicházet s jedním velkým zvratem za druhým. A rozhodně to není špatně. Lepší než se pokoušet vše za každou cenu dramatizovat.

Nosnou linkou je sice předání Nobelovy ceny Amy (Mayim Bialik) a Sheldonovi (Jim Parsons), ale není to hlavní pilíř příběhu, tím je poznání Sheldona (ke kterému mu pomůže Penny), že jedinou jistotou v životě je to, že se vše mění a také jeho dlouho očekávané uvědomění si, jak důležití jsou jeho přátele.

To se stalo hlavní náplní posledních minut seriálu a i když to bylo hodně emotivní, tak jsem neměl pocit, že se z nás tvůrci chtějí vyždímat emoce za každou cenu, ale milým způsobem ukázali to, jak si ten obvykle sobecký a sebestředný dlouhán váží lidí, kteří tu pro něj vždy byli.

Scéna to byla opravdu dojemná a to milým a ne laciným způsobem a bylo vidět, že herci dojetí nehráli. Dá se předpokládat, že slzy se objevily proto, že věděli, že je to konec jedné velké etapy jejich života a přiznám se, že to bylo tak milé, že i já jsem měl málem na krajíčku.

Raj zase nic

Upřímně řečeno, těžko si přát lepší tečku, než to, že Sheldon pochopil, co je vlastně důležité. Jasně, můžeme si stěžovat, že nám nebylo více naznačeno, jakým způsobem se budou příběhy hlavních postav dál vyvíjet, ale můj názor je, že ukončení, které tvůrci zvolili byli více uspokojivé, než okatě otevřené konce.

Jestli mě ale něco zamrzelo, tak to, že jsme neviděli spoustu postav, které by si to zasloužily. Určitě by nebylo špatné, pokud by se na předávání Nobelových cen objevili rodinní příslušníci některých hlavních postav. Na druhou stranu, mírnou útěchou může být to, že se v závěrečných dílech mihli třeba Barry Kripke (John Ross Bowie) nebo Bert Kibbler (Brian Posehn) a samozřejmě rektor Siebert (Joshua Malina). Nicméně tu určitě byl prostor pro alespoň camea dalších diváckých oblíbenců.

Trošku líto mi bylo také to, že se Raj (Kunal Nayyar) nedočkal příslibu pořádného vztahu. V předchozí epizodě se rozešel se svou snoubenkou Anu (Rati Gupta) a v tomto dílu/ech mu scenáristé do cesty přihráli Sarah Michelle Gellar, ale to byla samozřejmě snaha o vtipnou dějovou linku, ne náznak toho, že našel svou životní lásku. Byť jsem tvrdil, že mi nevadí absence otevřených konců, tak v případě Raje bych ocenil, kdyby nám bylo ukázáno, že i on má šanci na lásku. Zápletka se Sarah byla trochu zbytečná.

Ne všechno tedy bylo ideální, ale přesto jsem sledoval poslední minuty Teorie velkého třesku s úsměvem. Vím, že byli lidé, kterým se nelíbilo, že se ze sitcomu o skupince nerdů stala spíše vztahová podívaná, ale to mě netrápilo. I tak pro mě byla Teorie velkého třesku seriálem, na který jsem se každý týden těšil, protože jsem věděl, že se pobavím. Jsem tak rád, že se Teorie rozloučila způsobem, za který se rozhodně nemusí stydět. A to o sobě nemůže prohlásit každý seriál.

Klady

+: Dojemné, ale ne laciným způsobem
+: Bez okatých otevřených konců
+: Tvůrci si odpustili snahu o zbytečné dramatizováni


Zápory

-: Objevit se mohlo víc oblíbených vedlejších postav
-: Raj se nedočkal příslibu šťastné budoucnosti

Verdikt:

Příjemně nedramatické a emotivní (ale ne přehnaně) rozloučení s kultovní sérií, která nás bavila nějakých 12 let. Ne všechny příběhové linky se dočkají rozuzlení, tvůrci nenabídnou ani příliš indicií o tom, jaká bude budoucnost hlavních hrdinů, ale i tak je to důstojné sbohem, které nezklame.

Hodnocení: 90 %

Nakonec se ještě podívejte na video zveřejněné Kaley Cuoco (Penny), které ukazuje loučení herců. A jestli u toho nebudete pofňukávat, tak máte srdce z kamene.

Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat