Recenze: Preacher S01E01 (Pilot) - Odstartoval očekávaný komiksový seriál

A tenhle by měl být hodně drsný. POZOR, MÍRNÉ SPOILERY!!!

Komiksový seriál Preacher je jedním z nejočekávanějších projektů poslední doby. Nedivím se. Je pravda, že předlohu detailně neznám, ale vím, že je drsná, drzá, nekompromisní a docela ujetá.

Ovšem, už nějakou dobu je jasné, že hraná podoba nebude úplně věrná předloze. Doporučil to sám tvůrce komiksu Garth Ennis, přestože filmaři původně počítali s poměrně věrnou adaptací.

Je jasné, že odklon od kreslené podoby nebude všem fandům po chuti, ale pro nás ostatní to nehraje až tak velkou roli. Pro nás je důležité, jestli je Preacher zábavný nebo ne.

A on je. I když, první epizoda mě úplně neusadila do židle. Očekával jsem něco trochu údernějšího a svižnějšího.

Tempo je místy pomalé a některé chvilky skoro koketovaly s nudou. Myslím, že kdyby víc zasáhl střihač, asi by to nebyl úplně špatný nápad. Úvodní díl má přes hodinu a pár pasáží je docela rozvleklých.

Kromě jiného jsem doufal v to, že nám bude naservírováno několik hodně ujetých momentů. Byly tu, ale chyběl mi alespoň jeden, u kterého bych si řekl "Jo, tak tohle bude nářez, tohle bude kultovka".

Rozmašírovaný upír, který spadl z nebe, vybuchující duchovní nebo to, že si někdo vyřízne srdce, jsou sice roztomile bizarní okamžiky, ale postrádal jsem nějaký, který by se mi zaryl do paměti a nemohl bych se dočkat, až si o něm promluvím s ostatním v diskusi.

Hlavním pozitivem jsou jednoduše postavy. Ale to se dalo očekávat, sice jsem už zmínil, že nejsem znalec komiksu, ale vím, že ústřední "hrdinové" jsou jedněmi z hlavních pilířů předlohy a na tom se nic nemění ani v případě seriálu.

Kněz a upír vejdou do baru...

Casting je povedený. Dominic Cooper v roli Jesse Custera je bezva. Není to jeho první komiksová role, zahrál si mladého Howarda Stark (ano, otce Iron Mana), ovšem Jesse je hodně jiný. Ale Dominic si i s ním poradil a jeho ne zrovna zdatný kazatel, který čas od času někomu rozmlátí hlavu a zláme kosti v těle, je někdo, koho si docela rychle oblíbíte.

Někteří si asi budou chvíli hledat cestu k vampýrovi Cassidymu (Joe Gilgun). Joe je svéráz, to předvedl už v Misfits a jeho herecký projev je... unikátní. Mně tedy sedí, ale umím si představit, že se najde několik těch, kteří mu nepřijdou na chuť. Jedno je ale jisté, Cassidy určitě není nezajímavý.

Mou favoritkou je ale Tulip (Ruth Negga - mimochodem, jde o partnerku Dominica Coopera). Takhle drsná slečna se umí nejen ohánět, ale má i skvělé hlášky. Dobrá, občas působí jako militantní feministka, ale svým způsobem je to sympatické.

I některé vedlejší postavy mají potenciál, ale zatím nedostaly tolik prostoru, aby bylo zřejmé, co od nich čekat. Až v dalších dílech uvidíme, co mají tvůrci v plánu.

A doufám, že to bude i o něco zajímavější nastínění děje. Vůbec bych nenadával, kdyby nám v prvním dílu nabídly o něco víc střípků z příběhu. Ne, že bych potřeboval, aby mi hned v úvodu naservírovali na stříbrném podnose zápletku, ale podle mého názoru byli hodně skoupí. Kdyby odhalili o něco víc, neprotestoval bych. Náznaky, kterých se nám dostalo, byly velmi mlhavé.

Jsem si vědom toho, že zatím zním dost kriticky, ale faktem je, že Preacher začal dobře. Ale ne tak dobře, jak jsem doufal. Není to tím, že by mě strhl všeobecný hype, já jsem se snažil nemít přehnaná očekávání, doufal jsem v rázný drsný seriál s bezva postavami. Dostal jsem DOCELA rázný a POMĚRNĚ drsný seriál s bezva postavami. Ale věřím, že v následujících epizodách budu moci slova DOCELA a POMĚRNĚ vypustit.

Ve zkratce:

Pilotní díl mohl být ještě ráznější a ujetější a také o něco svižnější, ale přesto to není vůbec špatný start. Hlavně díky zajímavým a skvěle obsazeným postavám. Našlápnuto mají tvůrci dobře, tak snad vyrazí správným směrem.

Klady

+: Obsazení
+: Zajímavé postavy
+: Bezva rvačky

Zápory

-: Tempo občas kolísá
-: Příběh je nastíněn hodně letem světem
-: Chtělo by to nějaký extra WTF moment

Hodnocení: 75 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat