Recenze: Jaký byl megacrossover seriálů Arrow, The Flash, Legends of Tomorrow a Supergirl?

Byla to taková pecka, jak se doufalo? POZOR, SPOILERY!!!

Ve chvíli, kdy bylo oznámeno, že se Supergirl ve druhé řadě přesune na stanici The CW, bylo v podstatě jasné, že se dříve nebo později dočkáme jejího crossoveru s Arrowem, Flashem a Legends of Tomorrow.

Je to za námi. Čtyřdílná podívaná byla odvysílána a nepřekvapivě výrazně nakopla sledovanost stanice The CW.

SOUVISEJÍCÍ: MEGACROSSOVER SERIÁLŮ ARROW, FLASH, LEGENDS OF TOMORROW A SUPERGIRL ZAMÁVAL SLEDOVANOSTÍ. V DOBRÉM SLOVA SMYSLU

Jenže to, že byl projekt sledovaný, nemusí automaticky znamenat,  že byl dobrý. Byl? Na to není úplně jednoduché odpovědět. Rozhodně nešlo o zklamání, zvládl pobavit, ale mezery měl. A ne malé.

On už samotný námět byl docela riskantní volbou. Přece jen, invaze mimozemšťanů působí "věrohodně" v Supergirl nebo Legendách, ale v případě Arrowa, který je v nové řadě (díkybohu) poměrně realistický, to trošku bilo do očí.

S lehce přimhouřenýma očima se ale dala zápletka s "emzáky" překousnout. A řekněme si to upřímně, nešlo tu v první řadě o to, aby scenáristé oslnili strhujícím námětem, ale museli prostě najít nějaký důvod, proč by měli všichni hrdinové spojit síly.

Děj sám o sobě příliš originality nepobral. Měli jsme tu klasické ovládnutí mysli a poštvání proti sobě, devastující bombu a několik dalších klišé.

Nemůžu říct, že by mi příběh vysloveně vadil, ale pokud by přišel s něčím neokoukanějším, určitě bych nenadával.

Každý měl svých 15 minut slávy

Zklamalo mě něco jiného a to, že epizoda Supergirl v podstatě crossoverem nebyla. Pokud pomineme závěrečný moment, tak chybělo propojení se zbývajícími třemi seriály a to je docela nemilé překvapením s ohledem na to, že právě Supergirl měla vše odstartoval.

A jelikož zmíněná finální scéna byla součástí "opakovačky" na začátku Flashe, tak pokud se někdo na Supergirl nepodíval, o nic nepřišel.

Radost mi udělalo, že i když se na scéně pohybovala hromada postav, tak skoro všechny dostaly prostor. Někdy delší, někdy kratší, ale téměř nikdo nepůsobil jako "křoví". Tedy, až na výjimky, jakou byla třeba Speedy (Willa Holand). Nebyla ovšem jediná, celý nový Tým Arrow přišel trošku zkrátka a taková Artemis (Madison McLaughlin) se vůbec neobjevila. Trochu zamrzelo i to, že se finální party nezúčastnili všichni (například zmíněná Speedy).

Ale jinak se téměř všichni členové osazenstva dočkali svých 15 minut slávy. Navíc, postavy se mezi sebou popichovaly, vtipkovaly a fungovalo to.

Docela násilně ale působilo, že se tvůrci do děje pokusili vměstnat novou záporačku. Nejen, že se objevila jen na pár vteřin, ale souboj s ní byl bolestně odbytný a nezáživný. Její přítomnost v podstatě postrádala větší smysl.

Když už jsem se zmínil o akci, tak té je v crossoveru docela dost a není špatná. Je očividné, že se tvůrci inspirovali u jiných projektů (neříkejte, že vám scéna, ve které se hrdinové rozběhnou vstříc mimozemšťanům, nepřipadala jako vystřižená z Captain America: Občanská válka), ale to se dalo čekat.

Nemůžu říct, že bych měl u sledování podobně sympaticky mrazivý pocit jako například u Avengers, ale bylo milé vidět dámy a pány pohromadě. I když, nebylo by úplně špatné, pokud by během bitek více spolupracovali (občas někdo někoho zachránil, ale jinak si každý jel "na vlastní triko"). Akce jako taková ale byla vcelku povedená.

Jistě, triky byly místy slabší, ale člověk musí být tolerantní, stanice The CW není extrémně bohatá, takže nemůžeme čekat úplně špičkové speciální efekty. Vesměs byly uspokojivé.

Hromada pomrknutí

Scenáristé si samozřejmě nenechali uniknout možnost odkazovat na jiné projekty. Někdy to bylo zbytečně okaté a skoro až "hujerské" (bylo jasné, že se tvůrci snaží zavděčit divákům za každou cenu), ale některá pomrknutí byla hodně zábavná. Například zmínka o Tommym a tom, že dělá doktora v Chicagu (jeho představitel Colin Donnell je jedním z herců v lékařském seriálu stanice NBC Chicago Med) nebo hláška Raye Palmera (představitel Supermana ze Superman se vrací Brandon Routh), že Kara (Melissa Benoist) vypadá jako jeho sestřenka, mě pobavily.

Nakonec to nedopadlo špatně. Očekávání byla velká a nejsem překvapený, že nebyla úplně naplněna. Několik věcí mi vadilo, ale docela jsem se pobavil a megacrossover podle mého svůj účel splnil. Pro příště by to chtělo více zapracovat na příběhu a dopilovat nějaké detaily, ale na to, že to bylo poprvé, to šlo.

Verdikt:

První megacrossoveru by si zasloužil propracovanější příběh (a triky), ale je docela zábavný. Akce je dost, chemie mezi postavami funguje a většina z účastníků dostane prostor. Ale vše rozhodně není ideální. Epizoda Supergirl není pro dění důležitá a spousta klišé také neudělá radost. Přesto převládá pozitivní dojem.

Klady

+: Akce je dost
+: Vtipkování mezi postavami
+: Různé narážky a odkazy na jiné projekty
+: Většina účastníků dostane prostor


Zápory

-: Tedy, až na pár výjimek (jako je Speedy)
-: Docela dost klišé
-: Startovní epizoda Supergirl má minimum crossoverového obsahu

Hodnocení: 70 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat