Recenze: Agents of S.H.I.E.L.D. (třetí řada) - Pokloňte se před Hivem

Marvelovská podívaná pořád válí. POZOR, SPOILERY!!!

Po ne úplně ideální úvodní polovině první řady se Agenti S.H.I.E.L.D. výrazně vzchopili. Jednoduše řečeno, zrají jako víno. A to částečně platí i pro třetí řadu, která nedávno skončila.

Slovo "částečně" bylo použito záměrně. Třetí řadu bych totiž neoznačil za výrazně lepší než druhou, ale ani horší, jsou na tom hodně podobně.

Dál se rozvíjí zápletka s Inhumans a není to špatné rozhodnutí, jde o téma, ze kterého se dá hodně vytěžit. Což ostatně tvůrci dělají. Uvidíme tak hromadu nových lidí s unikátními talenty, objeví se také mimozemští Kree, kteří stojí za myšlenkou stvoření Inhumans a dokonce jsme se dočkali i takové "miniverze" oblíbeného komiksového týmu Secret Warriors.

Jako ústřední záporák nejdříve poslouží Hydra, ale postupem času se ukáže, že skutečným padouchem je tu HIVE (Brett Dalton), což je někdo, ke komu zmíněná Hydra staletí vzhlíží. A není divu, jde o opravdu hrozivou bytost.

A to bez ohledu na to, že většinu času ukazuje jen svou lidskou tvář a ne tu skutečnou "chapadlovitou". Brett Dalton už mnohokrát předvedl, že umí zahrát padoucha na výbornou a ztvárněním Hivea to potvrzuje. Jeho mrazivý klid a bezcitnost fungují skvěle a dělají z něj opravdu důstojného protivníka pro S.H.I.E.L.D..

Navíc, když se obklopil několika dalšími bezvadnými, ale nebezpečnými postavami jako je James/Hellfire (Axle Whitehead). Je pravda, že Agenti ne vždy umějí dokonale pracovat s vedlejšími postavami, ale v případě třetí série to zvládli docela slušně.

Stačí zmínit například Rosalind Price (Constance Zimmer), která byla sympatickým přírůstkem k obsazení, zazářil (občas doslova) i zmíněný Hellfire a několik dalších jako například další z mnoha pojítek s filmovým universem od Marvelu Gideon Malick (Powers Boothe). Sympatickým přídavkem byl i Holden Radcliffe (John Hannah).

Pár bolestných ztrát

Nepodařilo se ale využít potenciál úplně všech, například Joey (Juan Pablo Raba) se neobjevoval tak často, jak by se mi líbilo a finální měření sil s Giyerou (Mark Dacascos) bylo hodně uspěchané. Ale ve většině případů byly hlavní i vedlejší postavy využity zajímavě a skoro každá dostala svých 15 minut slávy.

Je to docela překvapení s ohledem na to, kolik se jich v seriálu prohání. Ale tvůrci se s tím tentokrát příliš nemazlili a obsazení docela "pročistili". A v případě dvou postav zbytečně. Bohužel se to týká hodně sympatické dvojice. Je řeč o Bobbi (Adrianne Palicki) a Hunterovi (Nick Blood). Ale není vina scenáristů, že nakonec tohle duo bezdůvodně opustilo Agents of S.H.I.E.L.D.. Stanice ABC plánovala natočit spin-off k Agentům s těmito dvěma postavami, ale nakonec si to opět rozmyslela.

U Bobbiho a Huntera to ale neskončilo. I tentokrát se scenáristé rozhodli zabít některé výrazné hráče. A když říkám výrazné, tak to myslím vážně. A tvůrcům se musí nechat, že odchod dvou zajímavých postav byl hodně emocionální (i já z něj byl na měkko a to už je co říct) a byl jedním z vrcholných momentů finále třetí řady.

To bylo velmi povedené. Sice bych ocenil, kdyby bylo ještě o špetku akčnější, ale i těch pár přestřelek a především bitek vypadalo hodně dobře. Například střet Daisy (Chloe Bennet) a Hivea byl skvělý.

Kromě toho jsme se v závěru aktuální řady dočkali několika pomrknutí na komiksové fandy. Těmi je ostatně propšikovaný celý seriál, ale ve finále třetí série se jich objevilo slušné množství a naznačily, že se v dalších epizodách máme na co těšit. Například na to, že Daisy přijala své "komiksové jméno" Quake nebo umělou inteligenci zvanou AIDA.

Finální epizoda třetí série velmi uspokojivě ukončila některé dějové linky, aniž by nabídla laciné cliffhangery, ale současně nastínila několik budoucích události, u kterých bude hodně zajímavé sledovat, jak dopadnou.

Nějaký slabý díl?

A pokud to bude podobně napínavé jako třetí řada, můžeme být jen spokojeni. Vlastně marně přemýšlím, jestli bych nějakou epizodu nazval vysloveně nepovedenou. Žádná se mi nevybavuje. Ne, že by všechny byly skvělé, ale nenašel jsem díl, který by mě nudil. Je pravda, že například ten, který Jemma (Elizabeth Henstridge) strávila na cizí planetě, byl tak unikátní, že ne asi každého oslovil, ale rozhodně byl zapamatovatelný.

Třetí řada navíc působí, že je ještě o něco temnější než ta předchozí, což je jedině dobře. Není to přehnané (všichni víme, že dnes spousta tvůrců věří, že pokud něco udělá temnějším, bude to zákonitě lepší), ale o něco vážnější pojetí Agentům prostě sluší. Ale nechybí ani trocha humoru, který k seriálu prostě patří. Atmosféra ale není tak uvolněná jako v případě počátečních epizod první řady a je to dobře.

Ve zkratce:

Třetí řada Agentů umně kombinuje příběhové zápletky týkající se Hydry, Inhumans nebo Secret Warriors, přidává k tomu propracovanou akci a potřebnou špetku humoru. Nechybí ani emocionální momenty, které nejsou otravné a sympatická je i práce s postavami. Ne se všemi si tvůrci poradili ideálně, ale v drtivé většině to zvládli velmi dobře.

Klady

+: Zápletky s Hydrou a Inhumans jsou propojeny přirozeně
+: Hive jako záporák
+: Zajímavé hlavní i vedlejší postavy

Zápory

-: Ovšem, neplatí to úplně pro všechny
-: Nevadilo by o něco více akce ve finální epizodě

Hodnocení: 85 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat