Recenze: Aquaman - Konečně film, za který se DC nemusí stydět?

Povedla se Aquamanova sólovka?

K Aquamanovi (2018) se upínaly velké naděje. První reakce byly pochvalné, režie se ujal šikula James Wan, trailery vypadaly nadějně a Jason Momoa v hlavní roli byl sázkou na jistotu.

Věřilo se tak, že Aquaman bude to, co filmový DC vesmír potřebuje. A ano, můžu prohlásit, že tentokrát tu máme film, za který se nemusí společnosti Warner Bros. a DC stydět a je rozhodně lepší a zábavnější než většina DC projektů z posledních let.

Ovšem, aniž bych chtěl být (příliš) zlý, není těžké předchozí DC filmy překonat. Většina z nich nebyla úplně excelentních a to, že je Aquaman lepší nemusí znamenat, že je skvělý.

A z mého pohledu není. Rozhodně nebudu tvrdit, že nestojí za návštěvu kina. Pokud jste fandové komiksovek a to z jakékoliv stáje, pak neprohloupíte, když na Aquamana půjdete. Ale pravdou je, že nejde o zlomový projekt, který by všechny pochybovače dokázal přesvědčit o tom, že je DC někým, s kým se musí v komiksovém žánru počítat.

Aquaman je řemeslně vypilovaný blockbuster, který pobaví, jeden nebo dva dny si na něj občas vzpomenete, pak možná ještě o víkendu o něm pokecáte s kamarády u piva (pardon, limonády) a tím to asi hasne.

Příběh? Nic světaborného nečekejte

Nevím, jak vy, ale já jsem neočekával, že promyšlený děj bude hlavním kladem Aquamana. A není. Je tu klasický příběh o boji o moc, standardní "dojdi z bodu A do bodu B, kde zjistíš, že potřebuješ do bodu C", zákeřný záporák Ocean Master (Patrick Wilson) a větší než malé větší patosu.

Ten mě docela obtěžoval. Scény plné emocí nejsou v komiksových filmech ničím výjimečným, ale v některých momentech už jsem musel trošku kroutit očima. Tvůrci se snažili hrát na city, někdy to fungovalo, ale jindy to byla to až příliš sladké.

Scénář prostě není tím, co by vás oslnilo. Tedy, až na to, jak jsou napsány některé postavy. Samozřejmě Aquaman (Jason Momoa), který je nám prezentován jako charismatický drsňák, který nejde pro hlášku daleko a povedl se i Ocean Master. Jde o působivého záporáka, který je, jak se od Wilsona dalo čekat, také velmi dobře zahrán.

Stížnosti rozhodně nemám ani směrem k Meře (Amber Heard). Není to žádná rozmazlená pipinka, ale někdo, kdo nejde pro ránu daleko. Nepotřebuje, aby ji Aquaman zachraňoval, je jeho rovnocennou partnerkou, ne "hezkým doplňkem".

S některými dalšími postavami to ale není až tak slavné, pár jich tu je jen do počtu (například Vulko, jehož potenciál nebyl ani zdaleka využit).

Hlavním pilířem obsazení je ale samozřejmě Jason Momoa, jehož charisma a pohodovost dělají z Aquamana někoho, koho si prostě musíte zamilovat.

Pestrobarevné na druhou

Pokud jste viděli alespoň pár fotek a nějaký trailer k tomu, víte, že Aquaman je vizuálně divokou podívanou. Řeč je především o světě pod hladinou, který vypadá, jako byste do mixéru hodili nějakou velkorozpočtou pohádku a Avatara k tomu.

Pokud nejste fandové pestrých barev a spousty světelných efektů, tak tohle není nic pro vás. Režisér James Wan a tvůrci speciálních efektů se vyřádili a výsledkem je film po okraj natřískaný digitálními triky.

Některé nejsou úplně dokonalé, ale většinou jsou povedené a několik scén je dechberoucích. Nicméně, někdy by se chtělo říct, že už je to trošku moc a stává se z toho digitální guláš.

Naštěstí to ale není častým případem a většinou Aquaman obrazově nezklame. Stejně tak akční scény jsou choreograficky dobře zvládnuty, navíc přehledně sestříhány, takže víte, co se děje. Kromě toho jsou efektní, protože Wan se očividně inspiroval u Snydera v případě "zpomalovaček" a je zřejmé, že má také rád "kroužící" záběry. Ale někdy to s nimi tak přehání, že se z toho točí hlava. Dá se to ale přežít bez pytlíku na zvracení.

Obecně je akce zvládnuta dobře, ale bohužel to neplatí pro tempo filmu. Upřímně si myslím, že by mu neuškodilo lehké prostříhání, protože je tu několik hluchých míst.

Ale bez ohledu na výtky, Aquaman je zvládnutou epickou jednohubkou, která balancuje na hraně komiksovky a pohádky, což je spojení, které funguje překvapivě dobře.

Klady

+: Jason Momoa
+: Některé působivé scény
+: Obvykle povedená akce

Zápory

-: Nevyrovnané tempo
-: Někdy přehnaná snaha ždímat emoce
-: Příběh neoslní

Verdikt:

Vezměte pohádkově naivní příběh, přijdete hromadu digitálních efektů, povedené akční scény, působivého záporáka a charismatického hlavního hrdinu, pořádně promíchejte a máte Aquamana. Není to nejlepší letošní komiksovka, ale je to jedna z nejlepších komiksovek od DC. I když nezbývá než zopakovat, že je to hlavně díky Jasonu Momoovi.

Hodnocení: 70 %

Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat