Recenze: Hra o trůny S07E01 (Dragonstone) - Můžeme začít?

Konečně je to tady. POZOR, SPOILERY!!!

Trvalo to nesnesitelně dlouho, ale konečně jsme se dočkali startu sedmé série Game of Thrones.

Tvůrci slibovali, že předposlední sedmidílná řada bude dynamičtější, než ty předchozí a zpočátku to tak opravdu vypadá. Arya Stark (Maisie Williams) bez mrknutí oka vyvraždí většinu z mužské populace rodu Freyů, což je rozhodně uspokojivý moment.

Pak se ale dění docela zklidní. Nevadí to, cílem úvodního dílu je vybudovat základy, na kterých bude zbývajících šest epizod stavět.

Netvrdím, že bych neocenil o něco svižnější spád, ale nemůžu říct, že bych se nudil. Je tu pár momentů, které (alespoň zatím) nejsou tak důležité, například chvíle, ve které má cameo zpěvák Ed Sheeran se nezdá být kdovíjak zlomová pro dění, ale je to docela roztomilé.

Určitě lákavý je měnící se vztah mezi Sansou (Sophie Turner) a Jonem (Kit Harington). Už v šesté řadě bylo naznačeno, že by se mohl mezi nimi zrodit konflikt a to se potvrdilo. Zatím kolem toho chodí tvůrci po špičkách, ale je v podstatě jasné, že se situace vyostří.

Stejně zajímavá bude i potenciální aliance mezi Lannistery a Euronem Greyjoyem (Pilou Asbæk). To je sice bratrovrah a arogantní hajzlík, ale takový, jehož sebevědomí vás bude bavit a je vlastně sympaticky nesympatický.

Překvapivě mnoho prostoru dostal i Sam (John Bradley), který se možná stane rozhodujícím aspektem ve válce proti Bílým chodcům.

Dobrá, asi nebylo třeba, abychom tolik času sledovali, jak vylévá výkaly, ale jinak byly jeho scény buďto zábavné nebo slibovaly, že v budoucnu výrazně ovlivní příběh. A navíc, Sam je bezva, takže když je více vidět, vůbec to nevadí.

Všichni proti Lannisterovým

To stejné platí pro Cersei (Lena Headey), která sice byla na obrazovce jen pár minut, ale i to stačilo k tomu, abych si vybavil, proč ji tak rád nenávidím. Chladná, vypočítává a hlavně nebezpečná potvora, která se neštítí skoro ničeho.

A i když mají Lannisteři nepřátele téměř na všech světových stranách (což jí Jaime velmi upřímně připomněl), očividně se stále cítí na koni a nezdá se, že by byla extra nervózní.

Asi nejsem sám, kdo se těší na to, až pozná, že pýcha předchází pád.

Jak už je u Game of Thrones zvykem, tak je i premiérovém dílu sedmé řady objevuje hromada dějových linek a postav. A i když jde často jen o několikavteřinové nebo přinejlepším několikaminutové výstupy, obvykle stojí za to.

Například taková Lyanna Mormont (Bella Ramsey) je prostě skvělá a jednostranné laškování mezi Tormundem (Kristofer Hivju) a Brienne (Gwendoline Christie) je hodně zábavné.

Mimochodem, hned v prvním dílu jsme se dočkali představení nové postavy v podání skvělého Jima Broadbenta. Jde o arcimistra Marwyna, což bude zřejmě hodně svérázný pán.

Pomalu ale jistě

Jestliže doufáte, že první díl sedmé řady bude zběsilou jízdou, tak bohužel ne. Jde o opatrné naznačení toho, že se pomalu rozbíhá velká šachová partie, která rozhodne o osudu Západozemí. Není přichystána hromada zlomových momentů, ale přesto jde o slušný start, který je zakončen výtečnou tečkou v podobě krátké, ale úderné fráze z úst Daenerys (Emilia Clarke).

Klady

+: Hromada zábavných momentů
+: Euron Greyjoy, Lyanna Mormont a pár dalších postav
+: Několik rodících se konfliktů, ale také aliancí

Zápory

-: Některé scény jsou místy zdlouhavé
-: Až moc výkalů
-: Více akce by asi nevadilo

Verdikt:

Místy možná zbytečně opatrný, ale působivý start sedmé řady, které pomalu ale jistě naznačuje, že se blíží velké věci. Tempo občas pokulhává, ale rozhodně se nebudete nudit.

Hodnocení: 80 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat