Připravte si kalkulačky, neuvěříte, kolik vydělala společnost Disney za vstupenky do kina

Takových peněz...

Začínalo to roztomilými kreslenými postavičkami v roce 1923, ale po 93 letech je společnost Disney úplně někde jinde.

Dá se říct, že ovládá zábavní průmysl, pod jeho křídla spadají společnosti Pixar, Lucasfilm, Marvel a hromada dalších.

A v případě filmové branže se společnosti nesmírně daří. Aktuálně se jí povedlo pokořit hranici 5,85 miliard dolarů za vstupenky (jde o celosvětové údaje) a to je teprve listopad (za celý minulý rok to bylo 5,84 miliardy dolarů).

Společnost za to vděčí hlavně filmům Hledá se Dory, Zootropolis: Město zvířat a Captain America: Občanská válka.

Pokud chce firma překonat rekord, tak jí ještě dost peněz chybí. Zatím ho drží konkurenční Universal, která za minulý rok utržil 6,89 miliardy dolarů. Vděčí za to hlavně hitovkám Rychle a zběsile 7 a Jurský svět.

Ovšem, Disney má slušnou šanci, že to "dá", protože má tento rok v ohni další želízka, především pak dobře hodnoceného Doctora Strange a také Rogue One: Star Wars Story.

Na druhé straně, ani Disney se nevyhnul propadákům, mezi které patří například Alenka v říši divů: Za zrcadlem. Ta vydělala necelých 300 milionů při rozpočtu 170 milionů a nepsané pravidlo zní, že by měl film utržit alespoň dvojnásobek svých rozpočtů, aby mohl být považován za úspěšný.

Přesto ale na sebe může být Disney hrdý a on také je, což prohlásil jeden z šéfů společnosti Alan Horn:

"Druhý rok v řadě dosáhla The Walt Disney Studios nového vrcholu v případě tržeb z kin a to díky absolutně prvotřídní kolekci projektů od Disneyho, Disney Animation, Pixaru, Marvelu a Lucasfilmu. Tento úspěch je výsledkem vytříbeného talentu a inovativní práce, které celý tým našeho studia vložil do natáčení těchto globálních filmových zážitků."

Jak se ukazuje, zakoupení Pixaru za 7,4 miliardy dolarů, Lucasfilmu za 4 miliardy a Marvelu za stejnou částku, nebyla vůbec špatná investice.

Zdroj: Variety

Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat