Hra o trůny: 5 důvodů, proč diváci nesnáší poslední díl

Co se jim nelíbí? POZOR, SPOILERY!!!

Není to tak dlouho, co diváci nedali dopustit na kultovní fantasy seriál Hra o trůny. Kdo ho nesledoval, byl za trapáka a kdo ho pomlouval, byl za kacíře. Nicméně, v průběhu vysílá osmé a současně finální řady se objevovala větší a větší nenávist a kritika seriálu, který býval jedním z nejmilovanějších projektů za dlouhé roky.

Vyvrcholilo to pátou a předposlední epizodou nazvanou The Bells, která měla premiéru v neděli a patří k nejhůře hodnoceným v historii seriálu. Důvody? Je jich hned několik.

V první řadě je ale nutné zmínit, že daný díl je z pohledu řemeslného zpracování vynikající. Bojové scény jsou intenzivní, brutální, atmosférické a je radost na ně pohledět. Ostatně, režii obstaral specialista na akční díly Hry o trůny Miguel Sapochnik.

Kritika tak nemíří na obrazové ztvárnění daného dílu, ale na scénář, který obstarali duchovní otcové seriálu David Benioff & D. B. Weiss. A co konkrétně se tedy divákům vůbec, ale vůbec nelíbí?

5. Vykoupení Jaimeho Lannistera

Už delší dobu kráčí Jaime Lannister (Nikolaj Costar-Waldau) po stezce vykoupení. Z původně záporné postavy, která shazovala děti z věží a vraždila krále, se stal sympatický hrdina, který se postavil na tu správnou stranu. A dokonce se zdálo, že ho čeká šťastná budoucnost s Brienne z Tarthu (Gwendoline Christie).

Jak naivní jsme byli, když jsme tomu uvěřili. Najednou Jaime otočil a rozhodl se vrátit se ke své šílené sestře Cersei (Lena Headey) a vykašlat se na vše dobré, co udělal. A zrovna nadšených ovací se nedočkalo ani to, jak Jaime a Cersei zemřeli (pokud tedy opravdu zemřeli). To bylo, mírně řečeno, uspěchané.

4. Euron Greyjoy (Pilou Asbæk) vs Jaime Lannister

Také další kritika se týká Jaimeho, i když tentokrát to není vysloveně jeho vina. Je řeč o jeho střetu se záporákem Euronem Greyjoyem. Souboj nebyl vysloveně špatný, i když si asi mnozí představovali, že Euron skončí mnohem hůře. Přece jen, "nudné" probodnutí mečem nebylo dostatečně mučivou smrtí pro tak nesnášenou postavu, nicméně hlavním problémem je podle mnohých to, že se Euron najednou objevil ve stejnou dobu a na stejném místě jako Jaime. To prostě bylo moc okaté.

3. Neporazitelný drak

V minulé epizodě byl druhý z draků Daenerys Targaryen (Emilia Clarke) Rhaegal překvapivě rychle zabit loďstvem Eurona Greyjoye, konkrétně obří kuší nazývanou scorpion. Daenerys tak zbyl pouze jeden drak a to Drogon. A právě s ním Daenerys zaútočila na Královo přístaviště, které bylo vybaveno hromadou kuší, ale očividně vojáci, kteří měli za úkol mířit potřebují navštívit očního, protože se ne a ne trefit. Tedy, někteří se ani nesnažili mířit, prostě jen koukali a čekali na to, až skončí v plamenech.

2. Zlatá společnost předvedla... velké kulové

Aby Cersei měla šanci čelit Daenerys a její armádě, dohodla se Zlatou společností, která jí poskytla své žoldáky. A ti se ukázali být... naprosto zbyteční. V pár vteřinách je Daenerys spálila na prach a bylo vystaráno. Pořádně se nezapojili do bitvy, byli v podstatě jen obětními beránky, kteří měli ukázat to, jak drsná Daenerys je.

1. Šílená Daenerys

A právě Daenerys se týká největší kritika. Původně byla podle mnohých diváků prezentována jako bojovnice proti tyranii, ale v poslední epizodě jsme zažili to, že se z ní stal více méně vražedný maniak, který bez mrknutí oka likvidoval i nevinné a zničil Královo přístaviště, přestože se vzdalo.

K tomu ale já musím poznamenat, že ona změna nebyla zase tak šokující, v průběhu několika minulých řad nám tvůrci naznačovali, že Daenerys známá jako "Lamačka okovů" umí být až překvapivě bezcitná a krutá, takže to nepřišlo jako blesk z čistého nebe, speciálně pak s ohledem na to, že se (vcelku pochopitelně) cítila zrazená i svými spojenci.

Přiznejme si to, epizoda The Bells nebyla dokonalá, měla své velké mouchy, ale neřekl bych, že si zaslouží až tak velkou nenávist, které se dočkala. Nicméně, scenáristicky nebyla úplně doladěná a tvůrci známí jako David Benioff a D. B. Weiss budou muset v poslední epizodě dokázat, že vědí, co dělají.

A právě oni obhajují činy Daenerys jako reakci na zradu Cersei (zabila Missandei a nepřišla pomoci v boji proti Bílým chodcům). Královo přístaviště z pohledu Daenerys reprezentovalo vše, co jí bylo sebráno (trůn, milovaní lidé...), tím pádem udělala, co udělala... Je to dostatečně pochopitelný důvod? To už je na rozhodnutí fandů, nicméně s ohledem na to, že plno lidí lituje toho, že pojmenovali své dítě Daenerys, se nezdá, že by byli z činů téhle blond Matky draků nadšení.

Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat