Recenze: Game of Thrones S07E03 (The Queen´s Justice) - Připravte se na smrt oblíbené postavy

Epizoda plná překvapení. POZOR, SPOILERY!!!

Sedmá řada Game of Thrones má mít podle slov tvůrců rychlejší tempo, než jsme zvyklí a soudě podle třetí epizody mluvili pravdu.

Hned na začátku se odehrál moment, na který asi většina čekala už nějakou dobou a to setkání Jona Snowa (Kit Harington) a Daenerys Targaryen (Emilia Clarke), tedy dvou asi nejkladnějších postav ze seriálu.

Původně jsem předpokládal, že půjde o vrchol daného dílu, ale pravdou je, že nová epizoda je tak nabušená, že tahle událost byla v podstatě nejméně zajímavá. Nechci tím naznačit, že by byla nudná, naopak, byla zábavná (hlavně díky ostatním postavám v čele s Tyrionem), ovšem následující dějové linky byly prostě víc působivé.

Například se nám tu odehrálo několik smrtí. Ta první nebyla s ohledem na události z předchozího dílu překvapivá. Cersei (Lena Headey) se do rukou dostaly Tyene Sand (Rosabell Laurenti Sellers) a Ellaria Sand (Indira Varma) a bylo jasné, že se s nimi Cersei párat nebude.

Docela nečekané ale bylo, že je nenechala například stáhnout z kůže nebo něco podobně "roztomilého". Udělala totiž něco mnohem horšího. Otrávila Tyene a nechala Ellariu žít, aby sledovala její pomalé umírání a následný rozklad.

Možná to není tak efektní jako rozmáčknutí hlavy, které Cersei zvažovala, ale rozhodně je to krutější.

Když už je řeč o Lannisterových, tak je zajímavé sledovat, jak se situace otáčí v jejich prospěch. Původně se zdálo, že jsou nahraní. Přece jen, stojí proti někomu, kdo má k dispozici hromadu elitních vojáků a tři dospělé draky k tomu.

Jenže jak se ukazuje, lev zahnaný do kouta umí vystrčit drápy a pořádně škrábnout a situace není tak jednoznačná, jak se mohlo původně zdát. A je to dobře, díky tomu je seriál ještě napínavější.

Milé shledání

Určitým oddechem od politikaření a válčení bylo dění na Zimohradě, kde došlo k milému setkání Sansy (Sophie Turner) a Brana (Isaac Hempstead Wright). I když bylo poněkud rozpačité, z Brana je Tříoká vrána, což je pro Sansu dost matoucí.

Další optimističtější chvilky se odehrály v Citadele. Dozvěděli jsme se, že byl Jorah (Iain Glen) vyléčen Samem (John Bradley), takže se může vydat zpět za Daenerys. A ta bude očividně potřebovat každou pomocnou ruku.

Zatím se jí totiž příliš nedaří. V minulém dílu Euron Greyjoy (Pilou Asbæk) rozprášil většinu z jejího loďstva a v nové epizodě sice její armáda snadno dobyla Casterylovu skálu, ale to hlavně proto, že většina vojska Lannisterů a jejich noví spojenci rod Tarlyů útočili na Vysoké zahrady.

A uspěli. Došlo tak k velmi nepříjemné události a to smrti nesmírně oblíbené Olenny Tyrell (Diana Rigg). Naštěstí odešla klidně a bezbolestně (Jaime přesvědčil svou sestru, aby ušetřila Olennu mučení) a před smrtí měla šanci na sympaticky štiplavý proslov a prozrazení pravdy o Joffreym (Jack Gleeson).

Mimochodem, pokud doufáte, že Olenna přežila (její smrt nám nebyla ukázána), tak vás zklamu, bylo potvrzeno, že její představitelku jsme v seriálu viděli naposledy.

Klady

+: Působivé zvraty
+: Dobře zpracované rozloučení Olenny
+: Skvělé dialogy i monology

Zápory

-: Setkání Daenerys a Jona mohlo být špetku působivější

Verdikt:

Téměř dokonalá epizoda, která nabídla pár zvratů, překvapivou smrt, bitevní scénu a posunula dění docela výrazně kupředu. Prostě lahůdka.

Hodnocení: 95 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat