Recenze: Hra o trůny S06E05 (The Door) - Epizoda, u které si ucvkrnete blahem

Hodor. HODOR. POZOR, SPOILERY!!!

Jsme v polovině šesté řady Game of Thrones. A je očividné, že si tvůrci neschovávají to nejlepší jen pro finální epizodu. Ta pátá, nazvaná The Door nabídla vše, co si může divák jen přát a možná i něco navíc. Akce, několik emocionálních momentů a jako bonus větší náhled do mytologie Game of Thrones. Prostě něco, u čeho budou fandové vrnět blahem.

Už první minuty stojí za to. Několikrát jsem zmiňoval, že se mi líbí Sansa (Sophie Turner), která se konečně postavila na vlastní nohy a nebojí se vystrčit drápky. Tentokrát to od ní (zaslouženě) schytal Malíček (Aiden Gillen). Byl to hodně příjemný pocit sledovat onu obvykle bezmocnou slečnu, jak se postavila tváří v tvář mistrnému manipulátorovi a dala mu takovou "sodu", že skoro nebyl schopný slova. Sansa 2.0 je prostě skvělá. A věřím tomu, že i ti, kteří ji předtím nemohli přijít na jméno, si tuhle čím dál ráznější zrzku dříve nebo později oblíbí .

Ale nejen Sansa byla hvězdou dění na Černém hradě (a v jeho okolí). Hodně jsem se pobavil během krátkého, ale vynikající momentu, kdy Tormund (Kristofer Hivju) opět hodil očkem po Brienne (Gwendoline Cristie). Její výraz byl k nezaplacení. Opravdu jsem se od srdce zasmál.

Pokud jde o plánování převzetí Severu, tak to vypadá zajímavě. Jon (Kit Harington), Sansa a jejich spojenci pomalu budují alianci, která by mohla Boltony vyhnat s prominutím sviňským krokem.

Situace začíná vřít i na Želených ostrovech. Tam propukl boj o trůn a jak se dalo očekávat, dost se to zkomplikovalo. Bylo jasné, že Euron (Pilou Asbæk) bude dělat problémy a byl do dohad správný. A přestože to není největší sympaťák a osobně bych raději na Slaném trůnu viděl Yaru (Gemma Whelan), zbystřil jsem, když Euron začal plánovat spojení sil s Daenerys (Emilia Clarke). Pokud k tomu dojde, tak se určitě máme na co těšit. A velmi mě zajímá, co bude dál s Yarou a Theonem (Alfie Allen), kteří vzali nohy na ramena. Ne, že by se jim mohlo někdo divit, strýček si pro ně nepřichystal vřelé objetí.

Fungující doják

Když už jsem zmínil Daenerys, ta se tentokrát objevila jen na chvíli (a dokonce měla šaty a nic nezapálila), ale přesto byla aktérkou jedné z nejdojemnějších chvilek ze všech dosavadních dílů šesté řady.

Ve chvíli, kdy rozkázala Jorahovi (Iain Glen), aby našel lék na svou nemoc a vrátil se k ní, aby stanu po jejím boku, až bude vládnout Sedmi královstvím, mělo asi dost lidí na krajíčku. Já jsem tedy docela cynik a obvykle při podobných momentech koulím očima, ale tohle slušně dojalo i mě. Emilia a Iain předvedli skvělou práci a jednoduše mě dostali.

A úplně chladným mě nenechal ani osud Hodora (Kristian Nairn). Bran (Isaac Hempstead Wright) udělal... (jak to nazvat slušně, slušně to prostě nejde) kravinu a jejím výsledkem bylo, že se přihnal Noční král a jeho armáda.

Nejen, že jsme se dozvěděli, jak se zrodil tenhle mrazivý záporák, ale také jsme zjistili, proč Hodor používá jen jeden výraz. Navíc jsme byli svědky působivé bitvy, která se samozřejmě neobešla beze ztrát a museli jsme se rozloučit s několika fajn postavami včetně Hodora.

Hlubší náhled do mytologie Hry o trůny jsem rozhodně ocenil, ale musím se přiznat, že v určitých chvílích byly některé momenty malinko matoucí (prolínání střípků z minulosti a současnosti může být dost chaotické).

V divadle jde o život

Netradiční podívanou jsme si užili i v Braavosu, kde Arya (Maisie Williams) dostala druhou šanci a nový cíl. Díky tomu měla možnost zhlédnout představení, které svérázným způsobem prezentovalo osud Neda Starka (Sean Bean).

Šlo o zvláštní moment. Stejně jako Arya, i já jsem si vybavil ony okamžiky, které zafungovaly jako spouštěč událostí, které si užíváme už šestým rokem. A Maisie předvedla výborný výkon. Nepřeháněla to s tragickými výrazy, ale z její tváře bylo čitelné, že je pro ni (respektive pro Aryu) bolestné znovu "prožívat" smrt svého otce a nebylo jí po chuti sledovat jeho zesměšňování.

Z mého pohledu byla tentokrát nejslabší dějová linka v Meereenu. Tím nechci říct, že to byla vysloveně nuda, ale ostatní zápletky byly prostě lepší. Přesto se odehrála minimálně jedna působivá scéna a to setkání s další rudou kněžkou (Ania Bukstein). A i když ta vypadá jako někdo ve stylu "mouchy, sežerte si mě", když na to přišlo, dala Varysovi (Conleth Hill), tak zabrat, že se z toho musel nějakou tu chvíli vzpamatovávat.

Upřímně si nepamatuji moment, kdy by byl tolik vyvedený z míry. Obvykle je to rozvážný člověk, kterého není snadné zaskočit. Je jasné, že s touhle dámou není radno si zahrávat.

Tenhle díl odsýpal skvěle. Ani jsem si neuvědomil, že jsme se nepodívali do Králova přístaviště. A na scény z něj se obvykle těším skoro nejvíc. Tentokrát mi ale dění z něj vůbec nechybělo, což je jasný důkaz, že epizoda The Door se prostě povedla.

Ve zkratce:

Vynikající epizoda, která poskytne hlubší náhled do mytologie, odhalí tajemství několika postav, nabídne jednu zajímavou bitvu, zamává s emocemi a dokonce i rozesměje. Nebojím se prohlásit, že jde o zatím nejlepší díl šesté řady.

Klady

+: Rázná Sansa
+: Jorah a Daenerys
+: Pravda o zrození Nočního krále a Hodora

Zápory

-: Pár momentů může být trošku matoucích

Hodnocení: 95 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat