Recenze: Banshee (čtvrtá řada) - Rozloučení špičkového akčního seriálu je zklamáním

Promarněná šance. POZOR, SPOILERY!!!

Seriál Banshee považuji za jeden z nejchlapáčtějších a nejlepších akčních seriálů posledních let. Vynikající rvačky, drsní pánové i dámy, charismatičtí hrdinové i nezapomenutelní záporáci, k tomu dostatek brutality i trocha sexu. Prostě podívaná pro velké kluky a holky.

Doufal jsem, že podobně budu moci popsat i finální čtvrtou řadu. Ale bohužel mě zklamala. A ne málo.

První rozčarování přišlo už před premiérou, kdy bylo oznámeno, že na rozdíl od předchozích sérií, ta závěrečná bude mít jen osm dílu (zvyklí jsme byli na 10). Ovšem, byl jsem optimista a říkal jsem si, že sice budou mít tvůrci k dispozici méně epizod, ale osm je dost, aby nabídli dechberoucí podívanou, která uzavře příběhy z malého městečka Banshee.

A ono prd. Očekával bych, že se filmaři budou soustředit na dějové linky, které rozehráli v minulých sériích. Ale oni zvolili jiný přístup a přidali novou o sériovém vrahovi.

Té je věnováno překvapivě mnoho prostoru a nemůžu si pomoci, ale přišlo mi to jako zbytečné. Zápletka to není až tak zajímavá, aby zabírala prostor jiným, které se prolínaly prvními třemi sériemi a zasloužily by si pořádné uzavření.

Proč máme sledovat nějakého maniakálního satanistu místo toho, abychom měli možnost být svědky vyvrcholení sporu mezi Hoodem (Antony Starr) a Proctorem (Ulrich Thomsen), případně Bunkerem (Tom Pelphrey) a nacisty?

Tohle jsou příběhové linky, které mají potenciál a dovolím si tvrdit, že zajímají diváky víc než ujetý psychopat. Jistě, jeho přítomnost nakonec měla určitý smysl, který se týkal smrti Rebeccy (Lili Simmons), ale i tak se tomu věnovalo až příliš mnoho epizod.

A nezbylo tak dostatek času na ostatní zápletky. Ty v drtivé většině působily uspěchaně, pořádně se nerozvíjely a jejich uzavření bylo zbytečně rychlé a často neuspokojivé.

Kde je nějaká ikonická bitka?

Určitě jsem nebyl jediný, kdo doufal, že se ve finále střetnou Proctor a Hood (ano, vím, že to není jeho pravé jméno) nebo Hood a Burton (Matthew Rauch). O tom prvním si můžeme nechat jen zdát a k tomu druhému sice dojde, ale není to vůbec oslňující rvačka, na které jsme u Banshee zvyklí.

Bohužel to platí pro celou řadu. Jeden z největších kladů na seriálu byly naprosto strhující krvavé souboje, ale ve čtvrté sérii chybí nějaký, který by bral dech. Je tu pár slušných rvaček, ale to je vše. Speciálně od závěrečné řady by se dalo očekávat, že si pro nás připraví něco, na co budeme zírat s otevřenou pusou a budeme si trhat vlasy kvůli tomu, že tak výtečný seriál končí. Nic takového se ale nekoná.

Věřil jsem tomu, že něco předvede i nováček v obsazení Eliza Dushku (Veronica Dawson), která má hromadu zkušeností z akčních seriálů (například z Buffy, přemožitelky upírů), ale ne. Párkrát se ožene, aby se neřeklo a tím to končí.

To zamrzí a stejně tak mě zklamalo, že další nová tvář Ana Ayora v roli Niny Cruz se pořádně neporve s Burtonem. Celou dobu je nám ukazováno, že se tihle dva nemají zrovna v lásce, Nina párkrát předvede, že se rvát umí, ale skončí to tím, že ji Burton bleskurychle podřízne ve sprše, aniž by dostala šanci se bránit (jak se mi v tu chvíli zastesklo po střetu Burtona s Nolou, to byla podívaná).

A aby toho nebylo málo, další potenciálně skvělý moment - Burton proti partičce skinheadů, je zpracován hodně nemilým způsobem. Kamera se odkloní ve chvíli, kdy propukne souboj a vidíme jen výsledek. Co to kruci má být?

U vytržení jsem nebyl ani z toho, jak si scenáristé poradili s Carrie (Ivana Miličevič). Ta potřebuje upustit páru a tím pádem pro "zábavu" mlátí zločince (mimochodem, měla nějaký logický důvod, proč si nebrat masku, aby po ní potom nešli?), na které je soudní systém krátký. Jenže to působí, že si s ní filmaři nevěděli rady. A aby se "neflákala", rychle pro ni něco vymysleli.

Alespoň, že se nakonec dostala do křížku s Proctorem a vlastně to byla ona, kdo způsobil pád padoucha, který dělám hlavním "hrdinům" zle už od počátku.

Za velké pozitivum považuji, že Devě (Ryann Shane) bylo věnováno minimum prostoru. Tahle otravná puberťačka mi lezla hodně na nervy. A určitě nejen mně.

Abych se přiznal, úplně unesený jsem nebyl ani z hromady flashbacků. Těch jsme se dočkali i v minulosti, ale obvykle byly povedené. Ty ve čtvrté série byly často matoucí, protože neustále skákaly z jednoho období do druhého, tři měsíce sem, šest měsíců tam. Bylo to docela chaotické.

Díkybohu za finální epizodu

Během sledování závěrečné řady jsem si neustále říkal, kdy to vlastně konečně začne. Kdy dění nabere na obrátkách a vyvrcholí strhujícím finále. A nestalo se. Ne, pokud je řeč o akci. Ale je tu jedna věc, která poslední díl zachránila od toho, aby se z něj vyklubalo jedno velké rozčarování. Emocionálně fungoval na výbornou.

Rozloučení jednotlivých postav bylo mile ale ne přehnaně sentimentální. Odehrálo se hned několik momentů, které zahřály u srdce, navíc, když v nich byly použity i záběry z předchozích řad. Několikrát jsem si tak vzpomněl, proč jsem si Banshee a jeho postavy zamiloval. Jednoduše proto, že jsou skvěle zahrané a dobře napsané.

A přestože jsem si původně říkal, že nakonec budu možná skoro až rád, že seriál skončí, když mě závěrečná řada zklamala, ve chvílích, kdy se Job (Hon Lee) loučil se Sugarem (Frankie Faison), Brock (Matt Servitto) pokýval hlavou na Hooda, Carrie mu dala sbohem nebo, když Hood nasedl na motorku a opouštěl Banshee, bylo mi líto, že se do tohoto malého městečka, ve kterém se pořád něco děje, nevrátíme.

To ale neznamená, že zmizela pachuť z negativ čtvrté řady. Finále bylo milým rozloučením, ale zdaleka ne tak skvělým, jak jsem doufal.

Ve zkratce:

Překvapivě neuspokojivé rozloučení s výtečnou akční sérií. Na úkor zajímavých dějových linek jsou rozvíjeny zápletky, které jsou zbytečné.  A co opravdu naštve je, že v podstatě chybí dechberoucí souboje. Nebýt finále, které vás rozhodně nenechá emocionálně chladnými, bylo by to jedno velké zklamání.

Klady

+: Sympaticky emocionální finále
+: Obsazení je stále skvělé

Zápory

-: Dobré ale ne vynikající souboje
-: Zbytečné dějové linky
-: Některé zápletky nejsou ukončeny zrovna uspokojivě

Hodnocení: 65 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat